Înlocuirea lui Ponta, Oprea şi Piedone nu este soluţia! Centrul pentru Studiul Democraţiei are 8 propuneri ce trebuie ascultate de „stradă” şi de Iohanis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre bannerele afişate, vineri seara, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. FOTO: Florina Pop
Unul dintre bannerele afişate, vineri seara, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. FOTO: Florina Pop

Centrul pentru Studiul Democraţiei, un think-tank înfiinţat în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (UBB Cluj), propune 8 măsuri care au ca scop propulsarea în funcţiile publice a unor persoane mai competente, capabile să genereze politici publice mai bune. „Soluţiile la actuala criză politică nu se reduc la înlocuirea unor persoane aflate în funcţii cheie ale statului“, arată reprezentanţii instituţiei.

“Centrul pentru Studiul Democraţiei (CSD) consideră că soluţiile la actuala criză politică nu se reduc la înlocuirea unor persoane aflate în funcţii cheie ale statului, ci prin modificări legislative care să conducă la propulsarea în funcţiile publice a unor persoane mai competente, capabile să genereze politici publice mai bune”, arată reprezentanţii instituţiei. 

Măsurile propuse de CSD

Echipa CSD a realizat un amplu raport care cuprinde propuneri de îmbunătăţire a acestor mecanisme de reprezentare politică a cetăţenilor. Acestea sunt în continuare de actualitate şi considerăm că implementarea lor ar genera schimbări benefice pe termen lung, în folosul cetăţenilor. Le sumarizăm şi punem la dispoziţie raportul CSD pentru detalii şi analize suplimentare:

1. Implementarea unui sistem electoral bazat pe liste de partid deschise, cu vot preferenţial, pentru alegerea senatorilor, deputaţilor, consilierilor locali, consilierilor judeţeni şi europarlamentarilor.

2. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

3. Accesul neîngrădit al observatorilor electorali acreditaţi atât în secţiile, cât şi în Birourile Electorale.

4. Implementarea votului prin corespondenţă pentru a facilita accesul la vot al tuturor cetăţenilor români.

5. Transparenţă deplină în finanţarea partidelor şi campaniilor electorale, prin eliminarea plafoanelor pentru donaţii anonime şi prin eliminarea posibilităţii ca împrumuturile să fie secretizate.

6. Reducerea numărului de semnături necesar pentru înscrierea partidelor şi candidaţilor independenţi în competiţiile electorale.

7. Introducerea posibilităţii ca referendumul să fie organizat şi la iniţiativa cetăţenilor.

8. Eficientizarea legislaţiei privind iniţiativa legislativă cetăţenească, pentru a scurta drumul prin care aceasta ajunge în dezbaterea Parlamentului.

Întregul raport intitulat 'Reforma mecanismelor de reprezentare politică a cetăţenilor din România' este disponibil şi aici. 

Listele deschise pot schimba competiţia din partide

George Jiglău, unul dintre autorii studiului, lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (UBB), explică punctul 1 din lista solicitărilor „Implementarea unui sistem electoral bazat pe liste de partid deschise, cu vot preferenţial, pentru alegerea senatorilor, deputaţilor, consilierilor locali, consilierilor judeţeni şi europarlamentarilor”.

„Cea mai importantă propunere se referă la adoptarea unui sistem bazat pe liste de partid deschise pentru alegerea senatorilor, deputaţilor, consilierilor locali, consilierilor judeţeni şi europarlamentarilor. Asta înseamnă că se poate pune ştampila fie pe sigla partidului, fie pe unul dintre candidaţii propuşi de partid în lista uninominală”, explică George Jiglău. La alegerile uninominale din 2012, au obţinut un mandat de parlamentar doar candidaţii aflaţi pe primele 2-3 locuri ale listei. „Diferenţa cu lista deschisă ar fi faptul că vor avea şanse toţi candidaţii de pe listă. Astfel, dacă un candidat de pe locul 10 obţine un număr suficient de voturi pentru a întruni coeficientul electoral (numărul total de voturi exprimate împărţit la numărul de mandate), el va obţine mandatul”, explică cercetătorul. Efectul ar fi creşterea competiţiei în partide şi acordarea către alegători a unui control mai mare asupra candidaţilor. „Acum persoanele de pe primele locuri sunt desemnate cu mecanisme obscure care dau naştere la corupţie”, spune Jiglău. Mandatele se vor distribui în primul rând către persoanele care obţin coeficientul electoral, iar restul vor fi împărţite în funcţie de ordinea candidaţilor pe listă, aşa cum a fost aceasta stabilită anterior alegerilor de partide. „Am făcut această propunere partidelor care s-au opus total. Erau de părere că politicienii <<s-ar fi încăierat>> între ei pentru a prinde un mandat. Partidele doresc să păstreze controlul celor care vor prinde mandate, dar acest mecanism nu este transparent, se face în culise şi este generator de corupţie”, spune Jiglău. Solicitările CSD au fost refuzate de partide , iar aşa-zisa reformă electorală a stabilit că din 2016 se va vota din nou pe liste închise şi nu uninominal. „Este cea mai prostă situaţie posibilă. Practic nu s-a schimbat nimic. Vom vota aceeaşi oameni propuşi de partide după propriile mecanisme obscure. Soluţia este ca preşedinţia să repună pe masă aceste măsuri şi un partid să şi le asume. Pentru asta e nevoie de presiune constantă şi de multă lucididate. La Revoluţie au fost mai mulţi morţi şi mai multă presiune însă până la urmă politicenii au făcut cum au vrut ei”, a concluzionat cadrul didactic.

Principala nemulţumire 

“În contextul apelului la dialog între societatea civilă şi sistemul politic, lansat de Administraţia Prezidenţială şi susţinut declarativ de partidele politice, constatăm că principala nemulţumire exprimată de cetăţeni în cadrul protestelor este calitatea extrem de slabă a mecanismelor de reprezentare a cetăţenilor de către elitele politice. Acestei teme îi sunt ataşate slogane care se referă la eliminarea corupţiei din viaţa politică, la creşterea transparenţei, la înnoirea clasei politice, la apariţia de noi actori care să se raporteze în primul rând la interesul public”, arată reprezentanţii instiuţiei. 

Carte de vizită CSD

Centrul pentru Studiul Democraţiei este un think-tank înfiinţat in anul 2006 în cadrul Departamentului de Ştiinţe Politice, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Universitatea 'Babeş-Bolyai' din Cluj, România.

În cadrul său activează politologi şi cercetători români, activi la universităţi din ţară şi din străinătate. CSD dezvoltă proiecte de cercetare şi analize dintr-o perspectivă comparată, cu o importantă componentă practică, pe teme ca: democratizarea, migraţia, etnicitatea, educaţia civică, comportamentul electoral şi designul instituţional în România.  Colaborările noastre acoperă instituţii precum Parlamentul României, Administraţia Prezidenţială, instituţii ale administraţiei locale, precum şi organizaţii ale societăţii civile.

Citeşte şi

A treia zi de proteste antisistem la Cluj. Aproape 3.000 de clujeni au ieşit în stradă. Mesaj pentru studenţi: „ieşiţi din cămine, aşa nu mai ţine”

 

A doua zi de proteste antisistem la Cluj. Circa 2.000 de oameni mărşăluiesc prin oraş: ”Jos Parlamentul, sus tineretul”

LIVETEXT Proteste antisistem la Cluj-Napoca. Circa 4.000 de clujeni în stradă: ”Ghinion, ghinion, Clujul s-a trezit din somn

Parastas pentru victimele de la Colectiv. Mitropolitul Clujului: ”În momentele acestea, oamenii pot spune multe, dar nu ajută la nimic. Rugăciunea ajută”

Centrul Clujului, plin de lumină. A treia zi când oamenii vin, aprind lumânări, aduc flori şi ţin un moment de reculegere

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite