Cum au fost alese denumirile a cinci giganţi auto. Mercedes, de la fondatorul Benz până la numele fiicei lui Gottlieb

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai multe dintre marile mărci auto existente astăzi pe piaţă au moştenit numele fondatorilor, însă aceasta nu reprezintă neapărat o regulă.

Un caz mai aparte este cel al companiei japoneze Toyota. Magnatul japonez Eiji Toyoda a fost cel care a înfiinţat fabrica de maşini şi ar fi vrut ca aceasta să-i poarte numele. S-a răzgândit, dintr-un motiv greu de înţeles pentru un european, după ce a fost sfătuit să facă acest lucru de către unul dintre consilierii săi. Acesta i-a atras atenţia asupra faptului că un nume foarte apropiat de al său, Toyota, se scrie folosind opt mişcări ale mâinii, iar numărul 8 este considerat unul norocos în Feng Shui. Aşa a fost botezată noua companie, Toyota, şi se pare că decizia a fost una inspirată.

În Marea Britanie, compania Aston Martin a fost fondată de Lionel Martin şi Robert Bamford. Interesant este că maşina a împrumutat doar numele unuia dintre ei, nu şi pe cel al celuilalt. Numele complet, Aston Martin, a fost inspirat şi de denumirea localităţii Aston Hill, unde aveau loc curse de maşini la începutul secolului trecut. De altfel, cei doi au mărturisit ulterior că au fost inspiraţi de acel loc pentru a pune la punct propria marcă auto.

Un caz asemănător este şi în ce priveşte Mercedes Benz. Numele companiei vine de la Karl Benz, omul de numele căruia se leagă progresul primelor vehicule auto. Ulterior, Benz a stabilit prima alianţă la nivel de producători auto, cu compania Daimler Motoren Gesellschaft, care producea deja maşini în Germania. Iniţial, celebrele maşini s-au numit Daimler Benz, numai că, mai târziu, unul dintre fondatorii imperiului Daimler, Gottlieb, a decis să-şi scoată numele şi să-l înlocuiască folosind în schimb prenumele fiicei sale, Mercedes. 

Şi tot în Europa, dar în Italia, Alfa Romeo a luat o parte din numele celui care a înfiinţat-o, Romeo Nicola, dar şi pe cel al unei fabrici importante care exista în nordul Italiei. De fapt, Alfa reprezintă acronimul companiei, adică Anononima Lombardia Fabbrica Automobili, unul dintre pionerii industriei italiene auto care îşi desfăşura activitatea la Milano.

Revenind în Asia, pe tărâmul Japoniei, compania Subaru a luat numele Pleiadelor, o constelaţie care i-a inspirat pe niponi. Cum numele constelaţiei, în limba japoneză, se traduce Subaru, aşa a fost numit şi automobilul, iar sigla sa conţine stelele constelaţiei. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite