„Marş pentru climă” la Cluj: tinerii atrag atenţia cu privire la riscurile reprezentate de  schimbările climatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii clujeni (elevi, liceeni şi studenţi deopotrivă) se vor întâlni vineri, 27 septembrie, ora 16:30 în faţa Teatrului Naţional de unde  vor porni într-un ,,Marş pentru Climă”.

Tinerii îşi propun ca prin acest demers să  atragă atenţia opiniei publice clujene cu privire la riscurile reprezentate de  schimbările climatice precum şi pentru a cere decidentilor politici locali şi naţionali să ia măsuri imediate pentru protejarea mediului, reducerea poluării şi trecerea la variante mai sustenabile în cazul celor mai mari industrii poluatoare din ţară, arată organizatorii.

Mai multe şcoli şi-au anunţat deja prezenţa în cadrul ,,Marşului pentru Climă” şi în continuare părinţii şi profesorii  care vor să se alăture individual sau cu clasele lor sunt incurajaţi să o facă.

Traseul marşului va fi următorul:

Teatrul Naţional- Blvd.Eroilor- Piaţa Unirii- întoarcere pe Blvd.21 Decembrie 1989-oprire vis-a-vis de Prefectură pe platoul din faţa CEC Bank.

După marş, aceştia se vor alătura manifestaţiilor din cadrul Săptămânii pentru Climă (Global Climate Strike) care vor avea loc  vis a vis de Prefectură între orele 17:00 şi 19:00.

Link pagina evenimentului aici:

Programul şi spaţiul din faţa Prefecturii dedicat comunităţii clujene va  include:

Arta Pământului- Un spaţiu în care  artişti, familii şi copii vor putea folosi cretă şi alte materiale pentru a crea  imagini artistice legate de salvarea planetei.

Peretele Eco- O instalaţie mare pe care oamenii îşi vor putea scrie mesajele lor legate de soluţii pentru problemele climatice şi ce vor face ei- personal la Cluj, la nivel naţional şi global - pentru a adresa criza climei  globale;

Agenda pentru Cluj- O agendă pentru un viitor verde al Clujului.

Propunerile şi ideile participanţilor strânse în cadrul evenimentului vor fi transformate într-o Agendă pentru Cluj. Acestea vor fi apoi  transmise primarului oraşului într-o întâlnire ulterioară cu acesta.

Cerc şi muzică- Sunt invitaţi muzicieni de toate vârstele din Cluj să participe în cadrul cercului de muzică şi tobe.

Slam Poetry & Poetry Lectures- Studenţii şi poeţii  din Cluj sunt invitaţi să susţină momente artistice şi să îşi exprime creativitatea sub forma slam poetry.

Spaţiu de discuţii- Va exista un spaţiu pentru discuţii în care oamenii îşi pot împărtăşi ideile, pot învăţa mai multe despre criza climatică şi pot găsi  împreună soluţii.

Joc Keep Cool- Un joc adresat tuturor, pe teme de mediu, care ajută oamenii să înveţe mai multe despre ce putem face pentru a adresa problema schimbărilor  climatice.

Zidul verde-  Un zid uman care va fi format de-a lungul Bulevardului 21 Decembrie, la care toţi participanţii vor putea lua parte.

Sărbătoarea şi acţiunea de la Cluj pentru mediul înconjurător va fi un eveniment prietenos dedicat familiilor si copiilor dar care invita  oameni din toate generaţiile să ia parte. Va fi un loc de acţiune şi de implicare şi un spaţiu de inspiraţie şi intarire a sentimentului cetatenilor ca vocea lor conteaza.

În aceeaşi perioadă, acţiuni  similare vor avea loc simultan în peste 100 de ţări cu ocazia Summitului ONU dedicat schimbărilor climatice care va avea loc la New York, toate având ca miza informarea, educarea şi creşterea nivelului de conştientizare a cetăţenilor asupra problemei schimbărilor climatice precum şi necesitatea implicării comunităţilor locale.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite