Începe TIFF, marele festival de film din Transilvania. Actori și regizori de Oscar vin la Cluj. Tudor Giurgiu: „N-a fost complicat“ VIDEO

0
Publicat:

Un număr de 200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1.000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului Internațional de Film Transilvania care ia startul vineri, 9 iunie 2023, la Cluj.

Gala de deschidere TIFF e programată vineri, 9 iunie 2023, în Piața Unirii SURSA TIFF
Gala de deschidere TIFF e programată vineri, 9 iunie 2023, în Piața Unirii SURSA TIFF

TIFF - Festivalul Internațional de Film Transilvania se desfășoară în perioada 9-18 iunie 2023, debutează cu gala de vineri, 9 iunie 2023, la care sunt așteptați peste 3.000 de spectatori.

Actorii Timothy Spall, Geoffrey Rush, Darko Perić și regizorii Oliver Stone și Michel Franco sunt invitații speciali ai evenimentului care se va desfășura timp de 10 zile la Cluj.

Timothy Spall va lua un premiu pentru întreaga activitate

Primul weekend de TIFF propune publicului întâlnirea cu actorul Timothy Spall, cunoscut pentru rolurile sale din cele mai importante filme britanice ale ultimilor 30 de ani, dar și din seria Harry Potter.

Acesta va primi Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala de Deschidere TIFF în Piața Unirii. Momentul va fi urmat de proiecția comediei Confort nordic (Northern Comfort, r. Hafsteinn Gunnar Sigurosson). 

Sâmbătă, 10 iunie 2023, profesioniștii din cinema, dar și publicul, sunt așteptați la o întâlnire cu Spall, care va avea loc la Hotel Radisson Blu de la 10:30. Acesta va purta o conversație, despre cariera sa, cu Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Sâmbătă, 10 iunie 2023, la orele serii, la Bonțida va concerta artistul suedez Jay-Jay Johanson. Spectacolul va fi urmat de proiecția documentarului Ce mașinărie fantastică (And the King Said What a Fantastic Machine, r. Axel Danielson & Maximilien Van Aertryck). Duminică, tot la Bonțida, se va proiecta filmul Infinity Pool (r. Brandon Cronenberg), nerecomandat minorilor. 

Concerte și filme de Oscar

Programul primelor zile de festival include și proiecția unui documentar despre formația Omul cu Șobolani, urmată de un concert unplugged al trupei, sau cine-concertul Manasse (r. Jean Mihail, 1925), acompaniat live de cvartetul Volekh. În cinematografe sunt programate zeci de filme.

De neratat sunt două filme de Oscar, Tár (r. Todd Field, SUA), cu Cate Blanchett, dar și Balena (The Whale, r. Darren Aronofsky, SUA) cu Brendan Frasser.

Cinefilii sunt așteptați și la Retrospectiva Jean-Luc Godard, la primele filme din competițiile oficiale sau la o proiecție specială a filmului Pădurea Spânzuraților, la 100 de ani de la nașterea lui Liviu Ciulei. Tot in weekend iau startul activitățile și filmele pentru copii și adolescenți în Cluj-Napoca și Florești.

Întregul program al festivalului poate fi descoperit pe tiff.ro sau în aplicația oficială. 

Săptămâna viitoare, la Cluj vin actorul australian Geoffrey Rush, regizorul american Oliver Stone, regizorul mexican Michel Franco și actorul sârb Darko Perić. Aceștia se vor întâlni cu publicul la proiecții speciale, dar și în cadrul unei serii de masterclass-uri. Regizorul Cristi Puiu și actrița Ana Maria Marinca se întorc și ei la TIFF. Lor li se adaugă alte sute de profesioniști români – actori, regizori sau producători. 

Am încercat să refacem duo-ul din „Pirații din Caraibe”, să-i avem pe Geoffrey Rush și pe Johnny Depp, care este în turneu cu „Hollywood vampires” și are show-uri le București și la Sofia. Era o șansă să vină la TIFF, dar ziua lui liberă s-a suprapus cu ziua sa de naștere și n-a fost chip să-l aducem”, a declarat Tudor Giurgiu pentru „Adevărul”.

În 2021, era la „un fir de ață” să vină Depp în România, spune Giurgiu.

În ceea ce privește aducerea lui Geoffrey Rush, Tudor Giurgiu spune că n-a fost foarte complicat. „Depinde dacă găsești astfel de staruri în pauză. Dacă au două săptămâni, o lună libere, ei vin. Marele câștig este că TIFF-ul a ajuns la un nivel la care nu mai trebuie foarte mult să te prezinți. Dacă pot să vină, ei vin”, explică Giurgiu.

Potrivit organizatorilor, timp de 10 zile, la evenimentele din cadrul TIFF sunt așteptați peste 100.000 de participanți.

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite