Controversă: a fost sau nu Eva prima femeie din lume? Ce spun legendele evreieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO stiintasitehnica.com
FOTO stiintasitehnica.com

În legendele şi folclorul evreiesc regăsim un personaj de o frumuseţe extraordinară, creată din pământ ca şi Adam: Lilith. Despre ea se spune că ar fi fost prima femeie de pe pământ, prima feministă şi prima femeie ce „divorţează“.

Povestea lui Lilith o găsim în folclorul şi legendele evreieşti. Apare o singură dată în Biblia aşa cum o ştim cu toţii – într-un capitol scris de Isaia şi acolo e prezentată succint drept un demon. Numele ei figurează şi în Manuscrisele de la Marea Moartă, tot ca o creatură a răului, dar şi inscripţionat pe vase de incantaţie în bătrânul şi magicul Babilon. Lilith e menţionată şi în Epopeea lui Ghilgameş.

În „Enciclopedia Iudaică. A doua ediţie“ ea e prezentată şi drept un demon care stoarce de viaţă bărbaţii, intră în visele lor, provoacă orgii şi rămâne însărcinată cu ei. O altă legendă o prezintă drept o vrăjitoare care pune în pericol gravidele, fură bebeluşii ca să le bea sângele.

„Ea e identificată cu prima Evă, care a fost creată, în acelaşi timp, din pământ ca şi Adam“, se arată în volumul 13 din „Encyclopedia Iudaica. Second Edition“, coordonată de Skolnik şi Berenbaum.

Potrivit sursei citate, Lilith ar fi refuzat să se unească sexual cu Adam în poziţia misionarului, iar când acesta ar fi devenit foarte insistent, ea ar fi rostit numele secret al lui Dumnezeu şi ar fi fugit. Adam i-ar fi cerut Atotputernicului să o aducă înapoi, iar acesta a trimis trei îngeri. Aceştia au găsit-o la Marea Roşie. Povestea nu se opreşte aici. Pe pământ, legendele spun că ea s-ar fi împreunat cu demoni şi ar fi născut 100 de copii în fiecare zi. Îngerii au ameninţat-o că dacă nu se întoarce la Adam îi vor ucide copiii. Lilith nu s-a întors. Iar Dumnezeu ar fi creat-o pe Eva, blândă şi docilă.

În volumul 5 al aceleiaşi Enciclopedii Iudaice, Lilith figurează drept un succubus – un spirit supraxesualizat – ce locuieşte cu morţii. În volumul 7 e descrisă drept o vrăjitoare – ce este soaţa lui Satan, stăpânul Întunericului - ce răpeşte copii pentru a-i omorî şi a le bea sângele. Sunt referinţe la existenţa unor amulete cu numele celor trei îngeri trimişi de Dumnezeu pe pământ să o aducă înapoi în Rai care ar proteja viitoarele mame şi pruncii lor de Lilith.

Tot ea le apare în vis bărbaţilor, îi stoarce de energie, îi ademeneşte în orgii sexuale în visele lor şi le poartă apoi copiii. În volumul 4 al „The Anchor Bible Dictionary“, coordonat de David Noel Freedman, Lilith „are formele unei femei, cu păr lung şi aripi, şi care poartă copiii demonilor“. În unele legende ea e prezentată drept un demon al nopţii care ar fi fost soaţa lui Dumnezeu, iar apoi ar fi stăpânit Iadul alături de Satan.

Potrivit unui documentar difuzat mai demult, ”Misterele Bibliei”, rabinii ar fi descoperit în evul Mediu, în timp ce studiau Biblia, că o altă femeie ar fi fost, de fapt, menţionată, înainte ca Eva să fie creată din coasta lui Adam.

Aceştia ar fi găsit că prima soţie a lui Adam ar fi fost un demon feminin al nopţii, de o frumuseţe seducătoare, pe nume Lilith. Specialiştii consultaţi de realizatorii documentarului – a cărui temă este sexualitate în cea mai sfântă carte creştină, Biblia – spun că Lilith ar fi fost întruparea sexualităţii feminine, prima feministă şi prima femeie ce „divorţează“.

DOCUMENTAR Sexul în Biblie. A fost Eva prima femeie? Adam s-ar fi iubit cu un demon feminin al nopţii

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite