FOTO De la sârmă la şoşoni. Povestea unei şomere care speră să lucreze la primul combinat social din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lenuţa Hădăren (52 de ani) este unul dintre şomerii care au dat, săptămâna trecută, un test ca să lucreze în primul combinat social din ţară. După 34 de ani munciţi în industria metalurgică, printre laminoare şi sârme, din mâinile ei ar putea ieşi şoşoni care să fie exportaţi pe toate continentele. Nu a schiat niciodată şi nici nu ştie cum se face un şoşon de clăpar.

„Sper într-o angajare. Am căutat şi în perioada în care am fost în şomaj şi ca bucătar, şi ca femeie de serviciu, şi un post de croitoreasă, dar nimic. Mi se spunea că sunt prea în vârstă. Şi eu ce să fac? Vreau să muncesc!“, spune Lenuţa Hădăren (52 de ani).

Femeia a fost dată afară în august anul trecut şi de atunci e în şomaj. Nu credea că după 34 de ani în metalurgie va ajunge fără loc de muncă, chiar cu doi ani înainte de pensionare. „Am lucrat ca macaragistă şi sortatoare, dar şi la laminor la rece, unde sârma prinde formă“, zice Lenuţa Hădărean.

De proiectul combinatului social a auzit de la cei care lucrează la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj. Speră ca acest proiect nu e doar o vorbă-n vânt şi va fi de viitor. „Cred că se va face. De ce nu?“, afirmă ea.

Alături de alţi circa 180 de şomeri de la Mechel Câmpia Turzii a luat parte, săptămâna trecută, la conferinţa de presă în care directorul AJOFM, Daniel Don, prezenta proiectul combinatului social şi le-a vorbit despre cum vor fi ei, angajaţii, patroni după 4 ani.

Rezultatele testelor, după 10 zile

După conferinţă au început testele ale căror rezultate vor fi anunţate peste 10 zile, adică în jurul datei de 13 octombrie. Don a spus că testele au fost făcute cu una dintre cele mai importante baterii de evaluare din ţară.

Cei care au trecut testul vor începe munca din ianuarie 2014 şi vor face şoşoni de clăpari pentru firma franceză Salomon.

Întreprinderea socială, care va funcţiona într-o hală ce se întinde pe 4.500 de metri pătraţi, se va deschide în ianuarie 2014 şi va cuprinde cinci linii de producţie. Trei dintre ele vor face şoşoni pentru compania franceză Salomon, una va fi de vopsitorie, iar a cincea, de mase plastice.

Compania franceză Salomon, specializată în producţia de echipamente destinate sporturilor de iarnă, a făcut parte din grupul Adidas până în 2005, iar acum face paret din companii finlandeză Amer care face articole sportive pe care le exportă în ţări pe toate continentele.
Salomon are, în România, fabrici la Alba Iulia, Timişoara şi parteneriate cu Chimsport şi Plastor.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Şomerii de la Mechel Câmpia Turzii vor face şoşoni de schi pentru compania franceză Salomon

Gigantul Bosch angajează 1.000 de persoane. Ce salarii se vor plăti şi ce cer nemţii de la muncitorii lor

Bosch organizează special un târg de joburi la Cluj ca să-şi angajeze circa 100 de oameni

Fabrica Bosch din Blaj, cea mai mare investiţie din Alba în ultimii 10 ani

Compania Bosch inaugurează a treia fabrică la Blaj: 45 de milioane de euro investiţie şi 320 de noi locuri de muncă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite