Investiţie uriaşă în România, în timpuri grele. Compania care lucrează cu IKEA şi ridică o fabrică de la zero, cu zeci de milioane de euro

0
0
Lucrările la noul centru de producţie vor fi finalizate în 12 luni FOTO: Dorin Lojigan
Lucrările la noul centru de producţie vor fi finalizate în 12 luni FOTO: Dorin Lojigan

O importantă companie suedeză investeşte sume substanţiale într-o fabrică în România. Pentru asta, investitorul a demarat deja lucrările pentru un centru de producţie în care investeşte zeci de milioane de euro şi va crea sute de noi locuri de muncă

Suedezii de la WIP Industries investesc în Parcul Industrial Câmpia Turzii peste 45 de milioane de euro într-un centru de producţie în suprafaţă de 21.763 metri pătraţi. Compania cu capital 100% suedez va angaja 200 de persoane. În centrul de producţie vor fi realizate componente pentru mobilier, în baza unui contract ferm, multianual, pe care societatea îl are cu gigantul suedez IKEA.

„Investiţia demarată în Parcul Industrial Câmpia Turzii îşi va arăta primele efecte în luna septembrie a acestui an, când vor debuta primele angajări, urmând ca finalizarea halei de producţie să aibă loc în luna martie a anului 2023.

Odată cu concesionarea parcelei de teren către WIP Industries, Parcul Industrial Câmpia Turzii a fost populat în totalitate. Prin intermediul investiţiilor realizate pe platforma industrială din oraş, Câmpia Turzii a devenit un pol regional de dezvoltare în domeniul business”, a anunţat primarul din Câmpia Turzii, Dorin Lojigan.

Zona care a devenit un magnet pentru investitori

Zona Turda - Câmpia Turzii a devenit în ultimii ani un adevărat magnet pentru investitorii străini, profitând şi de faptul că se află în proximitatea Clujului, oraş deja suprasaturat de prezenţa companiilor occidentale. În plus, investitorii care au ales această zonă au acces atât la autostradă, cât şi la Aeroportul Internaţional Cluj, ceea ce este esenţial pentru exporturi. 

Numai în ultimele două luni au mai fost anunţate două investiţii de calibru, una la Turda şi alta în apropiere. Grupul farmaceutic german Stada a anunţat anterior că va investi zeci de milioane de euro în judeţul Cluj, la Turda, într-o fabrică pe care intenţionează să o ridice în Parcul Industrial Arieş. În total, vor fi investiţi 48,3 milioane euro într-un proiect de greenfield, adică o investiţie de la zero. 

Proiectul este susţinut parţial de Guvernul României, care va contribui cu un ajutor de stat consistent de 20 de milioane de euro. 

Şi tot în apropiere de Turda, în comuna Luna, ar putea fi relaizată o nouă investiţie uriaşă de câteva sute de milioane de euro. Este vorba despre o companie auto care se află în negocieri avansate cu autorităţile române şi ar putea să producă maşini în România, în următorii ani.  Investitorul ar vrea să închirieze integral un parc industrial de 150 de hectare, în zonă.

Nemţii de la Volkswagen au mai tatonat terenul

Până acum, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a evitat să dea numele companiei, dar a oferit alte detalii. „Nu ţin secret pentru că aş fi eu secretos, dar companiile mari pretind de fiecare dată discreţie şi sunt de acord să facă informaţiile publice abia atunci când se semnează o înţelegere”, a punctat Tişe.

Potrivit spuselor sale, investitorul s-a arătat interesat de un teren de 150 de hectare, mai precis de parcul industrial Tetarom 5 în comuna Luna. Există informaţii că ar fi vorba despre compania germană Volkswagen, care ar intenţiona să aducă aici o uzină Skoda. 

Germanii s-au mai uitat la România în anii 2018-2019, însă la acea vre­me decizia iniţială a fost de a investi în Turcia. Ulterior, s-a renunţat la pista turcă, iar pandemia din 2020 a scos din discuţie orice investiţie nouă. Investiţia ar porni de la câteva sute de milioane de euro şi ar putea să demareze într-un an sau doi, însă este condiţionată şi de stabilitatea zonei, în condiţiile în care în Ucraina vecină are loc un război nimicitor cauzat de invazia rusă.

Vă mai recomandăm şi:

Destinaţia din România recomandată de britanici. „E o bijuterie cu un centru medieval frumos şi cu multe festivaluri”

Compania auto interesată să investească sume uriaşe în România. A mai tatonat piaţa locală, dar a ales atunci Turcia

Mai multe - Cluj-Napoca

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite