Cine este Ioan Rus, viitorul ministru al Transporturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Rus este unul dintre cei mai influenţi politicieni din PSD. FOTO: Adevărul
Ioan Rus este unul dintre cei mai influenţi politicieni din PSD. FOTO: Adevărul

Demisia lui Dan Şova din funcţia de ministru al Transporturilor îl aduce în prim-plan pe cel mai influent politician clujean, Ioan Rus. Vicepreşedintele PSD pe regiunea Nord-Vest şi un important om de afaceri, Rus a fost ministru de Interne în guvernele Năstase şi Ponta. El este unul dintre iniţiatorii proiectului Autostrăzii Transilvania.

Cel mai influent om din PSD Cluj este, de departe, Ioan Rus, care după o perioadă în care nu a mai avut nicio funcţie, s-a întors în aprilie 2013, la vârful partidului, după ce a fost ales în funcţie de vicepreşedinte al partidului pe Regiunea Nord – Vest. Chiar şi în perioada în care era doar simplu membru PSD, Ioan Rus era omul care lua deciziile importante la nivel local şi era o voce importantă la nivel central.  În perioada 28 decembrie 2000 - 15 iunie 2004 a fost ministru de interne în guvernul Năstase. Din 2003 a cumulat şi funcţia de vicepremier al guvernului, tot în cabinetul Năstase. La alegerile locale din 2004 a fost candidatul PSD pentru funcţia de primar al municipiului Cluj, funcţie deţinută în acel moment de Gheorghe Funar. În primul tur de scrutin s-a clasat pe primul loc, iar în al doilea tur de scrutin a fost devansat de Emil Boc, care a obţinut 56,26% din voturi. În decembrie 2007 a demisionat din funcţia de preşedinte al PSD Cluj, funcţie care a fost ocupată de Vasile Dâncu, ales în ianuarie 2008. Ioan Rus a renunţat după o jumătate de an la toate funcţiile deţinute la nivel naţional şi local, păstrându-şi doar calitatea de membru PSD. El a fost o perioadă scurtă de timp ministru de Interne în Guvernul Ponta, dar a demisionat, în 2012, cu ocazia scandalului referendumului de demitere a lui Traian Băsescu.   

Influenţă politică şi economică

 Influenţă politică şi economică   Influenţa politică a fostului ministru de interne este completată de puterea economică, Rus fiind unul dintre cei mai bogaţi clujeni, el derulând afaceri imobiliare, hoteliere şi în industria auto. În declaraţia de avere depusă în 2012, Rus susţinea că este administrator la două firme – Autosincron şi RMB Interauto, şi este acţionar la Romproduct Serv. Numele membrilor familiei Rus apar însă în mari afaceri imobiliare. Copii lui Rus, Ioana şi Alexandru (foto), sunt acţionari la una din cele două firme care au preluat hotelul Meridian din Cluj, Romproduct Serv.  Ginerele său, Vasile Puşcaş, a terminat de construit anul trecut una dintre cele mai mari clădiri de birouri clasa A din centrul oraşului, e pe punctul de a finaliza un alt imobil de birouri în Piaţa Mihai Viteazu şi a cumpărat terenul unde a fost amplasată fosta fabrică de bere Ursus. De asemenea, apropiaţi de-ai lui Rus controlează firme de construcţii precum Ben Ben, Panpetrol, Napoca Construcţii, Napocamin.    Deţine o reprezentanţă Mercedes, dar are un Duster   Deşi este acţionar la o firmă care comercializează autoturisme Mercedes, în declaraţia de avere, Rus a trecut că posedă o Dacia Duster şi un Fiat 850 din 1967. În bănci are conturi de 5,3 milioane de lei, 83.000 de euro şi 6.700 de dolari. El a realizat venituri de circa 900.000 de lei, din cele două slujbe de administrator la Autosincron şi RMB Interauto şi din postul de cadru didactic la Universitatea Tehnică. În declaraţia de avere depusă în 2012, în calitate de ministru de Interne, se arată că Rus deţine, împreună cu soţia, o singură clădire – o casă de locuit de 493 de metri pătraţi în Cluj-Napoca. Vila a fost construită în 2009 şi este situată într-o zonă rezidenţială superbă a Clujului, pe versantul unui deal, având  panorama spre oraş. 

Citeşte şi

Dan Şova a demisionat din fruntea Transporturilor. „Voi face tot ce pot pentru a aduce la Cotroceni un camarad“. Ioan Rus se pregăteşte să-i ia locul

„Baronii“ locali din judeţul Cluj

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite