Vasile Pogăcean, omul de afaceri reţinut alături de preşedintele CJ Cluj, este un baron local din comuna Iclod

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul DNA Cluj  FOTO: Florina Pop
Sediul DNA Cluj  FOTO: Florina Pop

Vasile Pogăcean, omul de afaceri reţinut pentru 24 de ore alături de preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, este membru PNL, a candidat în 2008 pentru postul de primar în Iclod, iar presa locală scria despre el, tot în 2008, că ar fi un baron local extrem de influent. Procurorii DNA îl acuză de dare de mită în formă continuată.

2008. Vasile Pogăcean este un cunoscut om de afaceri din zona Iclod-Gherla, fost consilier local din partea PSD în comuna Iclod. În 2008 a candidat la funcţia de primar din partea PNL. Este  asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, firmă înfiinţată în anul 1993 care are ca obiect de activitate lucrări tehnico-sanitare. Firma are 89 de angajaţi şi în anul 2006 a înregistrat un profit de 2.358.506 lei la o cifră de afaceri de 9.840.837 lei.

„Acelaşi Vasile Pogăcean a fost candidatul PNL pentru funcţia de primar la Iclod şi primul pe lista de consilieri a acestui partid. Acelaşi Pogăcean, vă reamintim, şi-a dat demisia din funcţia de consilier local iar în locul său au fost trimişi consilieri care sunt acuzaţi că sunt angajaţii săi. Cert este că acest personaj misterios, Vasile Pogăcean, pare a fi un baron de Iclod extrem de influent şi de potent. Demonstrează această presupunere inclusiv faptul că firma sa, SC Sinai SRL, a câştigat lucrări de canalizare în 20 de comune clujene, evaluate, într-o primă fază la peste 50 de milioane de euro. Vasile Pogăcean a declarat pentru Cetăţeanul că acuzaţiile care i se aduc „ sunt simple poveşti de campanie electorală”. Acesta susţine că inclusiv DNA Cluj a cercetat acuzaţiile şi că nu s-a probat nimic“, scria, în 2008, Cetăţeanul clujean.

2011. Pogăcean a provocat un accident de circulaţie. Poliţiştii spuneau că acesta conducea un autoturism marca Audi A4, a încercat să intre în curtea bisericii din Iclod, a virat la stânga şi a tăiat calea unui autoturism marca VW Golf 3. Impactul a fost foarte violent, iar maşina condusă de Vasile Pogăcean s-a rotit de mai multe ori pe şosea, apoi a intrat în casa unui localnic, potrivit stiridecluj.ro.

Vasile Pogăcean a fost socrul cântăreţei de muzică populară Angela Rusu.

2014. Procurorii DNA l-au reţinut pe Vasile Pogăcean pentru 24 de ore alături de preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, şi omul de afaceri Ioan Bene, cel care a cumpărat Hotelul Continental.

Ce spun anchetatorii

Din probele de la dosar ale procurorilor rezultă că, în perioada aprilie 2013-mai 2014, Horea Uioreanu a pretins de la Vasile Pogăcean, cu titlu de mită, o sumă 693.224 lei, „constând într-un procent de 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate în derulare de către firma Sinai Comimpex SRL aparţinând omului de afaceri, suma fiind pretinsă tocmai pentru ca, în calitatea sa de conducător la instituţiei judeţene să aloce sumele vizate de omul de afaceri“.

După ce a primit, în avans, o primă tranşă de 40.000 lei, Uioreanu, în mai şi octombrie 2013, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, a propus Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor anumite comune (Fizeşul Gherlii, Câţcău, Iclod, Bonţida) pentru lucrări pe care primăriile respective le aveau în derulare cu SC Sinai Comimpex SRL, în detrimentul altor comune.

Astfel, în 2013, urmare a demersurilor preşedintelui CJ Cluj, firma lui Pogăcean, SC Sinai Comimpex, a beneficiat de suma totală de 3.174.000 lei.

În 2014, potrivit celor convenite între preşedintele CJ Cluj Uioreanu Horea Dorin şi omul de afaceri Pogăcean Vasile, pentru lucrări realizate de SC Sinai în comunele Bonţida şi Fizeşul Gherlii au mai fost alocate, în mod preferenţial, fonduri de la bugetul Consiliului Judeţean Cluj în cuantum total de 1.447.497 lei.

Aferent tuturor acestor alocări bugetare, în perioada aprilie 2013-mai 2014, omul de afaceri Vasile  Pogăcean i-a dat, cu titlu de mită, lui Horea Uioreanu suma totală de 174.500 lei.

Mai puteţi citi:

VIDEO Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, este acuzat de luare de mită, fals şi complicitate la spălare de bani

DNA l-a ridicat de acasă pe preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, în jurul orei 9.00. După câteva ore petrecute la sediul CJ, procurorii l-au dus în jurul orei 14.00, la sediul DNA. Au mai fost audiaţi un om de afaceri şi doi directori din cadrul CJ  în legătură cu contracte de achiziţie privind Aeroportul Internaţional.

Mesajul unui fost şef al PNL Cluj după percheziţiile DNA: „Am încredere în prezumţia de nevinovăţie a preşedintelui CJ, Horea Uioreanu“

Fostul preşedinte al PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, anunţă printr-un comunicat că a plecat de urgenţă de la Bucureşti la Cluj, unde azi, de dimineaţă, DNA a făcut mai multe percheziţii, inclusiv la sediul CJ Cluj, la domiciliul preşedintelui CJ, Horea Uioreanu, totodată liderul PNL Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite