Clujeanul Cornel Răileanu, desemnat cel mai bun actor de UNITER: "Îi mulţumesc lui Dumnezeu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Rălieanu, în piesa "Ce nemaipomenită aiureală". FOTO: Nicu Cherciu
Cornel Rălieanu, în piesa "Ce nemaipomenită aiureală". FOTO: Nicu Cherciu

Actorul Teatrului Naţional Cluj-Napoca, Cornel Răileanu, a primit premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal pentru rolul Personajul din spectacolul Ce nemaipomenită aiureală! de Eugène Ionesco, regia Silviu Purcărete, în cadrul Galei UNITER care a avut loc, ieri, la Târgu-Mureş.

Criticul Mircea Morariu îl caracteriza astfel pe actor: „Încă din primele minute ale spectacolului, Cornel Răileanu, distribuit în rolul Personajului, familiarizat cu dramaturgia lui Ionesco (să ne amintim ce rol minunat a creat actorul în Omul cu valizele, un text înrudit cu Ce formidable bordel!) se arată a fi fără cusur. Tace, nu scoate o vorbă, dar se exprimă, cu o superbă elocvenţă, prin tăceri, prin priviri, prin atitudine, prin ansamblul propriului corp. Un corp ce pare pe de-a întregul copleşit, stingher, nedumerit de ceea i se întâmplă.“ Iar scriitorul Adrian Ţion scria în cronica spectacolului: „Cu figura lui de inocent posac şi buimac, Cornel Răileanu se dovedeşte a fi un excelent mânuitor de singurătăţi şi ambiguităţi ezitante, excedat de angoase, prins în plasa halucinaţiilor cotidianului. El traversează oarecum în umbră, ca personaj martor, spectacolul hilar al lumii din jurul său, configurând în grotesc şi absurd drama inadaptatului funciar. El e personajul-spectator al propriei vieţi analizate sumar în imagini fulgurante.“

Carte de vizită

”Întotdeauna m-am întrebat dacă o să mi se întâmple şi mie vreodată să mă confrunt cum momentul acesta. Acum înţeleg că e cu adevărat momentul care te îndeamnă la gratidudine. Sunt recunoscător tuturor celor cu care m-am întâlnit de-a lungul carierei. Dacă ar fi să mulţumesc cu adevărat şi din tot sufletul, îi multumesc bunului Dumnezeu pentru că mi-a dat acest mare privilegiu de a servi măria sa, teatrul”, a mărturisit actorul. 

Cornel Răileanu s-a născut la 7 iulie 1955, în Brăila. A studiat la Institutul de Teatru „Szentgyörgyi István“, Tîrgu-Mureş, promoţia 1981, în clasa profesorului Constantin Codrescu. A fost angajat la Teatrul Naţional din Cluj din anul 1994. Printre premiile primite se numără: premiul „Ştefan Braborescu“, acordat de Teatrul Naţional din Cluj, pentru rolul titular din DON JUAN ÎN SOHO de Patrick Marber, 2007.

Mihai Mănuţiu, premiul pentru întreaga activitate 

În cadrul aceluiaşi eveniment, managerul Teatrului Naţional Cluj-Napoca, Mihai Măniuţiu, a fost recompensat cu Premiul pentru întreaga activitate regizorală. Gala Premiilor UNITER se află  la cea de-a 22-a ediţie şi a avut loc, în acest an, la Palatul Culturii din Târgu Mureş. Primul juriu de nominalizări a fost format din Andreea Dumitru, Sebastian-Vlad Popa şi Ionuţ Sociu, iar cel final din Puiu Antemir, Alice Georgescu, Sanda Manu, Virginia Mirea, Ion Parhon.

Citeşte şi 

Premiile UNITER 2014. Silviu Purcărete a câştigat premiul pentru cel mai bun spectacol, László Bocsárdi este cel mai bun regizor al anului 2013

Culisele Galei UNITER.  500 de invitaţi sunt aşteptaţi astă-seară la Târgu Mureş

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite