De ce îşi lasă bărbaţii barbă? Cum au ajuns „masculii feroce” din metrosexuali sensibili nişte lumbersexuali sălbatici, devoratori de femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lumbersexual FOTO: elitedaily.com
Lumbersexual FOTO: elitedaily.com

Barba rămâne un simbol al masculinităţii, forţei, maturităţii şi înţelepciunii. Comuniştii au interzis-o fiindcă o asociau cu imaginea burghezului. După Revoluţie, domnii au început să aibă mai mult grijă de ei, asemeni femeilor, apărând o categorie numită metrosexuali. De câteva luni se vorbeşte de o reafirmare a masculinităţii prin acei lumbersexuali, care ies în evidenţă prin prezenţa bărbii.

”Gusturile şi culorile nu se discută (”De gustibus et coloribus, non disputandum”), spune un vechi proverb latin. De aceea, şi când vine vorba de barbă, părerile, sunt, aşa cum era de aşteptat, împărţite. Unele femei preferă domnii cu barbă, iar altele nici nu vor să audă, arată studiile făcute în acest sens.

Cert este că barba reprezintă şi azi un simbol al masculinităţii, forţei şi maturităţii, nu îi asigură posesorului său doar stil şi un altfel de aspect, spun specialiştii.

De ce-şi lasă bărbaţii barbă?

Sexologul clujean Cristian Delcea spune că sunt mai multe motive pentru care domnii, inclusiv el, aleg să-şi lase barbă.

”Există o mare comoditate de a pune mâna pe lama de ras. Apoi este curiozitatea de a vedea cum modifică barba aspectul feţei. Alte motive sunt: dorinţa de schimbare, instabilitatea - perioade când îşi taie barba, apoi o lasă să crească -, obişnuinţa, grupul de apartenenţă cultural sau religios unde există tradiţie în a purta barbă”, spune sexologul şi psihologul clujean.

În opinia sa, omul are mereu nevoia de nou, resimte permanent dorinţa de schimbare şi diversitate. ”Trăim într-o lume a labilităţii, a instabilităţii, din toate punctele de vedere. Avem atâtea posibilităţi de alegere şi suntem bombardaţi cu informaţii”, adaugă acesta. Spune că a observat că, de la 17 la 40 de ani, bărbaţii simt nevoia, ca şi femeile, să schimbe ceva la ei, la modul cum arată, la ţinută etc.

”Mă bucur că au revenit bărbile la modă. Putem spune că lumbersexualul este cealaltă faţă a monedei, prima fiind metrosexualul”, crede Cristian Delcea.

lumbersexual

Lumbersexual FOTO: appealingstudio.com

Ce zic hair styliştii

Părerea sexologului e împărtăşită şi de un hair stylist clujean, Vasile Harşa (28 de ani), care are un salon unde vin numeroşi domni ca să-şi îngrijească barba. Mărturiseşte că şi-a lăsat barba să crească, mai întâi, din comoditate, iar apoi plăcându-i cum arată a păstrat look-ul.

”Îmi place că au revenit bărbile la modă. O barbă dă mai multă masculinitate, iar în unele cazuri te face mai matur. Mi-ar plăcea să am o barbă mare şi deasă, dar părul meu nu creşte aşa cum mi-aş dori. Atunci prefer să o las mai scurtă”, spune Vasile Harşa (foto dreapta, credit foto: Facebook).

Acesta optează însă pentru o barbă îngrijită, fie ea scurtă sau lungă. ”Contează foarte mult cum creşte barba, ce formă a feţei are bărbatul şi de stilul în care e aranjată. O barbă mare şi deasă e şi un semn de sănătate”, adaugă hair stylistul.

În privinţa lumbersexualilor, Vasile crede că ei nu au barba ”cam mare”. ”În ultimii ani, 5-10 ani, s-a vorbit de metrosexuali, acei domni care se îngrijeau mult, asemeni femeilor. 

”Moda e ca un arc, revine. Văd revenirea bărbii la lumbersexuali (foto mai jos, credit foto: Elite Daily) ca pe o revenire a masculinităţii”, consideră tânărul.
lumbersexual

Comuniştii şi obsesia bărbii rase

”Comunismul a interzis barba. Nu aveai voie să porţi barbă. Îmi aduc aminte că am fost câteva zile bolnav, făcusem gripă şi după ce mi-am revenit eram bucuros că pot să ies pe stradă, să mă plimb. Dar, scurtă bucuria! Am dat nas în nas cu un miliţian care m-a legitimat şi mi-a zis să mă rad şi să mă prezint a doua zi la secţie după buletin”, povesteşte Ucu Bodiceanu, organizator de evenimente la Casa Municipală de Cultură din Cluj.

De ce au interzis barba? Bodiceanu spune că barba era asociată de comunişti cu burghezii, ”duşmanii de clasă”.

Semn de eleganţă la egipteni şi de onoare la greci 

image

În antichitate, în misteriosul Egipt, o faţă îngrijită, curată şi bărbierită era sinonimă cu eleganţa. Egiptenii au fost printre primii care şi-au bărbierit părul facial folosind bucăţi de cupru şlefuit sau bronz. Însă, unii faraonii purtau barbă artificială, îngustă, lungă şi împletită ataşată de partea inferioară a mandibulei.

Grecii vedeau în barbă semn al masculinităţii, iar cei care nu o purtau erau percepuţi ca lipsiţi de onoare, potrivit barbierit.ro.

Barba stufosă din păr ondulat, cu bucle ample era foarte la modă în Atena secolul IV înainte de Christos. O dovedesc busturile păstrate care-i înfăţişează şi pe Aristotel şi Herodot (foto dreapta). Cuceritorii lor, romanii, asociau barba cu nepăsarea şi lenea. Cei mai mulţi dintre conducătorii romanilor - Cezar, Traian, Nero - au rămas în istorie, după cum se vede din busturi şi statui, drept lipsiţi de barbă.  

Compania Bărbierilor din Evul Mediu

Mai târziu, în Evul Mediu, bărbierii nu se ocupau doar de bărbierit, tuns şi coafat, ci şi de operaţii chirurgicale, fiind denumiti bărbieri-chirurgi. Bărbierii şi-au câştigat experienţa de la călugări, pe care îi asistau în practicarea chirurgiei şi medicinei. Numărul bărbierilor-chirurgi ajunsese destul de mare, iar Papa Alexandru al II-lea a interzis bisericilor să verse sânge în operaţiile chirurgicale. Ca să se apere au înfiinţat Compania Bărbierilor din Londra, în secolul al 13-lea. Aceasta avea scopul de a norma această profesie în beneficiul bărbierilor. Compania era condusă de un maestru şi era constituită din două categorii de bărbieri: cei care practicau bărbieritul şi cei care practicau chirurgia, scrie blog.barbieritdelux.ro.

image

Exemple

Barba a fost purtată de numeroase personalităţi din diverse domenii, de la lideri politici, actori, artişti, filosofi, scriitori, cântăreţi, pictori etc. Enumerăm doar câteva exemple: Confucious, Sigmund Freud, Ulysses S. Grant, Ernest Hemingway, Jim Morrison, Van Gogh, John Lennon, Che Guevara. Dacă în tinereţe, fostul preşedinte american Abraham Lincoln (foto dreapta sus) a fost adeptul bărbieritului, la maturitate, imaginile păstrate din perioada războiului civil îl înfăţişează cu barbă, se mai arată pe barbierit.ro.

Cum văd femeile bărbaţii cu barbă. Ce zic studiile

”O barbă lăsată să crească 10 zile îi face pe bărbaţi mai atrăgători în ochii femeilor”, susţinea un studiu făcut, în 2014, de cercetătorii britanici Barnaby Dixon şi Robert Brooks de la Universitatea de Sud din Wales. Studiul lor a fost publicat în revista ”Evolution & Human Behavior”. La o concluzie asemănătoare au ajuns şi psihologi de la Universitatea din Northumbria, din Marea Britanie. ”Bărbaţii bărbieriţi au mai puţine atribute ale masculinităţii şi par mai docili”, afirmau ei, într-un articol apărut în ”Personality and Individual Differences”, citat de agerpres.ro.

angelina jolie si brad pitt foto getty

Alţi cercetători - William Hamilton şi Marlene Zuk - au publicat un alt studiu în cunoscuta revistă ”Science”, unde susţineau că purtatul bărbii e şi o modalitate de a demonstra că posesorul ei se bucură de o bună stare de sănătate. Mai precis, ei afirmau că în părul de pe obraz se pot dezvolta paraziţi care duc la infecţii, iar purtatul bărbii este o metodă de a evita aceste pericole, evidenţiind un sistem imunitar puternic.

Alte studii, citate, ca şi precedentele de agerpres.ro, arătă că barba e percepută, deseori, drept semn al unui statut social bun şi semn de forţă şi respect - aceasta a fost concluzia psihologilor Barnaby Dixson şi Paul Vasey, care au analizat reacţiile unui grup de bărbaţi din diferite ţări ale lumii cărora li s-au prezentat spre comparare imaginile unor bărbaţi cu şi fără barbă. 

Studii anterioare celor enumerate mai sus au demonstrat că bărbaţii cu barbă sunt consideraţi mai agresivi, mai masculini, mai duri, dar şi mai romantici, potrivit descopera.ro.
kenau reeves foto

Actorul Keanu Reeves FOTO: wallpoper.com

De ce un partener cu barbă? 7 motive

Cei de la Elite Daily publicau, în ianuarie 2015, un articol numit21 Completely Logical Reasons You Should Date A Man With A Beard”. Vă prezentăm mai jos 7 din cele 21 de motive prin care doamnele ar putea fi convinse să aleagă un partener cu barbă, citate şi de click.ro.

”1. Bărbile sunt semn de bărbăţie. Femeile sunt atrase instinctiv de bărbaţii cu barbă, deoarece au o dorinţă ancestrală de a fi dominate. Nu mai spunem că un astfel de bărbat arată ca şi cum ar fi în stare să-ţi construiască o casă cu mâinile goale.

2. Sărutatul este mult mai distractiv. Când săruţi un om cu barbă te poţi gâdila… în sensul bun al cuvântului. Sau primeşti un scărpinat gratis pe bărbie.

3. E plăcută la atingere. Bărbaţii se aseamănă cu câinii din multe puncte de vedere, căci şi lor le place să fie frecaţi, scărpinaţi şi… mângâiaţi. Să ai un bărbat cu barbă e ca şi cum ai avea un animal de companie.

jared leto foto
jared leto foto

Actorul şi cântăreţul Jared Leto  FOTO: stânga - Pinterest, dreapta - wikimedia.org

4. Te face să pari rebelă. Bărbile au fost mereu associate cu băieţii răi. Tipul din liceu, care avea destul păr facial, probabil avea şi o motocicletă şi un tatuaj, spre disperarea părinţilor tăi. Cuplatul cu un bărbat cu barbă îţi conferă acea aură de rebelă, pe care probabil n-ai apucat să o explorezi suficient.

5. E mai sănătos. Conform unui studiu din 2013, bărbile blochează 90%-95% din razele UV, încetinind procesul de îmbătrânire şi reducând cancerul de piele.

6. Îl face să pară mai matur. Bărbaţii cu barbă inspiră mai multă încredere, iar femeile sunt atrase de un bărbat care pare că ştie ce face. Din punct de vedere istoric, creşterea părului pe faţă este asociat pubertăţii şi transformării adolescentului într-un bărbat. Faptul că un bărbat poate să-şi lase barbă înseamnă că devine mai înţelept, mai matur şi gata de procreere.

7. Ceilalţi bărbaţi îl respectă. Un bărbat cu barbă pare foarte sigur de el, iar acest lucru atrage respectul celorlalţi reprezentanţi ai sexului tare. Automat, într-un grup, el are cele mai multe şanse să devină masculul alfa”.

Mai puteţi citi:

Cine sunt lumbersexualii: noul tip de bărbat, varianta îmbunătăţită a hipsterului 

Cât de scurtă este fusta şi cât de adânc te poţi uita în decolteu: cum sunt judecate femeile în funcţie de ceea ce poartă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite