O nouă lovitură pentru sistemul medical: s-a redus cu un sfert alocarea bugetară pentru 2024 pentru medicii de familie față de anul 2023

0
Publicat:

Medicii de familie se plâng că sunt singura categorie socială care are veniturile reduse în noul an. Societatea Naţională de Medicina Familiei a transmit că alocarea bugetară pe 2024 pentru medicii de familie a fost redusă cu 25% față de anul trecut. 

Medicii de familie se plâng de reducerea bugetului pentru anul 2024 - Foto Arhiva
Medicii de familie se plâng de reducerea bugetului pentru anul 2024 - Foto Arhiva

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) reclamă că s-a redus cu un sfert alocarea bugetară pentru anul 2024 față de anul 2023, în condițiile în care în foarte multe localități medicii de familie lipsesc.

Într-un sistem sanitar nefuncţional, care este cârpit pe ici pe colo cât să nu se risipească de tot, autorităţile au identificat segmentul de care se pot lipsi: medicina de familie. Drept urmare, au redus cu 25% alocarea bugetară pentru anul 2024 faţă de anul 2023, deşi noi, medicii de familie, suntem singurii care avem acces la populaţia generală şi care putem interveni în starea de sănătate a întregii populaţii. Fiecare pacient din România are dreptul să aibă acces la serviciile de medicină de familie şi ideal ar fi ca fiecare comunitate să aibă medic de familie.”, se precizează în comunicatul SNMF.

Medicii reamintesc și de lipsa doctorilor de familie cu care România se confruntă. Datele arată că doar 47% din localitățile din România (1496) au suficienți medici de familie.

Deja avem deficit major de medici de familie, iar diminuarea veniturilor cabinetelor, prin adoptarea măsurilor menţionate mai sus, va agrava şi mai mult acest deficit, totul, în contextul în care Centrele de Permanenţă funcţionează cu bani aduşi de acasă de colegii noştri, ei nefiind încă plătiţi pentru perioada octombrie - decembrie, iar suspendarea activităţii în aceste centre ar bloca Unităţile de Primiri Urgenţe sau în contextul în care toate cabinetele medicilor de familie au fost plătite pentru luna noiembrie în cuantum de doar 40%. Drept urmare, este imperios necesar ca guvernanţii să adopte măsuri care să remedieze aceste situaţii şi nicidecum să reducă drastic finanţarea deja deficitară a acestui segment al sistemului de sănătate.”, se adaugă în comunicat.

Nemulțumirile sunt legate și de faptul că doar 40% din plățile pentru cabinetele medicilor de familie au fost făcute în noiembrie. De altfel, SNMF susține că Centrele de Permanență funcționează cu „bani aduși de acasă”. În plin sezon al infecțiilor respiratorii, închiderea acestor centre ar aglomera și mai mult camerele de gardă ale spitalelor.

Practic, întrebarea pe care autorităţile şi-o pun periodic, mai ales în anii electorali, "de ce sunt zone fără medici de familie?", are un răspuns simplu: pentru că nu îşi doresc să aveţi medici de familie, pentru că nu îşi doresc ca populaţia să beneficieze de servicii decontate la medicul de familie. România ocupă cele mai ruşinoase locuri când vine vorba despre starea de sănătate şi, în aceste condiţii, guvernanţii găsesc că este momentul să îngroape şi mai mult, dacă se putea, sistemul sanitar, prin scăderea finanţării medicinei de familie, prin îngroparea medicilor de familie în activităţi birocratice inutile, prin menţinerea unui sistem informatic nefuncţional.”, spun medicii de familie.

Totodată, doctorii de familie spun că acest domeniu este subfinanțat și că birocrația nu a fost redusă, deși există modalități de reducere a acesteia.

Este interesant acest joc dublu: în faţa autorităţilor internaţionale (care ştiu că prima verigă pentru salvarea sistemului şi îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei este medicina de familie), autorităţile române fac promisiuni şi îşi iau angajamente dar, în realitate, depun eforturi susţinute ca aceste angajamente să rămână doar pe hârtie şi să nu poată fi implementate. Birocraţia a rămas aceeaşi în medicina primară, deşi există mijloace identificate de reducere a acesteia, ceea ce ne face să ne întrebăm: de ce şi pentru ce se doreşte acest blocaj? Să nu uităm că medicina primară a fost supusă subfinanţării de ani de zile, nefiind corelate veniturile cabinetelor cu creşterile salariale meritate ale medicilor din sistemul bugetar, creându-se astfel în interiorul sistemului medical o discriminare ce a fost sesizată şi de instituţia Avocatul Poporului, într-un document rămas fără răspuns şi până astăzi.”, au transmis cei de la SNMF.

De asemenea, doctorii de familie îi îndeamnă pe pacienți să-și ceară drepturile, iar pe guvernanți să nu reducă finanțarea sistemului de medicină de familie, pentru a nu agrava situația.

Ne exprimăm certitudinea şi totodată speranţa că decidenţii politici din România vor avea înţelepciunea de a nu afecta şi mai grav situaţia sistemului de medicină de familie printr-o reducere a finanţării lui, pentru că astfel vor contribui la colapsul acestui segment medical şi vor răspunde în faţa populaţiei României în legătură cu asigurarea nediscriminatorie a accesului la serviciile de asistenţă medicală primară. Dragi pacienţi, cereţi-vă drepturile, accesul nediscriminator la serviciile medicale, pentru că, încet, dar sigur, veţi rămâne singuri! Deja aproape un sfert dintre medicii de familie au peste 65 de ani, colegi care încă profesează şi se încăpăţânează să supravieţuiască, deşi nu ştim însă cât vor mai rezista, iar în locul lor nu vine nimeni în astfel de condiţii! Stimaţi guvernanţi, vrem cu toţii să facem economie, dar nu de la sănătate şi educaţie!”, se adaugă în comunicatul SNMF.

SNMF este organizaţia profesională naţională a medicilor de familie din România și are obiectivul de a contribui la asigurarea continuităţii şi coerenţei politicii de asistenţă medicală primară în România.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite