FOTO Povestea din spatele campaniei "Bani cu suflet". Anonimul care vrea să schimbe mentalitatea românilor: „Noi mereu am fost obişnuţi să ni se dea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O pensionară care vinde flori în centrul Clujului a primit banii găsiţi în plic de un tânăr. FOTO: FB
O pensionară care vinde flori în centrul Clujului a primit banii găsiţi în plic de un tânăr. FOTO: FB

Poţi schimba mentalitatea unui popor folosind un plic cu bani şi o pagină de Facebook? Un clujean a demarat campania „Bani cu suflet” prin care exact asta vrea să facă. El ascunde plicuri cu diferite sume în oraş şi cere găsitorului să dăruiască o parte din cadou. Cele 6.000 de persoane care-l urmăresc pe Facebook şi cele 1.300 de mailuri primite din ţară şi din străinătate dovedesc că are şanse de reuşită.

Un tânăr din Cluj-Napoca vrea să schimbe modul în care românii îi percep pe oamenii de lângă ei prin intermediul unei campanii inedite. A început la 29 mai cu un plic cu bani ascuns într-o zonă centrală a Clujului, strada Napoca. După modelul milionarului american care a pus pe jar locuitorii din San Francisco ascunzând plicuri cu câte 100 de dolari prin oraş, clujeanul a anunţat pe Twitter indicii despre locul unde se află plicul. Pe lângă suma de bani, în plic se mai afla ceva: o rugăminte pentru cel care l-a găsit să doneze jumătate din bani unei persoane despre care crede că are nevoie. Astfel, a ajuns o fetiţă care vindea iconiţe în centrul Clujului să beneficieze de primul act de caritate al campaniei „Bani cu suflet”. După şase zile şi încă cinci plicuri, pagina de Facebook înfiinţată cu scopul de a găzdui iniţiativa este  urmărită de peste 6.000 de persoane, iar tânărul a primit circa 1.300 de mailuri  de la români din toată ţara, dar şi din Italia şi Geramnia, care vor să fie voluntari. 

„Ideea de la care am pornit este de  a schimba modul de gândire al românilor, modul în care este perceput cel de lângă tine. Noi întotdeauna am fost obişnuiţi să ni se dea. Eu vreau să schimb gândul acesta cu mentalitatea că fiecare poate să dăruiască. Oamenii vor vedea că dacă eu, un simplu angajat, pot să dăruiesc celui de lângă mine şi ei pot să facă acelaşi lucru”

Iniţiatorul campaniei

Vrea să schimbe mentalităţi

 

„Ideea de la care am pornit este de a schimba modul de gândire al românilor, modul în care este perceput cel de lângă mine. Noi întotdeauna am fost obişnuiţi să ni se dea. Eu vreau să schimb gândul acesta cu mentalitatea că fiecare poate să dăruiască. Oamenii vor vedea că dacă eu, un simplu angajat, pot să dăruiesc 50, 100, 200 de lei, nu am pus mai mult în plicuri pentru că suma nu conteză, atunci se vor gândi că şi ei pot să facă acelaşi lucru”, a declarat pentru „Adevărul”  tânărul care a dorit să rămână anonim,. El locuieşte în Cluj şi are 35 de ani. „Nu sunt milionar şi nu am firma mea. Sunt un simplu angajat, cu salariu mediu. Am familie, am copii, am rate la bănci”, a explicat tânărul. El este bucuros că iniţiativa sa a prins. „Pentru mine este un succes pentru că oamenii au conştientizat ideea că fiecare poate face ceva. Dacă pagina de Facebook a trecut de 6.000 de fani şi primesc câte 50 de mailuri într-o jumătate de oră de la oameni care vor să fie volutari, eu cred că asta dovedeşte că oamenii sunt interesaţi”, a mai precizat clujeanul. Până acuma a „investit” 1.000 de lei în această campanie şi de astăzi două persoane lucrează alături de el, dar numărul acestora va creşte vertiginos: „Am primit mailuri de la Timişoara, Cluj, Iaşi, Craoiva, Bucureşti, chiar şi din Italia şi Germania. E lucru mare că noi, ca români, vrem să ajutăm oameni aflaţi în nevoie şi în străinătate ”.

”Am pus recomandarea ca oamenii să doneze doar jumătate din bani pentru ca să fie motivaţi să iasă din casă şi să facă un pic de mişcare. Cu toate acestea, numai una dintre cele şase persoane care au găsit plicuri a dat jumătate, restul donând totul. Asta dovedeşte că românii au o inimă extraordinară”,    iniţiatorul campaniei 

„Vreau să se simtă împliniţi”

Întrebat cum i-a schimbat viaţa această campanie, clujeanul a susţinut: „În primul rând, dorm mai puţin pentru că am de răspuns la foarte multe mailuri. Ceea ce este important însă este faptul că vreau prin această campanie să-i fac pe oameni să se simtă împliniţi, să fie bucuroşi că dăruiesc. Este esenţial faptul că oamenii dăruiesc direct beneficiarului şi intră în contact cu acesta, nu pun banii într-un cont ”. El a mai arătat că vrea prin această campanie să-i scoată pe oameni din case pentru a petrece mai mult timp în parcuri, în oraş: „Câteodată anunţ indicii la o anumită oră, dar le postez cu întârziere. Încerc astfel să-i fac pe oameni să stea mai mult în parcuri, prin oraş. Nimeni nu s-a supărat din cauza întârzierilor”. Anonimul spune că nu este afiliat nici politic şi nici religios. El mai vrea să revigoreze mediul on line, unde oamenii pierd foarte mult timp: „Dacă oamenii tot stau pe Facebook, măcar să facă ceva util. Mie nu-mi place să stau degeaba”. 

”Am pus recomandarea ca oamenii să doneze doar jumătate din bani pentru ca să fie motivaţi să iasă din casă şi să facă un pic de mişcare. Cu toate acestea, numai una dintre cele şase persoane care au găsit plicuri a dat jumătate, restul donând totul. Asta dovedeşte că românii au o inimă extraordinară”, a precizat iniţiatorul campaniei. 

cluj

Un plic a fost ascuns într-un boschet din Parcul Central din Cluj

 „Ai mai făcut încă un om fericit”

Cei care au găsit plicurile cu bani susţin că s-au simţit extrem de bine când au dăruit banii.  „Banii au ajuns la cine trebuie şi ai mai făcut înca un om fericit. Mi-aş dori să pot descrie felul în care mă simt după ziua de astăzi, dar nu am cuvinte”, a spus Răzvan Bărboi, un tânăr de 23 de ani, care a donat banii din plicul găsit unei bătrâne care vindea flori în centrul Clujului. 

„Din nou mi s-a dovedit ca nimic, nimic pe lumea asta nu este întamplator.E cliseu,stiu! Dar totodata adevarat! Se intampla s-o vad zilnic pe strada.Se plimba cu o carja invelita in carpe si pungi si de fiecare data ne-a daruit un zambet curat. Mi-a dat niste batai de cap unde sa dau de ea,asa ca m-am pornit in directia magazinelor in zona carora obisnuiam s-o intalnesc. Nu cred, ca intamplator am gasit-o intr-unul din magazine numarand niste maruntisuri. 86 de ani,o pensie mizera. Si astazi Te pomeneste cineva cu recunostinta! Si astazi ai facut pe cineva fericit si pe cineva sa simta bucuria de a darui! Multumim”, scrie o altă clujeanca, Iza Misziak, care a găsit şi ea un plic. Campania a ajuns şi în Siret, judeţul Suceava, unde Ciprian Boinicu, a donat banii din plic unui domn internat într-un azil.

  

Ce trebuie să faci pentru a fi voluntar 

Cei care vor să fie voluntari trebuie să trimtă o adresă pe mailul postat pe pagina campaniei, în care vor primi instrucţiuni. Două lucruri sunt importante pentru cei care vor să doneze: să-şi păstreze anonimatul şi să nu precizeze ce sumă au pus în plic. De asmenea, clujeanul susţine că plasarea plicurilor se va programa pentru a exista un echilibru. „E bine să fie în fiecare zi o plasare, nu să fie într-o zi zece şi în alta niciuna. Eu recomand oamenilor să nu mai facă alte adrese de Facebook pentru a nu se disipa campania. Eu voi programa plasarea plicurilor şi voi pune indiciile pe pagina de Facebook”, a mai spus tânărul.   

bani cu suflet

Un sucevean internat într-un azil a primit cadou un plic cu bani

Ideea unui milionar american 

Clujeanul a demarat campania după ce a auzit la radio despre iniţiativa începută de un milionar din San Francisco în luna mai, dar s-a gândit la idee de trei ani. Milionarul american a lăsat plicuri ce conţineau bancnote de 100 de dolari prin oraşul american, iar apoi pe o reţea de socializare a dat indicaţii despre cum pot fi găsite. Donatorul anonim administrează un cont de Twitter numit Hidden Cash. Potrivit comunităţii de pe Twitter, omul a donat până acum 10.000 de dolari în bancnote de 100 de dolari ascunse în plicuri în zona San Francisco. Potrivit “The Telegraph”, ar fi vorba despre un mogul care se simte rău privind discrepanţele financiare dintre bogaţi şi săraci în San Francisco. Localitatea e cea care are cea mai mare diferenţă între clase, pe fondul creşterii startup-urilor din domeniul tehnologiei.

“Am făcut milioane de dolari în ultimii ani”

Iniţiatorul „Hidden Cash” a dat şi interviuri online. “Am făcut milioane de dolari în ultimii ani, mai mult decât mi-aş fi imaginat şi mulţi prieteni de-ai mei nu îşi permit să cumpere o casă modestă în Bay Area”, a declarat misteriosul milionar. Acesta  a mai spus că este de acord să dea aproximativ 1.000 de dolari pe zi, această sumă fiind rezonabilă pentru el. De fiecare dată când milionarul ascunde un plic, apare un tweet pe Hidden Cash. Circa 470.000 de oameni urmăresc contul de Twitter şi postează imagini de fiecare dată când găsesc plicurile cu bani. Pe pagina de twitter „Hidden Cash” sunt postate fotografii de la mai multe acţiuni caritabile realizate în cadrul campaniei: donarea de jucării pentru copiii unei şcoli, găsirea unui adăpost pentru un câine fără stăpân, oferirea de flori copiilor bolnavi de cancer etc. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite