DNA: preşedintele CJ Cluj ar fi obţinut concedierea unei ziariste pentru că a scris despre ilegalităţile de la aeroport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horea Uioreanu este acuzat că a luat mită circa 500.000 de  lei. FOTO: Adevărul
Horea Uioreanu este acuzat că a luat mită circa 500.000 de  lei. FOTO: Adevărul

În motivarea arestării preventive a preşedintelui supendat al CJ Cluj, Horea Uioreanu, se arată că acesta folosea presa locală împotriva adversarilor. Mai mult, liberalul ar fi determinat concedierea unei ziariste de la „Ziua de Cluj” pentru că a scris un articol referitor la neregulile de la aeroport.

Judecătorul Curţii de Apel Cluj care a decis arestarea preventivă a preşedintelul suspendat al Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, se arată că acesta avea o influenţă foarte mare asupra presei locale. 

„Relevante pentru a evidenţia starea de pericol pe care o prezintă cercetarea inculpatului Uioreanu Hora  în stare de libertate, sunt discuţiile purtate de angajaţii Consiliului Judeţean între ei, fără a şti că una dintre persoanele aflate în grup este interceptată, urmare autorizării dispuse de către judecătorul de drepturi şi libertăţi.  În cuprinsul acestor discuţii, angajaţii s-au exprimat: <<în ţara asta încă sper că nu mi se poate întâmpla nimic, pentru că am avut curajul să înfrunt nişte gunoaie>>, angajaţii referindu-se la articolele denigratoare cu care erau ameninţaţi, îndeosebi la cel apărut la adresa arhitectului Salanţă Claudiu”, se arată în motivarea instanţei. 

Atacuri în presă împotriva adversarilor

Judecătorul se referă la o declaraţia a martorei Raţiu Mariana, director executiv la Directia de Dezvoltare si Investitii din CJ Cluj, care a susţinut că „despre Apron 4 (parcarea pentru aeronave realizată fără licitaţie de Napoca Construcţii-nr), a apărut un articol în „Ziua de Cluj” în care reporterul Cosmina Fernoagă semnala că s-a realizat o investiţie la aeroport, ce a fost trecută cu tăcerea, şi faptul că la licitaţie a fost introdusă ca şi condiţie de eligibilitate o clauză excesivă şi totodată restrictivă, referitoare la experienţă similară şi deţinerea de aviz de la AACR, însă respectivul articol a fost scos în câteva ore de pe mediul on-line. În cuprinsul declaraţiei sale aflată la fila nr. 132, martora a mai arătat că la scurtă vreme după aceste apariţii în presă a fost avertizată de preşedintele Uioreanu că vor urma atacuri împotriva sa şi a precizat <<probabil bănuiţi de la cine>>. În perioada următoare, din spusele martorei, au mai apărut atacuri în presă atât împotriva sa, cât şi împotriva arhitectului – şef Salanţă, fapt pe care martora îl ştie urmare a discuţiilor purtate cu acesta”. 

Cum a concediat Uioreanu o ziaristă

„În referatul parchetului se arată că publicarea articolului a determinat pe preşedintele CJ Cluj Uioreanu Horea să ia legătura cu patronul publicaţiei on line, numitul Hoandră Octavian, cu care a stabilit o întâlnire în cursul zilei de 1 aprilie 2014. Urmarea celor discutate de cei doi a constat în scoaterea articolului de pe mediul on line, precum şi demiterea ziaristului care l-a realizat, fiind astfel evident scopul urmărit de edilul judeţului, care a încercat să acopere maniera ilicită în care contractul fusese atribuit şi modul ilegal în care se realizaseră lucrările. Această stare de fapt, ce a condus la apariţia unor articole denigratoare la adresa personalului angajat al Consiliului Judeţean şi la demiterea unui ziarist, este firesc să fi produs o temere în rândul  acestora care, la rândul lor, au transmis-o familiilor şi celor apropiaţi şi explică revolta acestora rezumată în expresia: „în ţara asta încă sper că nu mi se poate întâmpla nimic, pentru că am avut curajul să înfrunt nişte gunoaie”, se mai arată în motivare. 

Ce spune Octavian Hoandră

Editorialistul „Ziua de Cluj” (cotidian al cărui director general este jurnalistul Rareş Bogdan) Octavian Hoandră  a susţinut că textul a fost scos de pe site pentru că acuzaţiile din acesta erau făcute „pe surse” şi nu exista reacţia părţilor implicate. 

„La ziarul la care lucrez si eu (si la care nu sunt patron!) NU se fac stiri si materiale "PE SURSE" sau folosind "SURSE LA ADAPOSTUL ANONIMATULUI". Este obligatoriu principiul " AUDIATUR ET ALTERA PARS" ori de cate ori se aduce o acuzatie cuiva, oricine ar fi acesta. In cei 25 de ani de presa am invatat ca cei care vorbesc DOAR la adapostul confortabil al anonimatului au un scop pe care nu vor sa-l declare. Daca cineva are ceva de reclamat, atunci trebuie sa-si asume delaţiunea. (...) Ori, in ceea ce mi se imputa, este vorba despre un articol scris "pe surse, la adapostul anonimatului". (....) De-a lungul timpului, m-am întalnit cu zeci de personalitati si personaje. Cu totii si-ar fi dorit "pedepsirea" autorului unui text din ziar. Cu toate astea, eu n-am concediat NICIODATA pe nimeni din redactia "ZIUA de CLUJ", nici in urma dorintei cuiva sau altcuiva” 

Ce spune ziarista concediată 

Jurnalista Cosmina Fernoagă, cea care a scris textul şi acum lucrează la o altă publicaţie din oraş, a replicat: „Cine dintr-o instituţie şi-ar fi permis să spună, fără să apeleze la protecţia anonimatului, că Uioreanu sau Ciceo au trucat o licitaţie de o asmenea anvergură, sau că Bene a dat şpăgi cu nemiluita? E normal ca astfel de informaţii să apară pe surse, nu-i o tehnică străină în presă şi nu înţeleg de ce insinuaţi altceva? Pe surse, aşadar, însă nu fără  a contacta părţile implicate a apărut şi cel de-al doilea articol: „Lucrări de peste 17 milioane de lei, la Aeroport, derulate fără autorizaţie de construire” (linkul nu mai există). Acesta a fost articolul pe care l-am postat direct pe site în dimineaţa de 2 aprilie, ora 08.00, iar după circa două ore a fost şters! Dumneavoastră aţi admis, într-o discuţie telefonică, că l-aţi şters şi nu pentru că eu n-aş fi luat poziţia părţilor, ci doar pentru că aş fi fost prea „răutăcioasă”, ca să vă citez exact reproşul. N-o să intru în alte detalii, n-o să povestesc niciodată ce a urmat în ziua respectivă, din respect pentru anii în care, consider, am fost coleg”.

Reacţia Asociaţiei Profesioniştilor din Presă Cluj

Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) a transmis un comunicat legat de situaţia creată: „Dacă acuzaţiile DNA vor fi confirmate în instanţă, această situaţie reprezintă o gravă încălcare a principiilor  jurnalismului şi un abuz  la adresa libertăţii presei. În calitate de asociaţie profesională a jurnaliştilor clujeni, APPC îşi declară susţinerea faţă de ziariştii care îşi fac meseria în mod onest, conform standardelor profesiei.  APPC încurajează prin toate mijloacele dreptul cetăţenilor la informare onestă şi dezaprobă orice presiuni asupra  jurnaliştilor, cu atât mai mult cu cât acestea vin din partea factorilor de decizie din redacţii. APPC le aminteşte jurnaliştilor datoria pe care o au faţă de cititori, telespectatori sau utilizatori – consumatori ai materialelor de presă pe care aceştia le produc - de a rezista oricăror tentative de limitare a libertăţii presei.”

Ce făcea Uioreanu cu mita: 2.000 de lei lunar cash la soţie, 4.500 de lei rata pentru credit, cheltuieli cu maşina familiei, construcţia cabanei

Curtea de Apel Cluj a motivat astăzi hotărârea privind arestarea preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. Liberalul este acuzat că a primit aproximativ 500.000 de lei mită de la doi oameni de afaceri clujeni.

INTERCEPTĂRI „Cheia” dosarului Uioreanu: omul care ţinea evidenţa mitei şi ridica banii pentru preşedintele CJ Cluj

Un rol esenţial în dosarul de corupţie al preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, l-a avut consilierul său, Răzvan Pop. Acesta ţinea evidenţa mitei luate într-un tabel şi ridica banii de la omul de afaceri implicat. Numele lui Pop a dispărut brusc dintr-un alt dosar de corupţie trimis în judecată în luna mai.

VIDEO Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a fost arestat preventiv. Este acuzat că a luat mită 474.000 de lei de la doi oameni de afaceri  

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost adus, în jurul orei 15, la Curtea de Apel cu propunere de arest preventiv. Magistraţii s-au pronunţat în jurul orei 20.00, emiţând mandat de arestare pe numele acestuia. Liberalul este acuzat de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată  şi complicitate la spălare de bani.

VIDEO Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost reţinut. Este acuzat de luare de mită, complicitate la spălare de bani şi fals

 Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Horia Uioreanu a fost reţinut după şase ore de audieri. El a părăsit sediul DNA într-o maşină a instituţiei, însoţit de doi anchetatori. Înainte ca acesta să fie dus în arestul poliţiei, din sediul DNA a ieşit avocata lui Uioreanu, Smaranda Bara care s-a limitat să spună doar că „a fost o zi lungă şi obositoare“.
 

Consilierul preşedintelui CJ Cluj şi-a dat demisia. El e acuzat că primit 6.000 de lei mită de la patronul Fany
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a anunţat că Răzvan Pop, consilierul său, şi-a dat demisia deoarece este cercetat în dosarul mitei Fany. El ar fi primit 6.000 de lei pentru a ajuta compania de transport să câştige o licitaţie.

Ioan Bene, afaceristul a cărui firmă a făcut noua pistă a aeroportului, reţinut alături de preşedintele CJ Cluj
Omul de afaceri Ioan Bene a fost reţinut, miercuri seara, 28 mai, de către procurorii DNA pentru 24 de ore în dosarul de corupţie în care a fost reţinut şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Horea Uioreanu. Anchetatorii nu au precizat oficial acuzaţiile care le aduc acestuia, însă surse susţin că ar fi acuzat de dare de mită.

Vasile Pogăcean, omul de afaceri reţinut alături de preşedintele CJ Cluj, este un baron local din comuna Iclod

Vasile Pogăcean, omul de afaceri reţinut pentru 24 de ore alături de preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, este membru PNL, a candidat în 2008 pentru postul de primar în Iclod, iar presa locală scria despre el, tot în 2008, că ar fi un baron local extrem de influent. Procurorii DNA îl acuză de dare de mită în formă continuată.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite