Laguna Albastră, fosta mină de caolin transformată într-o minune a naturii care te face să visezi la un concediu pe malul Mediteranei
0La câţiva kilometri de Cluj-Napoca, în comuna Aghireşu, se află o fostă mină de caolin care a fost inundată de izvoare subterane şi care a devenit Lacul Laguna Albastră.
În nord-estul judeţului Cluj se află lacul Laguna Albastră de la Aghireşu, un lac de poveste a cărui culoare de albastru-verzui te face să visezi la concediu undeva, pe o plajă de la Mediterană.
Lacul, de fapt, este o fostă mină de caolin, care aparţinea Exploatării Miniere Aghireşu şi care a fost inundată de izvoare subterane. Din cauza culorii albastre a apei şi a piesajului pietros şi arid, locul are un aer mediteranean. În stâncile de calcar, minerii au scobit adevărate peşteri şi galerii subterane, se arată pe locuriinteresantedinromania.wordpress.com (sursa si a pozelor de mai jos).


Lacul poate fi un popas şi într-o excursie pe două roţi. Mai jos aveţi traseul pe bicicletă:
Din cartierul clujean Dâmbu Rotund mergeţi spre Baciu apoi urmaţi traseul - Suceagu – Mera – Viştea – Gârbău – Aghireş Fabrici – Laguna Albastră – Aghireş Fabrici – Gârbău -Gilău Vest – Luna de Sus – Floreşti – Cluj (E 81 până după Mera, 108 C, 103 K, E 60). Laguna albastră nu este singura atracţie a traseului. „Printre oportunităţile turistice amintim Muzeul Bivolului din Mera, Biserica Reformată (1241) din Viştea, Conacul Laszay (1791) din Gârbău, Cariera de piatră şi atelierele unde s-au cioplit decoraţiuni din marmură pentru Biserica Neagră din Braşov sau Palatul Parlamentului, Castelul Bocskai (1572, azi ruinat), din Aghireş”, explică Bogdan Stanciu, editorul revistei online de călătorii cluj.travel.

Citeşte şi:
Cheile Borzeştiului, sălbăticia la câţiva paşi de oraş. Cum te poate „vindeca“ natura de stres