Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh, sărbătoare închinată spiritelor morţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh este celebrată în aceeaşi zi cu aceea a Cinzecimii. Este o sărbătoare populară, cu dată mobilă, la 50 de zile după Sfintele Paşte, şi este dedicată îndeosebi spiritelor morţilor.

În credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locaşurile lor subpământene şi încep să facă rele oamenilor. Pentru a le îmbuna, oamenii, care evitau să le spună Rusalii, le-au dat diferite nume: Iele, Zâne, Frumoasele ş.a. Aceste spirite locuiesc pe lângă izvoare, fiind în stare, prin cântecele lor, să ia minţile oamenilor, să-i îmbolnăvească.

Ielele apar vara

Spre deosebire de strigoii care apar şi le provoacă necazuri oamenilor în anotimpul friguros al anului, Ielele sunt prezente numai pe timpul verii. Acestea se spune că-i pedepsesc pe oamenii răi, pe cei care nu le respectă zilele, care dorm noaptea sub cerul liber etc. În credinţa populară, în Bărăgan se respect anumite obiceiuri şi ceremonii: se împodobesc locuinţele şi porţile cu ramuri de tei, plop, stejar şi se fac descântece împotriva Ielelor.

Zile nelucrătoare

Începând cu anul 2008, prima şi a doua zi de Rusalii au fost declarate ca fiind zile libere în ţara noastră. Lunea Rusaliilor este zi nelucrătoare în România, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Ţările de Jos, în unele cantoane din Elveţia, Madagascar, Norvegia, Portugalia, Senegal, Ungaria, Togo.

Citeşte şi: Sânzienele, sărbătoarea păgână care a convins Biserica de binefacerea sa

Citeşte şi: Recomandările poliţiei pentru sărbătoarea Rusaliilor

Citeşte şi: Braşovul a îmbrăcat straie de sărbătoare. Cavalerii vă aşteaptă în Cetate



 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite