FOTO VIDEO Castelul unic în lume, ridicat de un poştaş timp de 33 de ani. Palatul e vizitat anual de mii de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu faţa din nord a construcţiei  FOTO facteurcheval.com
Imagine cu faţa din nord a construcţiei  FOTO facteurcheval.com

93.000 de ore, 10.000 de zile sau 33 de ani. Atât i-a luat unui poştaş francez din sud-estul Franţei să-şi împlinească visul: să ridice un palat cu propriile sale mâini. Construcţia a terminat-o în 1912, iar minunăţia e unică în lume şi a devenit o sursă de inspiraţie pentru artişti. Inclusiv Picasso. Palatul Idéal, cum e numit, se află în centrul comunei Hauterives, aproape de sediul primăriei.

În comuna Hauterives, din sud-estul Franţei, se află o construcţie unică în lume şi ca înfăţişare, şi ca poveste. Minunăţia se numeşte Palatul Idéal şi e visul devenit realitate al unui poştaş pe nume Ferdinand Cheval.

Născut în familia unor ţărani săraci din satul Charmes, în 1836, Ferdinand Cheval (foto mai jos, credit foto: wikipedia.org) a făcut doar şase ani de şcoală şi a început să muncească pentru familie alături de tatăl său.

image

A lucrat ca ucenic la o brutărie şi a plecat de acasă ca ulterior să revină, după câţiva ani, şi să se angajeze ca poştaş în comuna natală, Hauterives, se arată pe site-ul de promovare a Palatului Idéal, site ce poartă numele poştaşului, facteurcheval.com.

Potrivit aceleiaşi surse, într-o zi de aprilie din 1879, când avea 43 de ani a găsit o piatră cu o formă aparte. De la acel moment a început totul.

A adunat pietre şi în timpul liber construia puţin câte puţin, s-a inspirat din natură, din vedere, iar faţadele operei sale, ridicate într-o grădină, sunt „populate“ cu bestii incredibile - caracatiţe, păsări, elefanţi, pelicani, urşi, elefanţi, dar şi nenumărate creaturi fantastice - personaje gigantice, zâne, figuri mitologice.

Specialişti spun că se regăsesc în arhitectura sa elemente religioase din creştinism şi hinduism.

Rezultatul uluitor poate fi văzut în imaginile de mai jos, credit foto: facteurcheval.com:

palatul postasului foto facteurcheval.com

33 de ani i-a luat până a terminat minunăţia vizitată azi de mii de oameni anual. Conform sursei citate, palatul a avut 130.800 de vizitatori în 2013. A devenit monument istoric din 1969, când ministru al Culturii din acele vremuri era scriitorul André Malraux. În ziua de azi, în grădina din jurul construcţiei – care e nelocuibilă – se organizează concerte de muzică şi expoziţii.

palatul postasului foto facteurcheval.com
palatul postasului foto facteurcheval.com

Cheval e considerat precursorul artei naive la nivel internaţional prin opera sa.

palatul postasului foto facteurcheval.com

Azi, palatul poate fi vizitat în cursul lunii noiembrie de la orele 9.30 la 17.30, iar în decembrie de la 9.30 la 16.30. Programul pe fiecare lună, preţurile la bilete, locurile de cazare în zonă şi ce alte obiective turistice mai pot fi vizita în regiune găsiţi pe site-ul de promovare al Palatului Idéal.

Mai puteţi citi:

VIDEO Când viaţa îţi atârnă la propriu de o frânghie. Top 7 cele mai periculoase poduri din lume

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite