Cuplu interetnic în Ardeal nu s-a înţeles dacă să trimită copilul la o grădiniţă în limba română sau în maghiară. Ce au decis judecătorii

0
0
Judecătoria Cuj a tranşat un litigiu inedit. FOTO: Unsplash.com
Judecătoria Cuj a tranşat un litigiu inedit. FOTO: Unsplash.com

Un avocat clujean a intentat proces fostei partenere de viaţă, de etnie maghiară, pentru a o obliga să-şi dea acordul ca fiul lor de trei ani să fie înscris la grădiniţă cu program cu predare în limba română.

Instanţa a decis că e important pentru un copil de trei ani ce provine dintr-un cuplu mixt-tată român şi mamă de etnie maghiară să urmeze educaţia în limba română, relatează ziarulfaclia.ro. Sentinţa a fost dată de Judecătoria Cluj-Napoca într-un proces intentat de un avocat clujean pentru a o obliga pe fosta parteneră de viaţă să-şi dea acordul ca fiul lor de trei ani să fie înscris la grădiniţă cu program cu predare în limba română.

Bărbatul are un băieţel dintr-o relaţie cu o clujeancă de etnie maghiară. Când micuţul a împlinit vârsta la care trebuia înscris la grădiniţă, mama copilului a ţinut să fie educat în limba maghiară. Tata însă nu a vrut să audă de aşa ceva, argumentând că educaţia în limba maghiară i-ar limita şansele în viaţă şi pe piaţa muncii. Cum cei doi nu au ajuns la un acord, bărbatul a apelat la Judecătoria Cluj-Napoca pentru ca instanţa să stabilească limba în care să fie educat copilul.

Tatăl copilului a mai cerut instanţei, până la obţinerea unei sentinţe definitive, să tranşeze disputa printr-o ordonanţă preşidenţială. Potrivit acesteia, bărbatul a primit permisiunea să îşi înscrie copilul la grădiniţă în limba română.

Acum, prin sentinţa Judecătoriei Cluj-Napoca, s-a decis că minorul poate fi înscris în pe toată perioada învăţământului preşcolar la o grădiniţă de Cluj cu predare în limba română. Sentinţa nu este definitivă putând fi atacată cu apel.

Mai multe - Cluj-Napoca

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite