Cum se pot scoate bani frumoşi din pământ sec. Investiţia va fi gata în 2023 cu ajutorul Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, spune că investiţiile ar urma să fie finalizate în cursul anului 2023
Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, spune că investiţiile ar urma să fie finalizate în cursul anului 2023

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a semnat autorizaţia de construire pentru două noi instalaţii de deshidratare a nămolului rezultat din tratarea apei uzate menajere.

Cele două noi investiţii vor fi realizate în cadrul staţiilor de epurare a apelor uzate (S.E.A.U.) Cluj-Napoca şi Gherla. aloarea totală cumulată a lucrărilor de construire este de 4.661.000 lei, finanţarea fiind asigurată prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 – „Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Cluj şi Sălaj”.

Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, spune că cele două staţii ar urma să fie finalizate în 2023. „În procesul de epurare a apelor uzate rezultă, ca reziduuri, cantităţi însemnate de nămoluri. Prin intermediul acestei finanţări europene, în valoare de circa un milion de euro, aceste nămoluri pot fi valorificate, atât energetic cât şi economic, cu impact benefic direct asupra mediului înconjurător. Lucrările la cele două staţii vor fi finalizate în cursul anului 2023”, a spus Tişe.

În ceea ce priveşte S.E.A.U. Cluj-Napoca, staţia actuală destinată deshidratării nămolului va fi extinsă cu noi facilităţi destinate îmbunătăţirii proceselor tehnologice de uscare şi valorificare energetică a acestuia. Astfel, în viitoarea hală ce va fi construită va fi montată o instalaţie specială de recuperare a căldurii rezultate în urma tratării nămolului pe linia de uscare. În acest fel, biogazul captat va fi transformat în energie electrică, cantitatea estimată fiind de cca. 400kW/h, la o capacitate maximă de 100 tone nămol procesat zilnic. Această energie va fi folosită la funcţionarea S.E.A.U. Cluj-Napoca, fapt care va duce la scăderea considerabilă a valorii cheltuielilor cu electricitatea.

Totodată, staţia de Epurare Gherla va beneficia de o investiţie finanţată din bani europeni prin care va creşte gradul de deshidratare a nămolului, prin extinderea actualei linii de tratare. Nămolul astfel deshidratat până la un procent de minim 25% va fi transportat la S.E.A.U. Cluj-Napoca în vederea uscării şi valorificării energetice.

Nămolul rezultat în urma acestor intervenţii tehnologice şi a cărui compoziţie chimică prezintă similarităţi cu gunoiul de grajd poate fi valorificat cu succes în agricultură, în locul îngrăşămintelor chimice. Experţii consideră că nămolul provenit din tratarea apei uzate are un conţinut bogat de substanţă organică, fapt ce contribuie la regenerarea solului şi îmbunătăţeşte calităţile terenurilor agricole degradate.

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite