Documentarul unui clujean, premiat la un festival internaţional la care au concurat 600 de filme

0
0

600 de filme din 68 de ţări au fost înscrise la IFFEST DOCUMENT. ART., un festival internaţional dedicat filmelor de artă, ecologiei şi turismului. Jurnalistul clujean Sorin Grecu a fost recompensat, la secţiunea Film de Artă, cu Menţiunea Specială a Asociaţiei Române de Film Document.Art, pentru filmul etnografic „Povestea ceteraşului fără o mână”.

Filmul spune povestea unui cioban din Mociu, care iubea să câte la vioară. În 1993, în urma unui accident a rămas fără o mână. Pentru a continua să cânte el a avut nevoie de ajutorul unui ţigan lăutar care i-a împrumutat mâna lui pentru a mânui arcuşul. Împreună, cei doi un român şi un ţigan cântă superb. Filmul “ Povestea ceteraşului fără o mână” a făcut, mărturisesc, senzaţie la Festival tocmai prin sinceritatea şi generozitatea temei – adică frăţia între un cioban/proprietar bogat de oi, infirm, şi ţiganul “primaş” al tarafului din Palatca, Naţi care – spre deosebire de ipostazele negative în care este zugrăvită mereu etnia sa – este realmente un personaj benefic, de fapt îngerul păzitor al lui Ioghinuţ (porecla de dezmierdare a ciobanului Eugen), singurul de pe această lume care este în stare să-i producă acestuia suprema bucurie: cântatul la vioară”, a declarat Sorin Grecu pentru Adevărul. El a ţinut să mulţumească întemeietorului Festivalului Document.Art, profesorul, istoricul şi criticul de film Nicolae Luca.

Fesitval internaţional

În perioada 15 – 18 octombrie 2014, la Bucureşti, s-a desfăşurat cea de-a XXI-a ediţie a IFFEST DOCUMENT. ART., un festival internaţional dedicat filmelor de artă, ecologiei şi turismului. La competiţia din acest an au fost trimise peste 600 de filme din 68 de ţări, dintre care au fost selecţionate, într-o fază preliminară, un număr de 95, iar pentru cea finală 45. În cadrul acestui festival de tradiţie, jurnalistul clujean Sorin Grecu, colaborator al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, a fost recompensat, la secţiunea Film de Artă, cu Menţiunea Specială a Asociaţiei Române de Film Document.Art, pentru filmul etnografic „Povestea ceteraşului fără o mână”, realizat împreună cu operatorul Zoli Szucs. Astfel, filmul cineaştilor clujeni primeşte cea de-a doua importantă distincţie, după Marele Premiu al Festivalului Naţional de Film Etnografic – Galaţi, 2013.

Premianţii festivalului

Precizăm în acest context faptul că, la secţiunea Film de Artă, cea mai disputată în concurs, premiile au fost distribuite astfel: Premiul Special al Asociaţiei Române DOCUMENT.ART. filmului „Mas Man”, regizat şi produs de cineastul Dalton Narine din Trinidad-Tobago, iar Premiul Asociaţiei Române de Film Document.Art. filmului „Pichuco”, regizat de Martin Turnes şi produs de compania „Puente Films” din Argentina. Marele Premiu „Acvila de Aur” a fost câştigat de filmul „Un scaun potrivit pentru un înger”, o coproducţie Canada/Finlanda, regizată de Raymond St. Jean şi produsă de Michael Oullette. Festivalul a cuprins şi alte secţiuni, precum: Film Turistic, Film Ecologic şi de Mediu, Film de animaţie, Film educaţional, Film de artă naivă, Film de reportaj, Portret, Eseu, Documentar, Premiul pentru cea mai bună producţie românească (câştigat de regizorul Francisc Mraz cu filmul “Sculptorul Mircea Roman”). De asemenea, un premiu pentru stilistică în documentarul românesc a fost acordat filmului „Meanwhile in Bucharest”, realizat de Roxana Andrei şi Eugen Neiculescu. Alte premii importante au fost cucerite de următoarele filme şi cineaşti: „Ţinutul oglinzilor”, de Mark Lyken şi Emma Dove din Anglia - Premiul pentru creativitate, „Evadare în Vanuatu”, regizat de cehul Libor Spacek - Premiul pentru cel mai bun film de ecoturism, „Evreii din Roma”, de Gianfranco Pannone - Premiul pentru cel mai bun documentar de turism cultural, istoric şi religios, „Drum fără sfârşit”, regizat de Juan Rayos din Spania - Premiul pentru cel mai bun film documentar de turism, „Pescarii”, regizat de Maciej Glowinski, Polonia - premiul ”Noua Generaţie”, „Ecuador, cu ochii închişi”, regizat de Daniel Chamorro, Spania - Premiul pentru cel mai bun film de ecologie şi mediu, „Aşteptarea”, regizat de Alistair I. Macdonald - Premiul ex-aequo pentru cel mai bun film documentar, etc.

Citeşte şi

Premiu pentru poezia clujeană: „Ţara mea de glorii, ţara mea de dor/Vinde-mi tu o bâtă ca să te omor"

VIDEO Povestea violonistului pictat de Salvador Dali care era „răpit“ de Securitate pentru evenimente speciale

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite