Alba pierde o investiţie de circa 150 de milioane de euro în favoarea Clujului. Zewa de la Sebeş se va muta la Dej

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investiţia companiei suedeze Zewa este de circa 150 de milioane de euro FOTO: descopera.ro
Investiţia companiei suedeze Zewa este de circa 150 de milioane de euro FOTO: descopera.ro

Respingerea de către consilieri locali din Sebeş a unui proiect prin care compania suedeză Zewa urma să construiască o nouă linie de producţie în judeţul Alba i-a determinat pe investitori să anunţe că se vor muta în oraşul clujean Dej.

„Azi dimineaţă, în jurul orei 10.00 am fost contactat de patronul Pehart Tec, Ioan Tecar, care mi-a comunicat, cu părere de rău, că investiţia Zewa de la Sebeş a picat. Mi-a spus că în prima fază va dispopnibiliza aproximativ 100 de persoane din totalul de aproape 400 de angajaţi, iar din primăvară, când timpul o va permite, va muta fabrica de la Petreşti la Dej. Motivaţia dânsului a fost că nu i se pare normal să investească şi să muncească undeva unde nu este acceptat”, a declarat prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, citat de alba24.ro.

Terenul pe care consilierii locali nu au vrut să-l dea se află chiar lângă Pehart Tec şi are o suprafaţă de 3,6 hectare. Proiectul de hotărâre aflat  pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Sebeş avea ca obiect aprobarea vânzării terenului, prin licitaţie publică, la un preţ de pornire de 20 euro+TVA/mp.  Consilierii locali au respins proiectul de hotărâre.

Investiţia, a cărei valoare este de 150 milioane euro, ar fi creat 100 de noi locuri de muncă.

Prefectul judeţului Alba spune că gestul consilierilor locali nu are logică:

„Nu pot să mă pronunţ cu certitudine despre motivele care au dus aici, dar cu siguranţă logică nu a existat. (…)
Stau să mă întreb dacă domnii consilieri care au refuzat această investiţie, exprimându-şi votul împotrivă sau prin abţinere, au făcut-o cu bună ştiinţă sau în necunoştinţă de cauză, ignorând posibilul impact social major al deciziei lor. Iată că, la o zi după exprimarea votului lor, acest impact, din nefericire, se confirm“, a afirmat prefectul.

La Sebeş urma să amenajeze cel mai mare parc logistic din industria de prelucrare a hârtiei igienice din sud-estul Europei.

Suedezii îi spuseseră prefectului judeţului Alba, pe 24 septembrie, că sunt hotărâţi să facă la Petreşti o fabrică hârtie şi ambalaje cu tehnologie modernă.
Pentru a începe investiţia, Primăria Sebeş urma să organizeze licitaţia pentru un teren de 3,5 hectare din apropierea fabricii “Pehart”, aflat în domeniul privat al municipiului, pe strada Energiei.

Consilierii locali din Sebeş au devenit excesiv de prudenţi după ce în anul 2007 au fost trimişi în judecată pentru vânzarea prin licitaţie a unui teren pentru construirea fabricii de bere Albacher.

Vom reveni cu reacţii din partea primarului oraşului Dej.

Mai puteţi citi:

Gigantul Bosch angajează 1.000 de persoane. Ce salarii se vor plăti şi ce cer nemţii de la muncitorii lor

Bosch organizează special un târg de joburi la Cluj ca să-şi angajeze circa 100 de oameni

Fabrica Bosch din Blaj, cea mai mare investiţie din Alba în ultimii 10 ani

Compania Bosch inaugurează a treia fabrică la Blaj: 45 de milioane de euro investiţie şi 320 de noi locuri de muncă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite