Spicele de grâu, principalul simbol de pe stema neoficială a judeţului Călăraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călăraşiul foloseşte o stemă neoficială Foto:CJ
Călăraşiul foloseşte o stemă neoficială Foto:CJ

Adoptarea unei steme a judeţului Călăraşi de către aleşii locali e mai mult decât o provocare. De mai bine de un an, consilierii judeţeni nu au reuşit să cadă de acord în ceea ce priveşte însemnul judeţului.


Pentru că actuala stemă nu a fost niciodată “trecută” prin votul Consiliului Judeţean, deci este folosită ilegal, spun specialiştii, pe 13 noiembrie 2013, s-a decis aprobarea uneia. Conform proiectului de hotărâre făcut public de CJ Călăraşi, consilierii au avut de ales între trei variante de stemă. Nici acestea nu au fost complete, urmând ca în cel mai scurt timp să fie gata o emblemă a judeţului Călăraşi.

"În momentul de faţă, Consiliul Judeţean Călăraşi nu foloseşte nicio stemă oficială. După aprobarea bugetului judeţului Călăraşi, în cursul lunii februarie, Consiliul Judeţean Călăraşi va contacta o firmă specializată care să analizeze propunerile existente pentru a se asigura de respectarea condiţiilor cerute de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române.Stema judeţului va trebui să surprindă tradiţiile istorice, realităţile economice şi social-culturale specifice judeţului Călăraşi, simbolul ales trebuind să respecte condiţiile de heraldică cerute de lege", a precizat Marius Stroe, consilier al preşedintelui CJ Călăraşi.

Normele artei heraldice

Elaborarea proiectului stemei se face cu respectarea strict normelor ştiinţei şi artei heraldice şi a tradiţiilor româneşti în domeniu, pe baza metodologiei stabilite de Comisia Naţională de heraldic, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române. În expunerea de motive, spun specialiştii, stema judeţului Călăraşi simbolizează, într-o formă concentrată, tradiţiile istorice, precum şi realităţile economice şi social-culturale locale, specific acestei unităţi administrative. Proiectul stemei a fost eleborat, în 2013, în trei variante, dar a fost retras de pe ordinea de zi, deoarece nu respecta toate normele ştiinţei şi artei heraldice. Prima variantă reprezintă un scut încărcat cu un brâu subţire, undat, de argint, scartelat:pe albastru-un snop de spice de grâu stilizat, de aur: pe roşu- o dropie de argint, pe roşu-o potcoavă de argint, pe albastru o carte deschisă, de argint, poziţionată în bară.

Variante peste variante

A doua variantă de stemă este un scut împărţit în furcă răstrunată: pe albastru un snop de spice de grâu stilizat, de aur, pe argint-o potcoavă neagră, pe roşu-un chevron de argint, având între braţe o stea cu 6 raze de acelaşi metal.  A treia variantă de stemă semnifică un scut în furcă răsturnată, în cartierul din dreapta pe albastru, o corabie neagră cu două catarge plutind pe valuri de argint, cu pânze din acelaşi metal, în valuri un peşte albastru înotând spre dreapta. În cartierul din stânga, sus, pe pupură, un snop de spice lângă un lan de grâu şi o dropie privind în faţă, toate din aur, dedesubt, pe verde, caducelul zeului Mercur. Negru. În cartierul de jos, pe roşu, superior, o uzină cu trei furnale din cărămidă neagră şi inferior, o ancoră de argint, având un odgon înfăşurat în braţul vertical.

Ce reprezintă fiecare simbol

Dumitru Tudone, secretarul CJ Călăraşi şi membru în Comisia de Heraldică explică ce reprezintă fiecare simbol ce va fi reunit de stema judeţului. “Snopul de grâu este simbolul agriculturii, ramură puternic dezvoltată în Bărăgan, iar potcoava este un element de la calul călăreţului, prezent la Călăraşi în vremurile de altădată. Brâul undat şi vârful ondulat reprezintă Dunărea şi braţul Borcea, iar dropia, pasăre rară, declarată monument al naturii şi care a trait pe meleagurile noastre. Corabia  evocă activitatea fluvial desfăşurată aici, iar peştele bogăţia apelor şi activităţile piscicole.

De asemenea, lanul de grâu şi snopul de spice face referire la agricultură şi la producţiile importante de cereale din Bărăgan. Caducelul lui Mercur face aluzia la activitatea comercială, relevând rolul judeţului în activitatea negoţului. Nu în ultimul rând, ancora ne duce cu gândul la industria navală şi activitatea portuară, iar uzina cu trei furnale atestă o ramură a economiei judeţului, reprezentată de activitatea siderurgică”.
 

Vă recomandăm şi:

Stema de familie a lui Ştefan cel Mare şi legăturile dintre Moldova şi Ţara Românească

Municipiul Focşani are, oficial, o nouă stemă

Emblema Stelei nu mai apare pe siteul echipei. Rapid va întâlni echipa X

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite