Alegeri prezidenţiale 2014. Cine e congolezul care a primit un avertisment scris după ce l-a lovit pe purtătorul de cuvânt al PSD Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Congolezul Gaston Bienvenu, care l-a îmbrâncit duminică, 2 noiembrie, la un protest spontan, pe purtătorul de cuvânt al PSD Cluj, Horia Nasra, a fost sancţionat cu un avertisment scris de către jandarmi.

Gaston Bienvenu Mboumba Bakabana, fost membru PSD şi vicepreşedinte TSD Cluj, a primit un avertisment scris de la jandarmi după ce l-a lovit pe purtătorul de cuvânt al PSD Cluj, Horia Nasra, aflat la un protest spontan iniţiat de ACL Cluj în faţa Prefecturii în semn de nemulţumire faţă de modul în care au fost organizate alegerile prezidenţiale în primul tur de scrutin.

Duminică seara, fostul membru PSD, a cărui pagină de Facebook este plină de poze cu reprezentanţi PSD – Marian Vanghelie, Mircea Geoană, Mihai Sturzu - , a avut o altercaţie cu Horia Nasra, preşedintele TSD Cluj, pe care l-a acuzat că a „distrus partidul“. Nasra spune că a fost lovit cu palme şi pumni, moment în care au intervenit jandarmii.

Incidentul de duminică seara sursa: Monitorul de Cluj

Cine e Gaston Bienvenu

Gaston Bienvenu Mboumba Bakabana are 39 de ani, este originar din Congo şi a venit în România, în 1995, ca să studieze la Facultatea de Microelectronică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Politehnice din Capitală. În 2000 s-a mutat la Cluj, iar acum locuieşte la câţiva kilometri de Cluj-Napoca, în cea mai mare comună din România, Floreşti. În august 2008, acesta a primit statutul de refugiat politic şi cetăţenia română. Este director al unei companii de construcţii. A fost exclus din PSD Cluj în 2011.

El a lucrat timp de o lună (15 mai-13 iunie), în cadrul aeroportului Cluj, unde a fost inginer automatizări. A fost concediat. Congolezul susţine că motivul concedierii sale este că a pus un subaltern să muncească, subaltern despre care spune că este rudă cu directorul aeroportului. Şeful aeroportului neagă orice fel de rudenie cu acel angajat, respinge acuzaţiile de nepotism şi spune că Gaston Bienvenu ar fi pus în pericol securitatea aeroportului prin comportamentul său. De aceea l-a concediat pe congolez.

Într-un articol publicat în 2009 de „Adevărul“, congolezul spunea că a fost trimis în România şi la îndemnul unchiului său, care ar fi fost la acea vreme ministrul Transporturilor în guvernul condus de Pascal Lissouba:

„Unul din fraţii lui era şeful poliţiei rutiere congoleze, celălat director al aeroportului din Dolizi, iar sora acestuia era şeful serviciului economic din cadrul Ministerului Economiei din Congo. „Pascal Lissouba a fost un preşedinte ales democratic care a fost îndepărat, în 1997, prin lovitură de stat de actualul dictator congolez Denis Sassou Nguesso. Eu, timp de un an, nu am ştiut absolut nimic de familia mea”, povesteşte Mboumba Bakabana.

El mai spune că a primit o scrisoare din partea sorei sale, în care aceasta îi povestea că membrii familiei au fost persecutaţi politic, le-au fost distruse casele şi că s-au refugiat în alte state africane.„ Am suferit mult în acea perioadă”, a mărturisit  Mboumba Bakabana.

Acesta se declara om de stânga, motiv pentru care s-a înscris, în iunie 2009, în PSD Cluj. A fost ales vicepreşedinte al tinerilro social-democraţi.  „Peste doi ani mă văd cel puţin consilier local, dar cred că am şanse să devin chiar deputat. Bineînţeles, dacă voi fi considerat suficient de bun în acest sens. Mi-aş mai dori să devin ambasador al României într-un stat african”, declara, în 2009, Gaston Bienvenu Mboumba Bakabana.

Mai puteţi citi:

Un congolez acuză de nepotism conducerea aeroportului din Cluj, care l-a concediat. Şeful instituţiei: „A pus în pericol securitatea aeroportului“

Povestea lui Gaston - nepot de ministru congolez, şef la TSD Cluj

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri