„Hitler era evreu“, vârful aisbergului propagandei antisemite ruse. Nimic nu e prea mult pentru a justifica războiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru propaganda rusă, Soros şi familia Rotschild sunt vinovaţii de serviciu pentru orice problemă -  terorism, pandemie şi,războiul diin Ucraina. Foto difuzată la o emisiune populară a  Pervyi kanal (2017).
Pentru propaganda rusă, Soros şi familia Rotschild sunt vinovaţii de serviciu pentru orice problemă -  terorism, pandemie şi,războiul diin Ucraina. Foto difuzată la o emisiune populară a  Pervyi kanal (2017).

Într-o încercare repetată de a denigra Ucraina şi de a-l cataloga pe preşedintele Volodimir Zelenski drept „nazist”, în ciuda faptului că este evreu, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a sugerat că Hitler „avea şi sânge evreu” şi că „cei mai înfocaţi antisemiţi sunt, de obicei, evrei.” Este doar vârful aisbergului unei campanii antisemite în care Rusia rescrie istoria pentru a o folosi în scopuri politice, scrie EU vs Disinfo.

Asemenea afirmaţii, care urmăresc să justifice invazia Ucrainei de către Rusia, nu sunt doar false din punct de vedere faptic. Ele trivializează Holocaustul, alimentează antisemitismul şi corodează memoria istorică colectivă - arată Site-ul Eu vs Disinfo, proiectul pilot al Grupului de lucru Est StratCom al Serviciului European de Acţiune Externă înfiinţat în 2015 pentru a răspunde mai bine la campaniile de dezinformare ale Federaţiei Ruse care afectează UE.

Departe de a fi o scăpare accidentală, afirmaţiile lui Lavrov fac parte din încercările deliberate şi repetate de a revizui istoria în scopuri politice, cum ar fi mobilizarea sprijinului public intern pentru război. 

„Este, de asemenea, o uvertură pentru mişcările internaţionale extremiste şi pentru fanii teoriilor conspiraţiei (antisemite), audienţe pe care Kremlinul le-a curtat în campaniile sale de dezinformare din trecut“, scrie sursa citată.

Un raport din 2020 al Institutului de Cercetare a Contagiunii în Reţele Sociale (SUA) ilustrează modul în care antisemitismul a fost o trăsătură a campaniilor de dezinformare ruseşti, larg mediatizate, în jurul alegerilor americane şi a altor momente de tensiune socială, cu scopul de a provoca diviziunea în Statele Unite prin intermediul reţelelor sociale. 

Discursul antievreiesc de conturile de pe reţelele sociale aparţânând propagandei ruseşti se intensifică în perioadele din apropierea unor evenimente semnificative, cum ar fi ziua alegerilor sau ziua inaugurării, sau în perioadele de criză precum mitingul de la Charlottesville sau pandemia de COVID-19. 

„Aceste subiecte sunt folosite cu succes de forţele antidemocratice în momente foarte specifice”, a declarat Joel Finkelstein, cofondatorul institutului, pentru Agenţia Telegrafică Evreiască. „Sunt folosite pentru a semăna îndoieli în instituţiile democraţiei: alegeri, inaugurări, intervenţii străine şi în timpul tulburărilor sociale, precum sunt epidemiile.”, a mai precizat acesta

Studiul examinează aproximativ 250 de milioane de postări pe patru comunităţi extremiste online: reţeaua de socializare Gab; platforma de mesaje „4chan”; comunitatea pro-Trump Reddit, acum desfiinţată, The_Donald; şi ecosistemul trolilor ruşi de pe Twitter. Analizând contextul retoric în care extremiştii online folosesc cuvinte cheie antisemite, raportul evidenţiază cum şi unde apare ura antievreiască în comunităţile marginale.

Soros sau familia Rothschild, vinovaţi de serviciu  

„Dezinformarea prin care evreii au fost prezentaţi de-a lungul istoriei drept flagelul umanităţii a fost exprimată sub forma unor ameninţări la adresa religiei, ştiinţei, puterii, grupurilor etnice dominante, statelor naţionale şi, mai nou, ca ameninţări la adresa drepturilor omului”, se spune în raport. „Odată cu apariţia reţelelor sociale, aceste teme vechi, „virale” ale conspiraţiei se pot răspândi mai rapid şi mai uşor decât în ​​orice moment al istoriei.”

Raportul, ca şi studiile anterioare despre antisemitism, arată modul în care ura funcţionează în mare măsură folosind cuvinte cheie/cod, mai degrabă decât menţionând în mod explicit evreii. 

În loc să scrie despre evrei în ansamblu, antisemiţii online vizează indivizi precum Soros sau familia Rothschild; de asemenea numele de evrei sunt puse între trei paranteze (practică este cunoscută şi sub denumirea de (((eco))) şi reprezintă un simbol antisemit care a fost folosit pentru a evidenţia numele persoanelor de origine evreiască sau ale organizaţiilor despre care se crede că sunt deţinute/influenţate de evrei); sau sunt folosite acuzaţii false provenite din Evul Mediu precum „defăimarea sângelui” (se referă la o acuzaţie falsă veche de secole conform căreia evreii ucid creştini – în special copii creştini – pentru a le folosi sângele în scopuri ritualice; acuzaţia datează din Evul Mediu şi a persistat în ciuda faptului că este un fals grosolan). 

Raportul arată, de asemenea, că discursul antisemit reprezintă o trăsătură animatoare a activismului extremist şi tinde să atingă apogeul online, împreună cu alte retorici dezbinătoare, în momentele tensionate din Statele Unite.

De exemplu, în timp ce există aproximativ 2.000 sau 3.000 de tweet-uri despre Soros postate într-o zi obişnuită, potrivit raportului, acest număr a crescut la peste 14.000 în zilele dinaintea incidentelor din sinagoga din Pittsburgh din 2018 (11 persoane au fost ucise într-o sinagogă), când preşedintele american Donald Trump şi alţii dădeau vina, fără a avea probe, pe omul de afaceri George Soros pentru imigrarea ilegală. În acea perioadă, criminalul de la Pittsburgh l-a demonizat pe Soros pe reţelele de socializare înainte de a comite atacul.

   

Trump, ţinta propangandei când a fost bombardată Siria   

În timpul protestelor pentru justiţia rasială din primăvara lui 2020, în SUA, au existat 500.000 de tweet-uri despre Soros într-o singură zi.

În mod similar, comentariile de pe plarforma „4chan” despre „(((Kushner)))” (ginerele şi consilierul lui Donald Trump-nr) şi „(((Trump)))” au crescut în timpul bombardării Siriei de către Trump în martie 2017. Apoi au cunoscut o altă explozie când Trump a mutat ambasada SUA în Israel la Ierusalim. Comentariile indicau faptul că ginerele preşedintelui SUA, Jared Kushner, care are origini evreieşti, a fost în spatele deciziilor de a bombarda Siria şi de a muta ambasada şi că Trump este controlat de evrei.

„Antisemitismul devine extrem de proeminent în comunităţile extreme din punct de vedere politic”, a spus Finkelstein. 

Trolii ruşi sunt în mod special dispuşi să demonizeze orice figură evreiască care are potenţialul de a-i face pe oameni să o deteste. În preajma atacului din Siria, trolii ruşi au menţionat „Kushner” pe Twitter de aproape 600 de ori. Când a avut loc protestul de la Charlottesville, luni mai târziu, au existat 1.200 de tweet-uri de la trolii ruşi despre Soros. 

„Ura este structurală. Nici măcar nu trebuie să-şi dea seama că se întâmplă”, a mai spus Finkelstein. „Aclimatizăm oamenii să accepte lucruri care sunt din ce în ce mai puţin acceptabile.”, a precizat acesta. 

Conspiraţia familiei Rotschild 

Campaniile de dezinformare pro-Kremlin anterioare care susţin că puterile globaliste „iudeo-masonice” ale lumii încercau să incite la război Ucraina şi Rusia, ilustrează tendinţa. 

Într-un alt exemplu notabil datând din 2017, Pervyi Kanal (Canalul Unu), controlat de stat, a distribuit un desen antisemit în timpul celui mai urmărit program de analiză a actualtăţii, „Vremya”, întrebând telespectatorii: „Cum s-a luptat familia Rothschild pentru a controla lumea?”.

Programul difuzat de Pervy Kanal susţinea că familia Rothschild „a privit întotdeauna Rusia ca pe un loc în care câştigă mulţi bani foarte repede”. Aflăm că „există zvonuri despre legături cu Mihail Khodorkovsky” şi că politicianul francez care candida la preşedinţie Emmanuel Macron „este bărbatul familiei”. De asemenea, mass-media precum Liberation, The Economist, Daily Telegraph şi BBC sunt presupus controlate de familia Rothschild. „Media aflate sub controlul lor scriu doar despre Rothschild ca oameni harnici şi filantropi”.

Ediţia de duminică a emisiunii populare „Vremya”, care a difuzat povestea despre conspiraţia Rothschild, este cel mai urmărit program de analiză a actualităţii din Rusia. Emisiunea este găzduită de Valery Fadeev, care, potrivit surselor lui Kommersant, este cel mai probabil candidat pentru postul important de secretar al Camerei Civice Ruse.  

Experţii consideră că prins în războiul său fără sens şi brutal, Kremlinul se izolează şi mai mult de lume nu numai prin acţiunile sale, ci şi cu retorica sa.  


 

Vă mai recomandăm: 

 

Şapte mituri despre conflictul Rusia-Ucraina promovate de propaganda rusă

 

Strategia de dezinformare a Rusiei folosită pentru a nega masacrele de la Bucea, Kramatorsk şi Borodianka

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri