LIVETEXT Proteste antisistem la Cluj-Napoca. Circa 4.000 de clujeni în stradă: ”Ghinion, ghinion, Clujul s-a trezit din somn”

0
0

Circa 4.000 de clujeni au ieşit în stradă în semn de solidaritate cu mişcările din Bucureşti şi alte oraşe. Oamenii au scandat împotriva clasei politice, cerând dizolvarea Parlamentului, dar şi împotriva ÎPS Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

UPDATE 21.28 La Cluj, protestul s-a încheiat.

UPDATE 21.20 Protestul e pe final la Cluj. Mai sunt circa 100 de oameni în Piaţa Unirii.

UPDATE 21.11 Protestatarii au urcat un tricolor pe statuia lui Matei Corvin din Piaţa Unirii.

UPDATE 20.48 Oamenii se întorc în Piaţa Unirii, de unde a început protestul. Încep să se împuţineze. Au rămas cam 1.000 de clujeni în stradă. Se mai ţine un moment de reculegere

UPDATE 20.41 Manifestanţii sunt la Casa de Cultură a Studenţilor şi continuă să scandeze. Se ţine un nou moment de reculegere şi se recită din nou o strofă din Imnul Naţional

UPDATE 20.12 Manifestanţii, circa 4.000, au făcut o oprire în faţa clădirii Primăriei Cluj-Napoca. Se strigă ”Anticipate, nu imunitate!”, ”Parlament penal, marş la tribunal”, ”Vrem anticipate, nu imunitate”. Unul dintre manifestanţi, care poate fi observat din filmare, a aruncat o petardă lângă clădirea Primăriei. 

UPDATE 19.55 După 20 de minute de scandări, oamenii au plecat din faţa Prefecturii. Circulaţia a fost blocată, iar acum se circulă pe o bandă pe Bulevardul 21 Decembrie 1989.

UPDATE 19.34 Se strigă: ”Strada e a noastră” ”Cine nu sare, nu vrea schimbare”, ”Să vă fie frică, poporul se ridică!”, ”Singura soluţie, înc-o revoluţie!”.

UPDATE 19.30 Manifestanţii au ajuns în faţa Prefecturii Cluj. de acolo strigă: ”ieşiţi afară, javre ordinare!”, ”Nu vrem să fim o naţie de sclavi!”, ”Toate partidele, aceeaşi mizerie!”.

UPDATE 19.24 Ajunşi în faţa Catedralei Ortodoxe din Piaţa Avram Iancu, protestatarii scandează: ”Daniel, Daniel, du-te după Viorel!” şi ”Vrem spitale, nu catedrale!”.

Unul dintre cei mai activi activişti clujeni, Mihai Goţiu, a fost prezent la protest şi a susţinut că societatea civilă cere respectarea Cartei Albe a Bunei Guvernări pe care Victor Ponta şi-a asumat-o în 2012 pe când era în Opoziţie. "Dintre toate punctele s-a realizat unul doar pe jumătate", a susţinut Goţiu. 

UPDATE  19.00 Bulevardul Eroilor mărşăluiesc circa 3.500 de manifestanţi.

image

UPDATE 18.56 Se pleacă în marş spre Bulevardul Eroilor şi se scandează ”Clasa politică e sub orice critică”, ”Astăzi sunteţi foarte trişti securişti”, ”Ruşine să vă fie!”. Pe una dintre pancartele oamenilor scrie "Lupta nu s-a terminat. Parlamentul dizolvat".

UPDATE 18.51 Clujenii scandează : ”Oprea, nu mai sta, dă-ţi şi tu demisia!”.

UPDATE 18.45 S-a ţinut un moment de reculegere şi s-a cântat Imnul României. Piaţa Unirii este aproape plină. Sunt mii de oameni adunaţi în centrul Clujului.

Unul dintre participanţii la protest a luat o portavoce şi a început să organizeze oamenii. "Vream un nou proiect de Românie, o Românie normală", spune el. 

UPDATE 18.40 Se strigă ”Toate partidele, aceeaşi mizerie”, ”Bucureşti, nu uita, Clujul e de partea ta”, ”O singură soluţie, înc-o revoluţie”, ”Ghinion, ghinion, Clujul s-a trezit din somn”, ”Parlament penal, marş al tribunal”.

UPDATE 18.20 Peste 500 de clujeni s-au adunat în Piaţa Unirii. ”Vrem partidele să plece, să se desfiinţeze”, zice un manifestant.

image

UPDATE ora 13.00  Clujenii au anunţat, pe Facebook, după ce au aflat de demisia premierului Victor Ponta, că vor ieşi în stradă.  

Demisia lui Ponta, cred că sunteţi de acord, nu schimbă fondul problemei. Plus că am putea asista la un tupeu special din partea UNPR, care are în continuare capacitatea de a înclina 'balanţa' puterii. Comentaţi, vă rog. Şi ne vedem deseară - netulburaţi de această mică veste bună”, scrie Dumitru Cornel Vîlcu.

Şi alte postări sutn pe acelaşi ton - spre exemplu cea făcută de George Vasile - ”Să fie clar. Nu ieşim în stradă ca să facilităm urcarea dreptei la putere. Nu există nici dreapta nici stânga în România la nivel de partid major oricum, se închină toţi la sfântul cont bancar. Orice încercare de transformare a mişcării într-un nou 2012 din care sa răzbată un nou USL va fi retezată din start. Pentru asta e nevoie de noi toţi, să fim alerţi şi raţionali”.

Clujenii au gândit şi o listă de cereri care va fi îmbunătăţită. Au postat-o, pe Facebook, sub forma unei notiţe, cei de la Comunitatea Uniţi Salvăm:

Am încercat să redactăm o listă de cereri, realizată pe baza cererilor care au circulat în sfera publică. Dacă vi se par rezonabile, daţi-le mai departe. Cu ajutorul Dvs. le vom clarifica acolo unde este nevoie, contribuiţi cu idei şi formulări. La cererile de demisie nu vom renunţa. Ne vedem în stradă!

Ieşim în stradă şi nu renunţăm până nu vedem rezultate! Lista finală de cereri va fi realizată împreună cu toţi cei care vor veni la protest. Ce vrem?

1. Vrem anchetă rapidă, corectă şi transparentă în investigarea tragediei! Vrem să li se comunice cetăţenilor rezultatul anchetei.

2. Vrem demisii ACUM! Vrem demisia Primarului Sectorului 4, Cristian Popescu „Piedone” şi a Vicepremierului Gabriel Oprea! Vrem demisia Ministrului Sănătăţii Nicolae Bănicioiu! Vrem demisia şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă!

3. Vrem ca toţi cei care au participat la operaţiunile de salvare să poată vorbi liber, fără să fie ameninţaţi!

4. Vrem revizuirea de urgenţă a planurilor de intervenţie pentru situaţii de urgenţă, pentru incendii şi pentru cutremure, care în Bucureşti ar putea produce zeci de mii de victime! Activităţile comerciale în clădiri neconsolidate şi care prezintă risc de prăbuşire trebuie interzise!

5. Vrem ca toate cluburile, pub-urile, restaurantele din ţară care găzduiesc evenimente similare să fie verificate în regim de urgenţă pentru a se asigura că deţin infrastructura necesară în caz de incendiu. Vrem ca utilizarea materialelor fono- şi termoizolante care nu sunt ignifuge să fie interzisă!

6. Vrem minim 10% din PIB pentru sănătate, acest procent fiind media europeană a finanţării pentru acest domeniu!

7. Vrem să nu se mai închidă spitale, ci, dimpotrivă, să se construiască altele noi! Vrem ca personalul să fie bine remunerat şi instruit, atât medicii cât şi auxiliarii! Vrem demisii la vârful Ministerului Sănătăţii pentru amânarea dării în folosinţă a Unităţii Moderne pentru Arşi de la Spitalul Floreasca!

8. Vrem echipament modern pentru pompieri şi pentru toţi cei care lucrează DIRECT pentru salvarea oamenilor! Vrem ca salariile lor să crească, iar condiţiile lor de lucru să le fie îmbunătăţite.

9. Vrem introducerea în programa şcolară obligatorie, clasele I-XII, a Educaţiei Comunitare, care să cuprindă instrucţie de prim ajutor, exerciţii pentru situaţii de urgenţă (cutremure, incendii, inundaţii), educaţie rutieră şi de prevenire a incendiilor!

10. Vrem simplificarea şi clarificarea cadrului legislativ privind funcţionarea spaţiilor comerciale, în acest moment plin de lacune, neclarităţi şi neconcordanţe. Responsabilităţile trebuie să fie clare, la fel şi sancţiunile.

Vrem să nu mai fim minţiţi şi umiliţi de către cei care au putere politică şi administrativă.

Nimic nu va mai fi la fel. Ne vedem în stradă!”


Între orele 18.00 şi 20.00, sute de clujeni au anunţat, pe Facebook, că vor ieşi în stradă să protesteze. Evenimentul a fost creat de cinci clujeni, printre care universitarul Dumitru Cornel Vîlcu, Szakáts István, George Vasile şi Ciprian Puşcaş

Ce mesaj au lăsat ei, marţi seara, pe Facebook:

”În deplină SOLIDARITATE faţă de mişcările de la Bucureşti şi din alte oraşe.

Cu HOTĂRÂRE împotriva guvernului Ponta, care trebuia să iasă din scenă încă de la finalul anului trecut, şi a sprijinitorilor lui, mai ales a UNPR, cu generalul Oprea şi primarul Piedone.

Cu FURIE împotriva tuturor corupţilor din România.

Cu NEÎNCREDERE în actualul Parlament şi ATENŢIE la toate deliberările şi deciziile lui.

Cu SCEPTICISM faţă de întreaga clasă politică, inclusiv faţă de actuala "opoziţie".

Cu un mesaj clar: NU VĂ MAI TOLERĂM. Pe niciunul. Deocamdată, direcţionat în contra celor care deţin puterea astăzi. Însă nu pentru a-i ajuta pe profitorii care îşi aşteaptă rândul. Nu pentru a muta resursele din mâinile actualilor corupţi în ale celor următori.

PÂNĂ LA CAPĂT; ACUM, pentru a da jos actuala Putere coruptă, incompetentă, rău intenţionată, dar mai ales SFIDĂTOARE, de prea multă vreme cocoţată în poziţiile de decizie şi control. Dar NEAPĂRAT şi DUPĂ ce această Putere va cădea - cu atenţie continuă asupra fiecărui gest al politicienilor, al decidenţilor, al autorităţilor”.

Tot la ora 18.00, în Piaţa Unirii din Cluj, e anunţat, pe Facebook, un alt eveniment - ”tăcearea&corupţia ucid”. 

”Nu ţipăm, nu strigăm, dar suntem prezenţi în piaţă în semn de solidaritate, dar şi de protest! Aprindem o lumânare, ţinem un banner, suntem vii şi arătăm că ne pasă.
DA, suntem revoltaţi şi furiosi - păi cum să nu fim!?
Pentru că au trecut 5 zile de la tragicul eveniment şi nu şi-a dat demisia nimeni din sistemul statal criminal ce are o vina majoră pentru cele întâmplate, nu tu primar de sector, nu tu şef ISU Bucureşti, nu tu ministru de interne, nu tu vicepremier, nu tu premier, nu tu secretar de stat la interne! Ministrul Stroe şi-a dat demisia în cazul 'Apuseni' pentru o declaraţie nefericită, premierul Letoniei pentru un acoperiş căzut peste oameni fără să aibă nicio vină, nici măcar directă!”, astfel sună mesajul celor d ela ”tăcerea &corupţia ucid”.

Mai puteţi citi:

Parastas pentru victimele de la Colectiv. Mitropolitul Clujului: ”În momentele acestea, oamenii pot spune multe, dar nu ajută la nimic. Rugăciunea ajută”

Centrul Clujului, plin de lumină. A treia zi când oamenii vin, aprind lumânări, aduc flori şi ţin un moment de reculegere

Mai multe - Cluj-Napoca

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite