Cluj: Bicicletă de îmblânzit gropi la Expo Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva zeci de invenţii sunt prezentate în cadrul Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii – Pro Invent. Pantofi cu toc reglabil, un sistem radar care detectează motocicletele în trafic, un robot destinat să sprijine trupele speciale sau o centrală termică solară sunt câteva dintre invenţiile ce pot fi văzute la Expo Transilvania.

Aproximativ 65 de inventatori, reprezentanţi ai unor universităţi, institute, staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor, dar şi persoane fizice îşi prezintă de azi invenţiile, în cadrul unui târg de profil deschis la Expo Transilvania.

Majoritatea invenţiilor prezentate la ediţia de anul acestuia pot fi văzute, însă, de către clujeni prin intermediul unor planşe, doar câţiva dintre expozanţi reuşind să aducă un prototip la târg.

Printre cele mai apreciate exponate la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii – Pro Invent a fost de departe o bicicletă „anti-gropi”, realizată de echipa celebrului inventator Justin Capră.

Bicicletă premiată cu „aur”

Bicicletata pliabilă adusă la târg este prevăzută cu un sistem de suspensie flexibil, care are ca efect amortizarea şocurilor. „Bucşa axului pedalier este prevăzută cu toroane dintr-un cauciuc special atât de flexibil încât diminuează şocurile”, a explicat Marian Velcea, unul dintre cei patru inventatori ai bicicletei.

Potrivit lui Velcea, o asemenea bicicletă diminuează durerile coloanei vertebrale cauzate de mersul pe bicicletă şi este comercializată cu aproximativ 600 de lei. Invenţia a fost premiată în 2009 cu medalia de aur la Salonul Inventika din Bucureşti.

Pantofi cu toc reglabil

Inventatorii prezenţi la târg s-au gândit şi la siguranţa în trafic. Mihai Savriuc, doctorand al Universităţii Tehnice din Cluj (UTCN) prezintă la Pro Invent un sistem radar care poate detecta la câteva sute de metri distanţă motocicliştii sau autovehiculele speciale, precum cele ale Poliţiei sau SMURD.

„Motocicliştii sunt greu de reperat în trafic. De aceea m-am gândit la un sistem radar care să poată detecta moticletele. Sistemul reprezintă o funcţie în plus pe care l-ar putea avea viitoarele «cutii negre» ale maşinilor. Sistemul e uşor de realizat, însă e mai greu de aplicat“, a declarat Mihai Safriuc.

Pentru ca să fie funcţional, sistemul trebuie să fie implementat în toate autovehiculele din trafic.

Nici reprezentantele sexului frumos nu au fost uitate de inventatorii prezenţi la Expo Transilvania. Pentru doamnele şi domnişoarele nevoite să poartă ore întregi pantofi cu toc, dar şi pentru viitoarele mirese, soluţia vine din parte unei doctorande a UTCN.

Ea a inventat pantofii cu toc reglebil. „Partea fixă e încorporată în talpă. Partea mobilă e prevăzută cu un bolţ cu un arc, care are funcţie de tragere. Astfel, poţi să faci ca tocul să fie 90 de mm, dar poate deveni  şi de 40 de mm“, a explicat Silvia Ferenţ.

Târgul va fi deschis până în 25 martie şi poate fi vizitat între orele 10.00 - 18.00, iar vineri până la ora 16.00. Intrarea este liberă.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite