FOTO Cum ajunge moloz fabrica de bere „Ursus“ din Cluj, care producea încă din 1878. Ce vrea să facă proprietarul cu terenul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fabrica de bere Ursus, unul dintre simbolurile Clujului, este demolată zilele acestea de proprietarul clădirilor, concernul sud-african SABMiller. Directorul Ursus Breweries, Diana Klusch, a dezvăluit pentru „Adevărul“ ce intenţionează compania să facă cu cele câteva hectare de teren, după demolare. Iată istoria celui mai faimos brand de bere din Cluj din secolul al XIX-lea şi până astăzi.

Bazele fabricii Ursus au fost puse din 1878 şi în deceniile ce au urmat la Cluj s-a aflat unul dintre cei mai importanţi producători de bere din ţară până în 2010, când proprietarul, compania SABMiller, a decis  oprirea producţiei şi transferarea acesteia la Buzău şi Braşov sau Timişoara. La trei ani de la închiderea producţiei, în urmă cu câteva zile, s-au început lucrările de demolare a clădirilor dezafectate.

Ce se va întâmpla cu terenul

Directorul pentru afaceri corportatiste al Ursus Breweries, Diana Klusch, a dezvăluit pentru „Adevărul“ ce intenţionează compania să facă cu cele câteva hectare de teren ce vor rezulta după demolare. „Compania intenţionează să vândă terenul pentru ca acolo să se construiască ceva mai util pentru clujeni decât nişte clădiri dezafectate. Cei ce vor dori să cumpere vor face acolo ce vor crede de cuviinţă. Ipoteza că am dori să facem acolo clădiri de birouri este o speculaţie. Dorim să vindem terenul pentru că am sistat producţia de bere, birourile nostre şi berăria rămân. Există discuţii cu posibili cumpărători, dar nu e nimic cert. Sperăm că demolarea va merge repede pentru a putea pregăti terasa Ursus pentru primăvară“, a susţinut directoarea.  

Tradiţie din secolul XIII-lea

Tradiţia fabricării berii în Cluj îşi are rădăcinile, însă, cu mult timp înainte. E legată de mica unitate de producţie de bere din secolul XIII, care aparţinea saşilor, potrivit istoricului Gheorghe Bodea. „Era o tradiţie. Acolo (pa amplasamentul actualei fabrici – n.r.) se fabrica bere încă din secolul XIII, de către saşii din Cetate“, a povestit istoricul. Prima fabrică, în sensul modern al cuvântului, de bere a fost fondată în acelaşi loc în 1878. „A fost o investiţie transilvăneană de mare efect. Aveau legături directe cu firme din Germania. De aici vine şi sigla cu ursul, dintr-unul din brandurile vechi, germane“, a adăugat Bodea. El consideră că în perioada interbelică, producerea berii Ursus era cea mai prolifică industrie din Cluj, iar în 1948 a devenit simbol, primind denumirea „Fabrica de Bere «Înainte» - Cluj“.

Una dintre cele mai vechi berării din Ardeal

„Istoria berii URSUS este strâns legată de evenimentele petrecute de-a lungul vremii în Cluj. Conform informaţiilor găsite în Arhivele Naţionale, la începutul secolului al XVIII-lea a fost înfiinţată în oraş o berărie. Ordinul călugărilor iezuiţi, care îşi avea sediul în Conventul de la Mănăştur, Calvaria, a înfiinţat aici o casă a berii (Sorhaz în maghiară), exploatată prin interpuşi care o luau în arendă. Era o practică obişnuită în acea perioadă şi alte episcopii din ţara având în proprietate mai multe berării. Călugării iezuiţi au fost expulzaţi în anul 1773, iar Statusul Româno - Catolic a preluat domeniile călugăreşti din Mănăştur, inclusiv berăria.

În perioada secolelor XVIII - XIX, la Cluj au existat două berării: una aflată pe Canalul Morii în zona Parcului I.L. Craragiale, demolată odată cu lucrările de amenajare urbanistică în prima jumătate a secolului al XIX-lea şi berăria călugărilor iezuiţi şi apoi a Statusului Româno - Catolic, apreciată ca fiind probabil una din cele mai vechi din Transilvania, conform lui Octavian Buzea.

Bazele se pun în 1878

1878 este anul în care se pun bazele unei fabrici de bere în adevăratul sens al cuvântului. Ultimul arendaş al fabricii a fost un braşovean, Czell Friedrich, care la începutul secolului XX a cumpărat-o, dezvoltând apoi fabrica. Între anii 1909 - 1912 s-au construit clădirea principală cu secţiile de fermentare, pivniţele, secţiile de umplere a sticlelor şi butoaielor, clădirile secţiei de maşini şi ale celei de fierbere, precum şi birouri sau locuinţe.

Fabrica de bere Ursus înfiinţată în 1928

După modernizare, Fabrica de bere a funcţionat sub denumirea "Fabrica de bere Czell". În clădirea din Cluj se producea numai bere, malţul necesar fiind primit de la o altă unitate aparţinând Concernului "Dr. Wilhelm Czell" din Braşov, din care făcea parte şi fabrica. Conform istoricului Octavian Buzea, în anul 1927 s-a înfiinţat firma "URSUS" Fabrica de Bere S.A. care şi-ar fi început activitatea sub acest nume începând cu 1 ianuarie 1928. În 1928 a început o noua filă din istoria berii URSUS, odată cu înfiinţarea firmei "URSUS" Fabrica de Bere S.A. în Mănăştur. Aici, Czell Friedrich a dezvoltat o fabrică modernă, cu utilaje noi, care producea bere de cea mai bună calitate. După 1929 concernul "Dr. Wilhelm Czell" a vândut acţiunile sale către Fabrică de Bere din Turda, cu care a fuzionat.

Ursus, depozit de vinuri

Utilajele fabricii din Turda au fost mutate apoi la Cluj, iar această şi-a mărit capacitatea de producţie. "URSUS" din Cluj producea berile "URSUS", bere blondă (albă) specială, şi "Gloria", bere neagră din malţ dublu, specialităţi apreciate nu numai local, ci şi în împrejurimi. Totuşi, pentru ceva timp, Fabrica URSUS desfăcea bere în Cluj numai în localul din centrul oraşului - actualul URSUS - care a fost în proprietatea fabricii, dar a fost apoi vândut. Din cauza situaţiei economice din acea perioadă, URSUS a încheiat o convenţie cu Dreher - Haggenmacher S.A din Oradea, pentru a comercializa şi vinuri şi lichioruri. Astfel a fost înfiinţată în incinta fabricii o secţie de lichior şi un mare depozit de vinuri. Convenţia a fost însă reziliată după cedarea părţii de N-V a Transilvaniei, în anul 1941, dată de la care a început, din nou, o producţie de bere mărită.

Naţionalizată în 1948

În 11 iunie 1948, Fabrica de bere URSUS din Cluj şi secţia ei producătoare de malţ din Turda (care a revenit în cadrul fabricii clujene încă din anul 1945) au fost naţionalizate. Ajunsă în proprietatea statului, fabrica a fost organizată sub numele de Întreprinderea "Înainte", cu principal domeniu de activitate fabricarea berii. Naţionalizarea fabricii de bere din Cluj, împreună cu secţia ei producătoare de malţ din Turda, începând cu 11 iunie 1948 nu a reprezentat un obstacol. Întreprinderea "Înainte", aşa cum a fost numită Fabrica URSUS Cluj, s-a dezvoltat, din 1951 intrând în componenţa sa "Clujeanul", fabrică de spirt şi oţet, "Gherla", fabrică de spirt, şi secţiile de malţ din Turda şi Bistriţa.

Prima bere pasteurizată din România

În 1958, datorită perfecţionării liniilor de producţie, a început fabricarea primei beri pasteurizate din România. Drumul a fost deschis, iar berea de la Cluj a devenit un reper. Fiind prima companie privatizată prin ofertă publică după 1989, Fabrica a continuat tradiţia fabricării berii locale, dar a început să distribuie URSUS şi în zonele din jurul Clujului, în Bucureşti şi Constanţa. După Revoluţie, berea Ursus a devenit una dintre cele mai consumate din ţară. 

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite