Aqua park-ul propus de Boc, contestat de clujeni: „Nu e adecvat un aqua park între blocuri.  Oamenii au cumpărat locuinţe lângă parc şi se vor trezi în Mamaia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vedeta aqua park-ului va fi un tobogan King Cobra de 17 metri înălţime
Vedeta aqua park-ului va fi un tobogan King Cobra de 17 metri înălţime

Aqua park-ul pe care Primăria intenţionează să-l construiască într-una dintre cele mai aglomerate zone din Cluj-Napoca a atras nemulţumirea locuitorilor, din cauza faptului că este amplasat la circa 50 de metri de primele case şi blocuri. Consilierii locali au votat studiul de fezabilitate al investiţiei, în ciuda protestelor oamenilor şi fără o dezbatere publică prealabilă.

GALERIE FOTO

„Sunt astăzi aici pentru că locuiesc într-un bloc ce va fi aproape contact direct cu  acest Aqua park. Eu voi peca de aici cu două obsesii: una este King Cobra (vedetea aqua parcului, un tobogan de 17 metri înălţime-nr) şi celaltă adrenalina. Vreau să atrag atenţia că deşi proiectul este extraordinar de frumos, faceţi mult rău locuitorilor din zonă. Nu cred că e adecvat un aqua park între blocuri. Acel aqua parc a va fi exact sub geamurile mele. Sunt tatăl unei fetiţe de 1 an. Ce voi face? Îi serversc adrenalină de dimineaţa până seara sau noxe din parcare? E foarte frumos proiectul, dar e prea aproape de blocuri oameni buni.

Proiecte de genul acesta există în alte ţări, dar nu între blocuri, vă rog să nu ne băgaţi sub geamuri un asemenea proiect”, a spus un clujean care locuieşte pe strada Galaţi la şedinţa de Consiliu local care a avut loc marţi. 

Preşedintele Asociaţiei de Proprietari de pe strada Galaţi, unde sunt amplasate 7 blocuri la circa 200 de metri de viitorul aqua park, a întrebat: „Există un studiu de impact care să spună dacă cei care locuiesc la 200 de metri de un tobogan King Corba pot trăi? La un aqua parc oamenii ţipă şi e normal să fie aşa. Oamenii care au investit în aprtamentele din zonă au vrut să stea lângă un parc, iar acum se vor trezi în Mamaia”.

Timp de două ore s-au purtat discuţiile, iar în final consilierii locali au votat studiul de fezabilitate, confrom căruia aqua park-ul care se va întinde pe 12 hectare se va realiza lângă locuinţele oamenilor. 

Argumentele primarului

Primarul Emil Boc a susţinut că aqua park-ul va cuprinde zone importante cu spaţii verzi cu acces gratuit, doar 2,2 hectare din cele 12 ale întregului obiectiv fiind accesibile contra cost: „Din suprafaţa de 8,8 hectare de teren, 6,7 sunt spaţii verzi,care-şi păstrează destinaţia cu acces nelimitat.” 

Spaţiile verzi vor avea circulaţie publică nelimitată, a subliniat el. Intrarea cu bilete se va face doar pe zona de interior a aqua parcului, care va avea 2 hectare şi va funcţiona indiferent de anotimp. 

În ceea ce priveşte traficul, Boc a spus: „Va trebui realizat separat un drum de acces de 800 de metri din Sopor, deci nu vom perturba ecosistemul existent, dimpotrivă vom crea un acces separat din centura metropolitană care se va face. De asemenea, precizez faptul că terenul de sport care există astăzi în zonă nu va fi afectat, va exista în continuare acolo”.

În ceea ce priveşte finanţarea estimată la 43 de milioane de euro, Boc nu a spus nimic de fonduri europene: „vom lăsa oportunitatea finanţării să fie decisă ulterior de Consiliul local, dacă va fi realizat din banii clujenilor, sau va fi realizat în urma unei investiţii private printr-un parteneriat public privat.” 

Boc a mai arătat că doar construcţia efectivă va dura cel puţin doi ani, fără a pune la socoteală licitaţia şi celelalte acte administrative necesare. 

Consiliul local Cluj

Terenul din Becaş este singurul îndeajuns de mare pe care Primăria îl deţine, a mai spus primarul. „Aquaparkul va ocupa 12 hectare din cele 52 deţinute de Primărie în zonă”, a mai arătat acesta.

Adrian Dohotaru: „legea e de partea noastră”

Palramentarul independent Adrian Dohotaru, unul dintre susţinătorii campaniei SOS Parcul Est, care militează pentru realizarea în zonă a celui mai mare parc natural din oraş, care ar urma să aibă circa 50 de hectare, a susţinut după şedinţa Consiliului Local: „La modul în care au făcut proiectul, sunt optimist că nu au cum să îl facă pentru că legea e de partea noastră, iar proiectul va fi anulat în instanţă. Dar nu vreau să ajungem în instanţă, pentru că sper ca un nou Consiliu Local să voteze din 2020 un parc natural, un frate mai mic faţă de Parcul Natural Văcăreşti, în acea zonă superbă şi un aquapark în altă parte. Felicitări clujenilor care s-au mobilizat şi au discutat pe un ton raţional de ce aquaparcul în acea locaţie e un măr otrăvit. Locul multora dintre cetăţenii care au umplut până la refuz Sala de Sticlă ar putea fi în Consiliul Local, oameni care să voteze în urma unei deliberări, nu ca o simplă maşinărie de vot.”

Dohotaru susţine că parcul acvatic trebuie ridicat în afara oraşului. 

Ce conţine proiectul 

 Potrivit studiului de fezabilitate votat de consilieri, partea de interior a Aqua Park-ului va avea o suprafaţă construită de 2 hectare, iar partea exterioară va cuprinde bazine, spaţii verzi şi alei pietonale desfăşurate pe o suprafaţă de peste 10 hectare.

„Printre numeroasele variante de petrecere a timpului liber, iubitorii de apă, soare şi aer curat vor avea la dispoziţie opt tobogane acvatice – cu o capacitate de aproape 2.000 de persoane pe oră, bazine de relaxare, pool bar, un loc de joacă şi o piscină pentru copii, locuri de odihnă cu şezlonguri sau hamace, restaurante şi terase”, a mai explicat primarul. 

„Vedeta” Aqua Park-ului va fi fără îndoială toboganul King Cobra, un echipament cu o înălţime de 17,5 metri şi o capacitate de 480 de utilizatori pe oră. Vizitatorii Aqua Park-ului vor avea de asemenea la dispoziţie o parcare cu peste 1.200 de locuri.

Conform devizului general întocmit de SC Novelty AE SRL la comanda RADP Cluj-Napoca, valoarea estimată a investiţiei este de 198,2 milioane de lei (fără TVA). Costurile construcţiei şi montajului sunt estimate la 125,5 milioane de lei (fără TVA), restul investiţiei reprezentând dotările.

„Aqua Park-ul reprezintă prima etapă din cadrul Masterplanului Zona Verde – Est, proiect amplu care prevede realizarea etapizată a unui parc natural urban, a unui parc de recreere şi a unei zone de activităţi sportive”, a mai arăta primarul. Boc nu a precizat care va fi sursa de finanţare. 

Complexul Wellness Termal Nymphaea Oradea" a fost realizat în 2016 cu finanţare europeană de 42 de milioane de lei, iar investiţia totală s-a ridicat la 91 de milioane de lei.

Citeşte şi

FOTO Cum va arăta aqua park-ul de 12 hectare din Cluj. Investiţia de circa 200 de milioane de lei, contestată de un ONG

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite