„Fur în Italia pentru că e mult mai sigur“. Spovedania unui hoţ român de 58 de ani pentru presa din Peninsulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginea care însoţeşte articolul din it.blastingnews.com
Imaginea care însoţeşte articolul din it.blastingnews.com

Publicaţia it.blastingsnews.com a publicat luni, 8 mai, un articol despre Nicolae, un român în vârstă de 58 de ani care locuieşte de ani buni în Italia şi a cărui ocupaţie principală este furtul din locuinţe.

„Fur în Italia pentru că e mult mai sigur“, este titlul unui articol publicat luni, 8 mai, pe it.blastingnews.com şi declaraţia unui hoţ despre care autorii textului spun că este de origine română şi are 58 de ani. Articolul citează un interviu pe care un român pe nume Nicolae - nu i se dă şi numele de familie şi nici oraşul de baştină - l-a acordat jurnaliştilor de la publicaţia (Il) Tempo.

Autorul articolului de pe it.blastingnews.com - o platformă online bazată pe jurnalismul social (cum se defineşte pe site) cu sediul în Elveţia şi cu un CEO italian - arată că mulţi italieni cred că sistemul lor judiciar şi pedepsele nu sunt atât de riguroase pe cât ar trebui. Interviul cu Nicolae ar putea alimenta scepticismul italienilor legat de sistemul de justiţie, despre care mai spun că uneori pare să-i protejeze pe cei corupţi şi necinstiţi.

Nicolae, continuă cei de la it.blastingnews.com, este un bărbat originar din România, are 58 de ani, locuieşte de ani buni în Italia şi nu de puţine ori a fost încătuşat pentru furturi din apartamente. Însă, imigrantul nu petrece mult timp după gratii şi la scurt timp după eliberare se reapuca de hoţii.

„Nicolae fură ca să trăiască şi să aibă grijă de familia sa“, notează autorul articolului. Însă, ceea ce e paradoxal, continuă acesta, e că românul are şi o îndeletnicire - ştie să lucreze cu lemnul, e tâmplar/dulgher, iar meseria, pe care o şi practică ziua, îi uşurează cealaltă ocupaţie deoarece îi permite să intre în casele oamenilor, să observe ce obiecte de valoare sunt, ce obiceiuri au cei care trăiesc acolo, dacă au menajere care fac curat, dacă sunt şi animale de companie sau bătrâni. Profesia sa legitimă îi permite să organizeze lovitura, dar şi să-şi facă copii după cheile apartamentelor unde intră.

„Fur din Italia pentru că e mult mai sigur“, mărturiseşte hoţul, care potrivit autorului materialului de pe it.blastingnews.com, „exploatează meseria de tâmplar ca să comită hoţii“.

Singurul pericol, în opinia lui Nicolae, este să dea nas în nas cu o persoană înarmată sau cu un poliţist. El a povestit că, de regulă, oamenii - dacă sunt în apartament în timpul furtului sau vin pe nepusă masă - sunt şocaţi şi nu reacţionează oferind astfel timp preţios hoţului să-şi ia tălpăşiţa.

Românul a recunoscut că au fost situaţii în care lucrurile nu au mers cum şi-ar fi dorit şi a sfârşit după gratii alături de complicii săi. Italia e o ţară unde să furi din apartamente e o joacă de copii. (...) Hoţul român (n.r. - se referă la Nicolae) iese repede din închisoare când este prins şi pentru asta mulţumeşte Italiei, ţara unde, pentru el, e cel mai bun loc să fure, se concluzionează în finalul textului jurnalistic.

Mai puteţi citi:

Doi români din Italia au furat o maşină de Poliţie cu tot cu poliţistul dinăuntru

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite