Declaraţie şoc a CEO-ului Terapia Cluj: „Mulţi «decreţei» ne vor părăsi înainte de a încasa prima pensie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Damian, CEO-ul Terapia, crede că vârsta de pensionare va creşte. FOTO: Arhivă personală
Dragoş Damian, CEO-ul Terapia, crede că vârsta de pensionare va creşte. FOTO: Arhivă personală

Dragoş Damian, CEO-ul fabricii de medicamente Terapia, din Cluj-Napoca, susţine că sistemul de pensii va deveni nesustenabil începând cu 2032, când trece în repaus contingentul celor născuţi începând cu 1967. În acest context, crede el, statul vă creşte vârsta de pensionare la 70 de ani pentru că nu va putea susţine pensiile.

Dragoş Damian, CEO-ul fabricii de medicamente Terapia vine cu o soluţie pentru anticipata criză a pensiilor Decreţeilor: „reducerea graduală, în fiecare an începând cu 2027, cu două puncte procentuale a contribuţiei la pensie şi cu un punct la sănătate pentru angajaţii care au trecut de 60 de ani.” 

De ce? „Este un premiu pentru angajaţii seniori care duce la creşterea venitului net (cash) cu sumele din tabelul ataşat, premiază decenii de muncă şi este predictibilă pentru buget (calculul este făcut luând că bază salariul minim şi mediu din 2022)”.

Criza pensiilor Decreţeilor

Damian susţine că mecanismul se poate implementa chiar de anul viitor. „El este însă fundamentat pentru Decreţei pentru că, încet-încet, analiştii economici, presa de specialitate şi desigur, politicienii-hipsteri de 30-40 de ani realizează cu angoasă că sistemul de pensii va deveni nesustenabil începând cu 2032, când trece în repaus contingentul celor născuţi începând cu 1967.”

Decreţeii sunt copiii născuţi după Decretul 770 din 1966, astăzi cu vârste cuprinse intre 45-55 ani şi, foarte important, cea mai largă pătură demografică a României, circa 4,5 milioane de oameni.

Va creşte vârsta de pensionare la 70 de ani

În faţa aceste crize, spune Damian, Statul vă creşte vârsta de pensionare la 70 de ani pentru că nu va putea susţine pensiile a 4,5 milioane de Decreţei. „Nu va avea încotro, pentru că aşteptată prăbuşire demografică va reduce numărul de contribuabili iar datoriile accumulate de România începând cu 2019 vor trebui plătite de undeva, nu va mai fi loc de pensii.” 

Speranţa de viaţă sănătoasă în România: 60,6 ani  

Pretextul pentru creşterea vârstei de pensionare va fi că acelaşi lucru se va întâmpla în toate ţările din UE. Diferenţa este, conform CEO-ului Terapia, că în UE speranţa de viaţă şi speranţa de viaţă sănătoasă sunt cu până la 10 ani mai mari decât la noi. 

Damian citează INS în ceea ce priveşte speranţa de viaţă în România (atenţie, speranţă de viaţă la naştere fiind cea a unui copil născut acum, nu a unuia născut acum 55 de ani): 

Speranţa de viaţă la naştere a fost în anul 2019 de 72,5 de ani pentru bărbaţi şi de 79,6 de ani pentru femei;  

Speranţa de viaţă sănătoasă la naştere pentru femei în 2019 a fost de 60,6 ani, faţă de 61,9 ani (în anul 2009), iar pentru bărbaţi de 59,9 ani (în anul 2019), faţă de 59,6 ani (în anul 2009).

„Acum, sigur că nimeni nu se gândeşte încă la pensionarii de peste 10 ani, pentru că sunt dezbateri aprinse în ceea ce-i priveşte pe cei din prezent. Şi, să fim oneşti cu totul, statisticile de mai sus scot din păcate la iveală un adevăr crunt, foarte mulţi Decreţei ne vor părăsi înainte de a încasa prima pensie, fie ea la 65 sau la 70 de ani”, concluzionează Damian.

Vă mai recomandăm 

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: „Cei care aveţi 40-50-60 de ani, nu o să apucaţi pensia, o să muriţi înainte!”

 CEO-ul Terapia: „Am să mor înainte să şofez Cluj – Bucureşti pe autostradă”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite