În oraşul din România cu cea mai scumpă piaţă imobiliară se vor demola peste 200 de case: „Pentru noi legea e sfântă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa arhivă
Sursa arhivă

Primarul Emil Boc susţine că în municipiu există circa 250 de case construite fără autorizaţie. Proprietarii au fost amendaţi şi trimişi în judecată, iar casele vor fi demolate dacă instanţele de judecată vor decide în acest sens.

Deşi în Cluj-Napoca lipseşte o coerenţă urbanistică, în centrul oraşului apărând clădiri moderne între case de câteva sute de ani, primarul Emil Boc este hotărât să facă ordine în două zone de la marginea municipiului, unde s-a construit ca-n Vestul Sălbatic, fără autorizaţii de construire. 

Cluj-Napoca este oraşul din România cu cea mai scumpă piaţă imobiliară din ţară. Zilele trecute s-a vândut o vilă de 363 de metri pătraţi cu un teren de peste 900 de metri pătraţi, într-o zonă periferică, cu 1,6 milioane de euro.  


Este vorba despre circa 250 de case construite fără autorizaţie pe Valea Chintăului şi pe Valea Fânaţelor, în extravilanul oraşului. Edilul a precizat, într-o conferinţă de presă, că proprietarii acestor imobile au fost amendaţi şi daţi în judecată. 
 

„Pentru noi legea este sfântă. Oricine construieşte fără autorizaţie de construire i se desfiinţează construcţia. Sunt foarte multe procese pe rol pentru demolarea caselor construite fără autorizaţie, pe Valea Fânanţelor, pe Valea Chintăului. Ce va decide judecătorul nu pot garanta. În acest oraş avem toleranţă zero pentru construcţiile ilegale. Amenzile pe care le aplicăm sunt spre maxim, 100.000 de lei”, a susţinut primarul. 


Boc a arătat că înţelege situaţia complicată a clujenilor, care sunt „alungaţi” spre zone de la periferie, aflate în extravilan, unde preţurile la terenuri sunt mai accesibile, dar „nu poate oricine şi oricum construi“. 

„Şi-au asumat să le construiască, dar noi nu le putem desfiinţa fără sentinţă a instanţei. Mesajul meu, ştiu că e nepopular şi nu le place multora, dar este cu respect pentru viitorul oraşului pentru că nu mai putem structura şi amenaja cum trebuie pentru că totul se face fără autorizaţie”, a precizat Boc.

hotel centru

Hotelul-coşciug din centrul oraşului nu va fi demolat, deoarece are autorizaţie de construire. Foto R.F.

Ce a spus Emil Boc despre hotelul-coşciug construit în centru

Nu aceeaşi hotărâre a avut primarul Emil Boc faţă de hotelul de pe strada Avram Iancu 8, în centrul oraşului, în condiţiile în care mulţi specialişti au numit construcţia o „crimă urbanistică”.


Istoricul Szabó Csaba, care activează în cadrul Departamentului Istorie, Patrimoniu şi Teologie Protestantă, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, a susţinut: „Crimă împotriva patrimoniului cultural imobil şi istoria oraşului: nu am cuvinte. Cum e posibil aşa ceva în faţa zidului istoric? Ridicol e puţin spus... În locul clădirii era: necropola romană din sec. ÎI-III. d. Hr. (1800 ani) zidul medieval şi şanţul zidului medieval Fűvészkert, adică prima "gradină botanică" privată a palatului Nemeş-Bethlen din secol. 18-19. Povestea începe în 2010 cu un mafiot sibian, continuă apoi în 2017-18 cu distrugerea grădinii şi se termină acum cu acest "monument" neobrutalist.” 

„Nici mie nu-mi place cum arată”, a susţinut Emil Boc la începutul lui 2021 când imobilul a ajuns în atenţia opiniei pulice. Edilul-şef a dat vina pe Comisia Monumentelor din Bucureşti care a avizat proiectul, în ciuda opoziţiei autorităţilor locale: „În decurs de 12 ani, trei decizii ale Comisiei monumentelor din Cluj au fost infirmate de Comisia din Capitală. După ce a venit avizul de la Bucureşti, noi nu mai puteam să facem nimic”. 

Şerban Ţigănaş, decanul Facultăţii de Arhitectură, din cadrul UTCN, şi unul dintre cei mai respectaţi arhitecţi clujeni, a declarat, atunci, pentru „Adevărul”, că afirmaţiile primarului reprezintă „o minciună grosolană” şi că existau pârghii de a stopa acest proiect. „Altfel, de ce s-ar mai vota avizele de urbanism în Consiliul local?”, spunea, atunci, Ţigănaş.

Vă mai recomandăm: 

 

Cum va arăta hotelul bizar din centrul Clujului şi de ce primarul Boc este acuzat de „minciună grosolană” FOTO

 

Hotelul bizar din centrul Clujului care a stârnit ironii pe internet: sicriu, navă spaţială sau metroul lui Boc? FOTO

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite