Clujenii stau la coadă la Primărie ca la magazin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţia are, de săptămâna trecută, un program de relaţii cu publicul care nu depăşeşte două ore pe zi. Cetăţenii care au nevoie de semnarea sau ştampilarea unui act la unul dintre birourile din Primăria Cluj-Napoca trebuie să respecte un program restrictiv.

Nu mai puteţi intra oricând în Primăria municipiului Cluj-Napoca. Instituţia are, de săptămâna trecută, propriul orar „de funcţionare”, respectiv orele între care funcţionarii publici au voie să le rezolve problemele clujenilor. Această strategie nu s-a mai folosit din vremea fostului primar Gheorghe Funar.

Reprezentanţii municipalităţii susţin că motivul pentru care instituţia are nevoie de un astfel de orar pentru relaţiile cu publicul este de a creşte randamentul angajaţilor.

Coadă la... informaţii

La uşa Primăriei se formează zilnic cozi de nemulţumiţi, care acuză că nu îşi permit să plece de la serviciu pentru a-şi rezolva problemele între orele stabilite. Astfel, în zilele de luni, marţi şi miercuri, clujenii pot intra în instituţie între orele 13.30 şi 15.30, joi între orele 14.30 şi 16.30, iar vineri între 11.00 şi 13.00.

„E inacceptabil ce se întâmplă. E ca pe vremea lui Funar. Ei nu se gândesc că noi nu putem lipsi de la serviciu pentru a veni la Primărie. Bine că eu pot sta la birou de la 8.00 la 18.00 pentru a rezolva problemele oamenilor, iar funcţionarii publici nu pot. Pe vremea lui Boc veneai oricând şi te ajutau cu plăcere”, a acuzat notarul Dorina Mureşan, care a aşteptat în faţa uşii de la intrare o jumătate de oră pentru ca cineva să coboare şi să îi ştampileze mai multe acte, deoarece portarul nu o lăsa să intre.

„Personal, încerc să-mi fac programul după nevoile oamenilor. Şi Primăria ar trebui să facă asta, să fie în slujba cetăţeanului şi să îi rezolve problemele pe loc. Nu ar trebui să existe un orar, ci să ne fie uşa deschisă tot timpul”, a afirmat aceasta.

Notarul a adăugat că în cele două ore de program, funcţionarii publici nu reuşesc să ajute fiecare persoană, deoarece se formează cozi. „Chiar şi cu orar, oamenii care au nevoie să rezolve ceva la Primărie nu apucă să o facă în cele două ore, deoarece timpul e scurt, iar ei sunt mulţi. Stau la coadă şi nu de fiecare dată apucă toţi să intre”, a adăugat femeia.

„Angajaţii nu pot lucra din cauza oamenilor”

Reprezentanţii Primăriei susţin că nu se justifică faptul ca cetăţenii să aibă acces toată ziua în Primărie, mai ales că există Centrul de Informare pentru Cetăţeni de pe strada Moţilor, unde există registratura şi ghişee care corespund fiecărei direcţii din primăria.

„S-a constatat că nu există randament, iar angajaţii nu pot lucra din cauza oamenilor, care erau zilnic pe holurile Primăriei, iar funcţionarii publici nu aveau timp să lucreze deoarece trebuia să dea relaţii oamenilor. Oamenii s-au obişnuit să intre până la primar”, a spus Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Angajaţii Primăriei lucrează luni, marţi şi miercuri între orele 8.00 şi 16.00, joi între orele 8.00 şi 17.30 iar vineri între 8.00 şi 14.30.

„Cu program e bine că ştii la ce oră să mergi, dar totuşi e rău deoarece nu mereu ai timp în acel interval”, Letiţia Chirali, 53 de ani, chimist

„E anormal. Programul trebuie să fie cel puţin atât dimineaţa, cât şi după-amiaza”, Mariana Focşa, 48 de ani, inginer

„Ţinând cont de sistemul de austeritate cred că vor să lucreze şi ei mai puţin”, Ciprian Fereştean, 31 de ani, unic asociat

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite