Stema judeţului Dolj: Leul este vechiul simbol al Olteniei, iar snopul de grâu reprezintă bogăţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actuala stemă a judeţului Dolj a fost adoptată prin Hotărârea Guvernului nr. 626 din data de 29 mai 2003 şia  fost publicată în Monitorul Oficial nr. 416 din 13 iunie 2013.

Stema judeţului Dolj se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat şi retezat. În cartierul unu, în câmp roşu, un leu rampant, încoronat, de aur, armat şi limbat cu negru, tinând o sabie de aur, în pal. În cartierul doi, în câmp roşu, un snop de grâu, de aur, iar în cartierul trei, în câmp albastru, un peşte de argint, orientat spre dreapta.

Istoricii au povestit că semnificaţia stemei judeţului Dolj este următoarea: Leul este vechiul simbol al Olteniei, ca provincie istorică românească, şi este un corolar al virtuţilor locuitorilor acestor meleaguri. Snopul de grâu reprezintă bogăţia acestui judeţ şi ocupaţia tradiţională a locuitorilor săi. Peştele este un element heraldic tradiţional, înscris în vechea stemă interbelică a judeţului, şi reprezintă bogăţia apelor acestei zone, iar prin extrapolare poate deveni un simbol al agilităţii oamenilor de pe aceste meleaguri.

Judeţul Dolj se întinde pe o suprafaţă de 7.414 km2, respectiv 3,1% din teritoriul României, fiind al VII-lea judeţ ca mărime al tării. Face parte din judeţele de veche tradiţie din Ţara Românească a cărui existenţa – aşa cum o arată şi numele - a fost legată de un râu - de Jiu - sau mai precis de valea acestuia, o adevarată axă geografică pe care se află resedinţa şi către care converg toate căile de legatură din cuprinsul lui.
 

Stema judeţului Dolj

Stema judeţului Dolj
Craiova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite