Grigore Cartianu a lansat „Sfârşitul Ceauşeştilor” la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grigore Cartianu a lansat, astăzi, la Librăria „Adevărul” din Cluj-Napoca, volumul „Sfârşitul Ceauşeştilor. Să mori împuşcat ca un animal sălbatic”, în prezenţa a aproape o sută de oameni.

În cele peste 500 de pagini, „nici roman, nici tratat istoric”, cartea abordează jurnalistic ultimele zile ale Ceauşeştilor şi evenimentele ce au urmat imediat după aceea. „Pentru istorici, soţii Ceauşescu pot fi doi roboţi, nişte nume, holograme. Eu am încercat să îi umanizez, să redau felul cum trăiau, cum gândeau, ce emoţii, ce spaime aveau în acele ultime zile”, a povestit jurnalistul Grigore Cartianu în faţa celor perezenţi.

Diplomă din partea revoluţionarilor


Întâlnirea autorului cu publicul a fost unul emoţionant. Familia Popa din Lugoj a venit special la lansarea de astăzi, pentru a-i transmite autorului importanţa acestei cărţi pentru ei. „Amândoi, şi eu şi soţul meu am participat la Revoluţie în Bucureşti, în Piaţa Romană. Adevărul, chiar dacă doare, şi este scos la iveală mai târziu, este foarte necesar”, ne-a spus Victoria Pop.

image

În public s-au aflat şi câţiva revoluţionari clujeni, care au ascultat cu mare interes prezentarea volumului. La sfârşit, Grigore Cartianu a primit din partea Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei o diplomă şi o insignă.

Pentru cei 1.116 de morţi

Grigore Cartianu a mărturisit că a scris această carte în memoria celor 1.116 morţi, dar mai ales pentru cei care au murit după 22 decembrie 1989, după fuga lui Ceauşescu, perioadă pe care autorul o prezintă în carte drept Contrarevoluţia. „Până la fuga lui Ceauşescu au murit 159 de persoane, iar după aceea 967 de oameni au fost împuşcaţi, de şase ori mai mulţi decât înainte de fuga dictatorilor. Marile măceluri petrecute după 22 decembrie nu au fost o întâmplare, ci bine gândite, organizate”, a spus autorul, referindu-se la evenimentele de la Otopeni, unde au fost oomorâte 48 de persoane, cele din Sibiu, soldate cu 44 de morţi, şi alte oraşe din ţară.


image

„Regret că un om care a condus România 11 ani şi jumătate nu are puterea să îşi asume faptul că atunci a luat nişte decizii care au omorât aproape o mie de oameni”, a spus Cartianu, referindu-se la Ion Iliescu. Jurnalistul şi-a exprimat regretul faţă de starea de latergie a procurorilor cu privire la acele fapte: „De ce nu vedem procese şi condamnări, chiar şi post-mortem?”

Contrarevoluţia din Turda

Invitat să vorbească la lansare, Victor Lungu, autorul a două volume despre Revoluţia de la Cluj, a întâmpinat cu satisfacţie publicarea acestei cărţi. „În 21 decembrie au murit oameni la Cluj-Napoca. Sunt oamenii lui Ceauşescu. În judeţ însă, s-au înregistrat şi victime ale Contrarevoluţiei, cum au fost cei de la Turda”, a rostit Victor Lungu, povestind despre metodele prin care unităţile militare erau dezinformate şi aţâţate una împotriva celeilalte.

image

„Între 23 august 1944 şi 24 decembrie 1989 stă o istorie a celor mici, o istorie ce trebuie spusă de oamenii care au trăit-o”, a completat Doru Radosav, directorul Institutului de Istorie Orală din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.

Volumul „Sfârşitul Ceauşeştilor” va fi urmat, în toamna acestui an, de publicarea altei cărţi, „Crimele Revoluţiei”, de către jurnalistul Grigore Cartianu.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite