Trucuri pentru vremea toridă. Ce e indicat să mâncăm şi de ce e interzisă berea pe caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Berea favorizează deshidratarea pe caniculă Foto:Shutterstock
Berea favorizează deshidratarea pe caniculă Foto:Shutterstock

Pentru următoarele trei zile deosebit de calde, medicii fac o serie de recomandări de care trebuie să ţinem cont pentru a trece mai uşor peste diconfortul termic.

“Având în vedere temperaturile ridicate ce se vor înregistra în perioada 12-15 iunie, reamintim cetăţenilor câteva recomandări pentru prevenirea incidentelor. În primul rând, trebuie evitat  pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00.

Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. De asemenea, ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius", spune dr. Camelia Truică, medic epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică din Călăraşi.

Specialiştii spun că pentru a ne simţi confortabil trebuie purtate pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Zilnic trebuie consumaţi între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minut.

Fructe şi legume proaspete

În zilele deosebit de calde, spun medicii nu trebuie consumat alcool  (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Deşi am fi tentaţi să credem că ne răcorim, băuturile alcoolice ne fac mai mult rău decât bine.

Şi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină(cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) trebuie evitate deoarece acestea sunt diuretice. Este indicat să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă- o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc). De asemenea, atenţionăm persoanele din mediul rural să evite pe cât posibil efectuarea muncilor agricole in intervalul 11.00-17.00. Trebuie să avem grij de persoanele dependente de noi(copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu  le solicit”, spune specialistul.  

Vă recomandăm şi:

Canicula din India: care sunt motivele valului de căldură ce a ucis peste 1.500 de oameni

Prognoza meteo pe 2 săptămâni. Cât de cald se anunţă în luna iunie şi în ce zone vine arşiţa

Alertă meteo: furtuni violente, grindină şi ploi torenţiale. În ce zone loveşte vremea extremă

Prognoza meteo pe 3 luni. Unde vine vara tropicală, cât ţine seceta şi în ce zone lovesc ploile

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite