FOTO Galerie de artă pe şine. Cum arată tramvaiul pictat care va fi pus în circulaţie începând de săptămâna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujenii şi turiştii vor circula de luni, 5 martie, cu un nou tramvai pictat. Lucrarea a fost realizată de artistul stradal Irlo, iar proiectul este finanţat din Fondul Jazz in the Park 2017.

Este al treilea tramvai pictat din Cluj, parte din proiectul Galerie de artă pe roţi, iniţiat de artiştii Ocu şi Kero la care se alătură de această dată şi colegul lor de breaslă Irlo.

Proiectul este unul de revigorare vizuală prin artă a tramvaielor vechi din Cluj şi de transformare a mijloacelor de transport în comun într-o galerie de artă pe roţi. Vechile tramvaie pictate ar putea fi păstrate în circulaţie pentru turişti şi după ce Compania de Transport Public Cluj va achiziţiona 22 de tramvaie noi, pentru care a lansat deja licitaţia.

image

„Culoarea poate să îmbrace orice suport din mediul urban şi să dea un aer optimist. În cazul acesta ajută la conştientizarea folosirii transportului în comun. Propun o scenă în care oamenii dorm împreună şi aparent sunt voioşi dar lipseşte ceva: ochii deschişi. Totuşi sunt păziţi de entităţi treze. Îngerii şi elfii din capetele tramvaiului deschid şi închid coloana compoziţiei. Gurile lor sunt farurile, ei grăiesc lumina”, spune artistul Irlo, pe numele lui real Laurenţiu Alexandrescu.

Lucrările au durat trei zile

Lucrările la cel de-al treilea tramvai pictat din Cluj au durat trei zile, iar luni după prânz mijlocul de transport în comun va reveni pe străzi, de data aceasta cu o nouă faţă.

image

Galerie de artă pe roţi #3 este al patrulea proiect finanţat anul trecut din Fondul Jazz in the Park. În 2017 cu sprijin financiar din Fondul Jazz in the Park s-a derulat programul Te Khelas Amen, proiect de educaţie non-formală adresat copiilor şi tinerilor din comunitatea Pata Rât, s-au acordat burse sportive, iar în curând va fi realizat un teren de joacă şi sport la Pata Rât.

Fondul Jazz in the Park e mecanismul prin care publicul festivalului Jazz in the Park se implică în comunitate şi susţine arta prin mici donaţii individuale. Din 2014 şi până azi fondul a acordat burse pentru tineri artişti talentaţi, a finanţat proiecte comunitare şi proiecte de artă experimentală.

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri