Cinci castele „bântuite“ care dau şi astăzi frisoane amatorilor de senzaţii tari. Unul dintre ele se află în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chateau de Brissac are faima unui loc bântuit, la fel ca multe alte vechi castele din Franţa. FOTO: wikipedia
Chateau de Brissac are faima unui loc bântuit, la fel ca multe alte vechi castele din Franţa. FOTO: wikipedia

Poveştile cu fantome, stafii, vampiri sau alte duhuri necurate continuă să fascineze şi azi, iar vechile legende transmise încă din Evul Mediu se bucură de o mediatizare specială, îndeosebi în SUA şi în Occident. Nu întâmplător, posturi de televiziune presitigioase precum Discovery, History sau Naţional Geographic, dar şi publicaţii importante au încercat să dezlege unele dintre aceste mistere.

Clădirile „bântuite” ocupă un loc important în centrul unor astfel de povestiri, iar multe dintre castelele şi edificiile impunătoare care au fost ridicate în urmă cu mai multe secole continuă să le dea frisoane oamenilor. 

Este şi cazul turnului din Londra, una dintre cele mai faimoase şi bine păstrate clădiri istorice din lume. Încă de acum câteva sute de metri se spunea că această clădire ar fi bântuită de sufletele celor ucişi aici, în lunga periodă în care turnul a funcţionat ca închisoare. Se spune că cel mai cunoscut spirit care bântuie printre vechile ziduri ar fi cel al lui Ann Boleyn, una dintre soţiile lui Henric al VIII-lea, care a fost, şi ea, decapitată în Turn, în 1536. De-a lungul timpului au fost înregistrate numeroase mărturii din partea celor care au susţinut şi încă mai susţin că au zărit fantoma ei, uneori ducându-şi propriul cap în mâini.

turnul londrei foto wikipedia

Castelul de la Fougeret

Traversând Canalul Mânecii, în Franţa rivală, castelul de la Fougeret (foto, jos) are o faimă aparte printre turiştii atraşi de astfel de legende. Se spune că proprietarii au renovat acest castel în speranţa că fantomele vor părăsi locul, ceea ce nu s-ar fi întâmplat. Castelul are şi un site şi poate fi vizitat de turiştii care se înghesuie cu miile în speranţa că vor vedea cu ochii lor măcar una dintre terifiantele fantome.

Castelul de la Fougeret foto commons.wikimedia.org

Tot în Franţa şi tot un castel atrage zeci de mii de turişti prin faima sa. „Chateau de Brissac” a fost ridicat în secolul XI şi se spune că ar fi bântuit de spiritul unui cuplu adulterin. Vechea legendă aminteşte că un nobil francez şi-ar fi surprins aici soţia împreună cu amantul şi i-ar fi ucis pe amândoi. Spiritul aristocratei, alături de cel al bărbatului său iubit, ar bântui vechile culoare ale castelului în încercarea de a scăpa, măcar după moarte, de zidurile care nu-i lasă să evadeze în lumea exterioară.

Castelul Iulie Hasdeu şi poveştile despre spirite şi spiritism

O legendă asemănătoare are şi Castelul Wolfseeg din Germania (foto, jos). Se spune că acesta ar fi bântuit de cinci secole de spiritele a doi fermieri care ar fi ucis-o pe soţia proprietarului, acuzată şi ea de adulter. 

Castelul Wolfseeg germania foto wikipedia

Şi România are câteva castele şi vechi conace boiereşti despre care se spune că ar fi bântuite. Cel mai bun exemplu este castelul Iuliei Hasdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Hasdeu. Iulia a murit foarte tânără, la doar 19 ani, din cauza tuberculozei, iar tatăl răvăşit de durere nu a găsit puterea să treacă peste acest eveniment cumplit.

Castelul de la Câmpina (foto, jos) a fost tranformat într-un muzeu, iar mulţi dintre cei care vin aici sunt atraşi de legenda care spune că tatăl şi fiica ar fi comunicat prin spiritism şi că sufletul Iuliei s-ar afla în continuare aici.

castelul iuliei hasdeu foto wikipedia
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite