Fotografii neştiute cu „Leul Ardealului“. Bartolomeu Anania: „Când eşti pe vârful muntelui să nu ameţeşti, iar când eşti pe fundul prăpastiei să nu disperi!“
0În urmă cu exact 73 de ani, pe 2 februarie 1942, fostul mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania, „Leul Ardealului“ cum i s-a mai spus, îmbrăca haine călugăreşti. Sâmbătă, 31 ianuarie 2015, s-au împlinit 4 ani de la moartea sa, moment marcat printr-o lectură din memoriile sale şi printr-o expoziţie cu fotografii inedite. Imaginile reprezintă o biografie fotografică a lui Anania.
„Bartolomeu Anania era un om cu un foarte mare simţ al umorului, foarte spontan şi el însuţi transmitea o mare bucurie de viaţă. O poză din expoziţie în care râde cred că ilustrează foarte bine asta“, spune părintele Bogdan Ivanov, fostul şef de cabinet al lui Anania, şi purtător de cuvânt al Mitropoliei Clujului.
Imaginele din expoziţie provin din arhiva personală a fostului mitropolit, care acum fac parte din Fundaţia Mitropolitul Bartolomeu. Ideea expoziţiei cu fotografii inedite din viaţa prelatului i-a fost sugerată lui Bogdan Ivanov de către un enoriaş de-al său, prodecanul FSEGA, Ion Lumperdean. Iar un alt universitar, Mihaela Ilea de la Facultatea de Teatru şi Televiziune, a dat o mână de ajutor.
„Expoziţia, o biografie în imagini a mitropolitului, e o idee mai veche. Pentru toţi, şi prin scris şi pe viu, întâlnirea cu Mitropolitul Bartolomeu a fost una cu un om foarte natural, foarte sincer, spontan. Şi cred că acest lucru se vede privind imaginile. Inspira un sentiment de siguranţă, acel sentiment pe care trebuie să-l ofere orice părinte“, afirmă Ivanov.
Nu întâmplător a alăturat două imagini într-un panou (cele de mai jos), în expoziţie: într-o poză primeşte o distincţie bisericească, iar în a doua e în arest. „Cele două imagini arată dramatismul vieţii, urcurşurile şi coborâşurile. Bartolomeu Anania spunea: când eşti pe vârful muntelui să nu ameţeşti, iar când eşti pe fundul prăpastii să nu disperi! El a fost şi în vârf şi în fundul prăpastiei“, adaugă preotul.
„Pe cât de sublim e să fii rob pe atât de ridicol e să fii chior“
Expoziţia comemorativă a fost însoţită şi de momente de muzică clasică şi lecturi din memoriile fostului prelat. Actriţa Elena Ivanca de la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca a rostit pasaje din gândurile puse pe hârtie de Anania. Unul dintre acestea face referire la o secvenţă din perioada detenţiei, când fostul mitropolit luase decizia de a orbi:
„Ideea sinuciderii nu m-a încercat niciodată. În schimb m-a încercat un gând mult mai grozav: să renunţ la lumina ochilor. (…) Zile şi zile m-a urmărit acest gând până ce a devenit hotărâre. (...) Îmi trebuia un obiect ascuţit pe care nu-l aveam. (…) Îmi părea rău că nu sunt cicliop. Ar fi fost mult mai lesne cu un singur ochi. Oare puteam fi sigur că durerea nu îmi va paraliza mâna în drum spre celălalt ochi. Aici bănuiam că va fi momentul cel mai greu. Şi va mai trebui să am destulă tărie să nu strig. (…) Pe cât de sublim e să fii rob pe atât de ridicol e să fii chior. Dar cu acest gânduri m-a furat somnul“.
Fapt ce nu îl luasem în calcul. În somn, visase că er,a în picioare, pe o plută, pe râul Bistriţa, iar alături a apărut sora lui cea mică, Milica, sora lui cea oarbă. La un moment dat, pluta s-a apropiat singură de mal, Iar Anania a coborât, iar Milica i-a spus: „Şi nu uita, nu uita, Valerică, n-ai dreptul să-i fii altuia povară!“.
În acel moment s-a trezit şi se întreba cum de nu-şi amintise de Milica, de sora lui cum se împiedica de scaune. Şi atunci a renunţat de tot la gândul orbirii.
Cine a fost Bartolomeu Anania
Bartolomeu Anania, fost mitropolit al Clujului, s-a născut pe 18 martie 1921, în comuna Glăvile, judeţul Vâlcea. Numele primit la botez a fost Valeriu. În iunie 1946, când era student la Cluj a condus greva studenţească anticomunistă, grevă urmată de un lung şir lung de arestări şi expulzări. În timpul comuniştilor, părintele Anania a fost întemniţat 6 ani, între 1958-1964. În 1948, la Sibiu, şi-a luat licenţa în Teologie. Cariera duhovnicească a început-o în 1942, la mănăstirea Antim din Bucureşti. A primit numele de călugărie Bartolomeu.
Între anii 1965-1976 a deţinut mai multe funcţii în cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Române din America şi Canada. În anul 1967 ajunge arhimandrit. Cât a stat în SUA, a ţinut conferinţe în Detroit, Chicago, Windsor, Honolulu, şi a făcut parte din mai multe delegaţii ale Bisericii Ortodoxe Române peste hotare, în Egipt, Etiopia şi India. Stăpânea bine limba engleza.
Reîntors în România, a fost directorul Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă al BOR (1976-1982). În 1982 s-a retras la mănăstirea Văratec, unde a început să lucreze la revizuirea traducerii în limba română a Bibliei. Pe 21 ianuarie 1993 a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului. În 24 martie 2006, Arhiepiscopia a fost ridicată la rangul de Mitropolie a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, iar Bartolomeu a devenit mitropolit. A slujit 18 ani ca arhiepiscop şi 5 ca mitropolit.
Problemele de sănătate ale mitropolitului au început la Nicula, unde a căzut în iarna lui 2006, înainte de Anul Nou. A fost internat o perioadă, apoi şi-a reluat activitatea. În ianuarie 2011 a fost dus de urgenţă la o clinică din Viena. A murit pe 31 ianuarie 2011, în urma unei suferinţe cardiace, la 89 de ani. Trupul său a fost înmormântat, în prezenţa Patriarhului BOR şi a numeroşi prelaţi ortodocşi în cripta ierarhilor de la demisolul catedralei mitropolitane din Cluj.
Mai puteţi citi:
Mica „revoluţie“ din primăvara lui 1946. „Părintele“ Anania a condus greva studenţilor clujeni