Casa în care a locuit Avram Iancu la Cluj se află în stare avansată de degradare

0
0

Casa în care a locuit Avram Iancu în perioada studiilor pe care le-a făcut la Cluj-Napoca şi care a fost declarată monument istoric se află într-o stare avansată de degradare. Reabilitarea clădirii este întârziată, pe de o parte, de o procedură de revendicare şi, pe de altă parte, de faptul că are mai mulţi proprietari.

Avram Iancu, cel care avea să joace un rol extrem de important în revoluţia de la 1848 din Transilvania, a venit la Cluj pentru studii la începtul anilor 1840. A urmat liceul Piarist Catolic, de pe Uliţa Lupului, actuala stradă Mihai Kogălniceanu, după care a urmat studiile academice şi a locuit pe strada care în prezent îi poartă numele. În imobilul declarat monument istoric Avram Iancu a locuit trei ani. Potrivit citynews.ro, în prezent, clădirea atrage atenţia trecătorilor „doar prin tencuiala căzută, zidul spart sau poarta veche al cărei zăvor abia se mai mişcă”. Conform publicaţiei locale, cădirea stă să se prăbuşească, însă autorităţile nu a renovat-o pentru că a fost revendicată de Biserica Romano-Catolică şi pentru că, pe lângă primăria Cluj-Napoca, mai are şi alţi proprietari.

Clădire revenidicată

„Primăria are 5 apartamente în acel imobil. Într-adevăr a fost revendicată de Biserica Romano-Catolică, încă nu ştim ce răspuns se va da de Comisia de la Bucureşti. Aşteptăm ca şi ceilalţi proprietari să-şi dea acordul pentru a putea include şi această clădire în aceste lucrări de refaţadizare, care vor avea loc anul acesta”au declarat reprezentanţi ai biroului mass-media al primăriei.

Citeşte şi 

Palatul Josika din centrul Clujului, evaluat la 5 milioane de euro, a fost retrocedat urmaşilor familiei Banffy

Cluj: TIFF strânge bani pentru Palatul Banffy

Mai multe - Cluj-Napoca

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite