FOTO VIDEO Şomerii de la Mechel Câmpia Turzii vor face şoşoni de schi pentru compania franceză Salomon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câmpia Turzii va face şoşoni de schi care vor ajunge pe toate continentele FOTO: wallpaperstock.net
Câmpia Turzii va face şoşoni de schi care vor ajunge pe toate continentele FOTO: wallpaperstock.net

250 de şomeri de la Mechel Câmpia Turzii vor munci în primul combinat social din ţară. Cei mai mulţi dintre ei vor face şoşoni pentru clăpari care vor ajunge în Europa şi America de Nord, însă doar după ce vor urma un stagiu la o fabrică din Oradea. Combinatul va fi deschis din ianuarie 2014. Azi a avut loc testarea şi selecţia celor 180 de şomeri care vor produce şoşoni de schi.

Şoşoni pentru clăpari. Asta se va produce la Câmpia Turzii, la combinatul social unde foştii şomeri de la Mechel vor fi patroni.

Întreprinderea socială, care va funcţiona într-o hală ce se întinde pe 4.500 de metri pătraţi, se va deschide în ianuarie 2014 şi va cuprinde cinci linii de producţie. Trei dintre ele vor face şoşoni pentru compania franceză Salomon, una va fi de vopsitorie, iar a cincea, de mase plastice.

Recrutarea oamenilor. Vârsta nu e un impediment

„Suntem într-o fază foarte avansată de creare a întreprinderii sociale. Azi (n.r. în sala de conferinţe a stadionului Cluj Arena) îi vom recruta pe cei 180 de oameni, care vor face parte din întreprinderea socială. Numărul total de oameni care vor munci la combinatul social este de 250. În perioada următoare cei selectaţi vor participa la un stagiu de practică la o fabrică din Oradea, pentru a se familiariza cu utilajele, echipamentele, iar activitatea va începe din a doua jumătate a lunii ianuarie. Oamenii vor rămâne să decidă dacă vor continua colaborarea cu firma sau aleg alţi parteneri”, a afirmat Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj.

Acesta a mai spus că proiectul combinatului social a fost depus în decembrie 2012 la Comisia Europeană şi a primit o finanţare de 6,4 milioane de euro. 4 din cei 6,4 milioare de euro reprezintă întreprinderea socială şi crearea a 250 de locuri de muncă, iar restul, cursuri de formare şi subvenţii acordate celor care se prezintă la selecţie.

Instruire la Oradea

Cei 180 de foşti disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii vor fi şi instruiţi la o fabrică din Oradea a firmei Plastor care lucrează de 20 de ani pentru compania franceză Salomon.

„Pregătirea se va face la una din fabricile noastre, care astăzi produce şoşoni. Este prevăzut un stagiu de pregătire care va dura de la o săptămână până la patru săptămâni. Prima tranşă de persoane vor fi instruite  din 25 noiembrie. În funcţie de abilităţile oamenilor, o să decidem dacă o să continuăm cu acest program. Vârsta nu este un impediment.
(…)
Avem o experienţă de 16 ani în producerea şoşonilor pentru clăparii de schi. Şoşonul are componente din plastic, din ţesătură, din spumă poliuretanică. Este un produs complex care se realizează într-un timp cuprins între 20 şi 60 de minute, în funcţie de nivelul lor de performanţă“, a afirmat Milaş Gavril, director Plastor.

Milaş Gavril, director Plastor, le explică disponibilizaţilor Mechel din sală ce produs au de făcut oamenii:

1.000 de şoşoni pe zi

O altă firmă românească ce produce pentru Salomon este Chimsport. Aceasta se va ocupa de selecţia angajaţilor şi de activitatea de la combinatul social din Câmpia Turzii.

“În ianuarie 2014 vom începe cu prima linie de şoşoni, iar în aprilie 2014 trebuie să ajungem la performanţa cerută de client. Pe o linie de şoşoni este estimat să facem 1.000 de bucăţi pe zi. Vor fi trei linii. Capacitatea de realizare a şoşonilor, diferă în funcţie de model“, a declarat Alin Fetiţă, CEO  al firmei Chimsport.

Şomerii speră să treacă testele

Ana Aurora Hidişan (52 de ani) din Câmpia Turzii a fost unul dintre cei 180 de disponibilizaţi care au venti azi, 3 octombrie, la testele care s-au făcut pentru selecţia lor. „Sper într-o angajare la acest combinat. După ce m-au dat afară am căutat să mă angajez în mai multe lcouri dar mereu îmi spuneau că sunt prea în vârstă“, spune Ana Aurora Hidişan. Ea crede că sunt 55% şanse ca proiectul combinatului social să devină realitate.

Oamenii sunt optimişti şi speră ca acest combinat să se şi materializez, nu să rămână la stadiul de vorbe. Dacă unii sunt încă sceptici şi nu cred până când nu începe munca propriu-zisă, alţii sunt optimişti. „Cred că se va face. De ce nu?“, afirmă Lenuţa Hădăren, care a lucrat 34 de ani la Mechel Câmpia Turzii în vreo trei secţii.

„Combinatul e o ocazie bună, însă am ceva rezerve“, crede Mihai Mursoi (45 de ani).

Despre reaţia oamenilor a vorbit şi primarul din Câmpia Turzii, Radu Hanga, care a fost şi director la Mechel Câmpia Turzii în vremea când se chema Întreprinderea de Producerea Sârmei:

„Îmi amintesc că în urmă cu un an de zile, când a fost demarat proiectul, am văzut oameni care au fost întrebaţi ce părere au despre acest proiect. Cei mai mulţi spuneau că nu au încredere în proiectul acesta. Un domn mai tăios în vocabular spunea că iar sunt oamenii minţiţi. Ei bine, eu am crezut în proiect, am sperat şi am ţinut neapărat să fac ce pot eu pe plan local ca acest proiect să prindă viaţă”, a spus şi Radu Hanga, primarul oraşului Câmpia Turzii.

Combinatul de la Câmpia Turzii, un model

„Sper să nu mai fie primul şi ultimul obiectiv de acest fel. Într-adevăr, la Câmpia Turzii au fost problemele cele mai mari, dar asemenea probleme sunt şi la Huedin sau la Turda. De aceea spun că ceea ce facem astăzi aici trebuie să extindem şi în alte locuri”, a precizat Horia Uioreanu.

Despre Salomon

Compania franceză Salomon, specializată în producţia de echipamente destinate sporturilor de iarnă, a făcut parte din grupul Adidas până în 2005, iar acum face paret din companii finlandeză Amer care face articole sportive pe care le exportă în ţări pe toate continentele.
Salomon are, în România, fabrici la Alba Iulia, Timişoara şi parteneriate cu Chimsport şi Plastor.

Mai puteţi citi:

Gigantul Bosch angajează 1.000 de persoane. Ce salarii se vor plăti şi ce cer nemţii de la muncitorii lor

Bosch organizează special un târg de joburi la Cluj ca să-şi angajeze circa 100 de oameni

Fabrica Bosch din Blaj, cea mai mare investiţie din Alba în ultimii 10 ani

Compania Bosch inaugurează a treia fabrică la Blaj: 45 de milioane de euro investiţie şi 320 de noi locuri de muncă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite