Evreii deportaţi în lagărele de concentrare, comemoraţi la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunitatea evreiască din Cluj-Napoca a comemorat, la Sinagoga din municipiu, 66 de ani de la Holocaust şi de la deportarea celor 18.000 de evrei clujeni duşi, în 1944, cu trenul, în lagărele de concentrare naziste.

În cadrul ceremoniei de la Sinagoga din Cluj-Napoca, a fost oficiată o slujbă religioasă de pomenire şi au fost aprinse, în mod simbolic, de către membri ai comunităţii evreieşti, şase lumânări, în memoria celor şase milioane de evrei ucişi în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

„În luna mai 1944, 18.000 de evrei din Cluj şi împrejurimi au fost deposedaţi de bunuri şi duşi în ghetto-ul de la Fabrica de Cărămidă, unde au stat o lună, în aer liber. În iunie, au fost duşi cu trenurile morţii la Auschwitz şi în alte lagăre de concentrare naziste. Am comemorat, duminică, Holocaustul şi deportarea evreilor clujeni”, a afirmat Robert Schwartz, preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti din Cluj.

Ceremonia de comemorare a început cu intonarea imnului României şi a cuprins rostirea unei rugăciuni pentru România şi a uneia pentru pacea statului Israel. Printre persoanele prezente s-au aflat şi două supravieţuitoare ale deportării din 1944, Elisabeta Freundlich şi Elisabeta Kun.

La manifestare au participat prefectul Florin Stamatian, subprefectul Vasile Cozma, consilierul prezidenţial Eckstein Kovacs Peter, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Szilagyi Matyas.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite