Reţeta îmbogăţirii unor traficanţi din Medgidia. Făceau contrabandă cu aur şi se lăfăiau „în lux şi opulenţă“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bijuterii aduse din Turcia, vândute ilegal de o reţea infracţională FOTO Shutterstock
Bijuterii aduse din Turcia, vândute ilegal de o reţea infracţională FOTO Shutterstock

Peste 200 de percheziţii ale Poliţiştiilor şi procurorii DIICOT Călăraşi au descins miercuri, 25 mai, în 19 judeţe la 200 de adrese, pentru destructurarea unei grupări de contrabandă cu aur. Membrii grupării aduceau bijuterii din Turcia, obţinând venituri ilegale uriaşe.

Poliţiştii şi procurorii DIICOT Călăraşi fac, miercuri, peste 200 de percheziţii în 19 judeţe, pentru a destructura o grupare specializată în contrabandă cu aur. 

Membrii acesteia sunt suspectaţi că aduceau, cu autocare conduse de şoferi de încredere, kilograme de bijuterii din Turcia pe care le vindeau "la negru", printr-o reţea, obţinând astfel venituri ilegale generoase. Acest lucru le-a permis să trăiască în lux şi opulenţă - spun anchetatorii.

Conform DIICOT, membrii grupării "deţin autoturisme de lux, imobile, bani în conturi, se deplasează constant în vacanţe de lux, etalând un mod de viaţă opulent, existând o disproporţie vădită între veniturile obţinute în mod legal şi stilul de viaţă afişat".

Ce spune DIICOT

La data de 25.05.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Călăraşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Călăraşi efectuează un număr de peste 200 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Braşov, Bucureşti, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea în cadrul unei acţiuni care vizează destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de contrabandă cu aur.

În cauză s-a reţinut că începând cu luna iulie 2021 a fost constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat până în luna mai 2022, în scopul comiterii infracţiunii de contrabandă cu bijuterii din aur provenite din Turcia.

Astfel, profitând de experienţa lor acumulată în domeniu (în calitate de deţinători ai unei societăţi comerciale cu profil amanet în municipiul Medgidia, judeţul Constanţa), liderii grupului infracţional organizat au sesizat potenţialul uriaş de obţinere a unor câştiguri ilicite, prin introducerea în ţară, prin punctele de trecere a frontierei, a unor cantităţi mari (de ordinul kilogramelor) de bijuterii din aur, eludând astfel plata taxelor prevăzute de lege (TVA şi taxe vamale).

În vederea minimizării riscurilor, membrii grupului infracţional organizat se deplasau în Turcia unde vizualizau marfa de contrabandă, negociau cantităţile şi preţurile, aceasta fiind expediată, prin intermediul altor autocare decât cele cu care călătoreau aceştia. În acest scop, membrii grupului infracţional organizat au stabilit relaţii cu şoferi de încredere, care, în schimbul unor sume de bani, au fost de acord să disimuleze coletele cu aur în autocarele conduse de ei.

Autocare ticsite de bijuterii

Din judeţul Constanţa, municipiile Constanţa şi Medgidia, s-au efectuat în mod constant numeroase curse cu autocarul către Turcia, fiind introduse în ţară de către membrii grupului, săptămânal, uneori de mai multe ori pe săptămână, colete cu aur în vederea comercializării la negru.

Grupul infracţional organizat a avut o activitate infracţională intensă, dezvoltând o adevărată reţea de distribuţie de bijuterii de aur, folosind în acest scop multe alte persoane dispuse să ia parte la aceste activităţi ilicite, în schimbul obţinerii de venituri ilegale generoase.

Pe parcursul urmăririi penale au fost depistate două transporturi efectuate în septembrie 2019 şi februarie 2022, fiind indisponibilizată cantitatea de aproximativ 2,3 kilograme de bijuterii din aur.

Cămătărie în Constanţa

De asemenea, din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că membrii grupului infracţional organizat au desfăşurat activităţi de camătă, aceştia acţionând cu precădere pe raza oraşului Medgidia şi a localităţilor limitrofe din judeţul Constanţa.

 Astfel, aceştia au acordat ca îndeletnicire diverse sume de bani cu titlu de împrumut, în vederea perceperii de dobânzi lunare, operaţiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condiţiile în care îşi pot desfăşura activităţile entităţile financiare nebancare, fiind folosită în acest scop casa de amanet de pe raza municipiului Medgidia.

O armată de forţe de ordine au descins la contrabandişti

Banii proveniţi din infracţiunile de contrabandă, camătă, evaziune fiscală şi punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, au fost investiţi în imobile sau schimbaţi şi transferaţi în scopul ascunderii şi al disimulării originii ilicite al acestora. 

Toţi membrii aflaţi în eşaloanele superioare ale grupării deţin autoturisme de lux, imobile, bani în conturi, se deplasează constant în vacanţe de lux, etalând un mod de viaţă opulent, existând o disproporţie vădită între veniturile obţinute în mod legal şi stilul de viaţă afişat.

Activitatea de urmărire penală a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Călăraşi şi al poliţiştilor de frontieră din cadrul I.G.P.F. – Garda de Coastă.

La activităţile din cursul zilei de astăzi participă poliţişti din cadrul I.G.P.R. - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice (rol de coordonare), I.G.P.F. – Garda de Coastă, D.C.C.O., structurilor de combatere a criminalităţii organizate din ţară, structurilor de investigaţii criminale, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi SAS, precum şi jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

    

XXXXX

 Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Risc de epidemie în Mariupol. OMS se pregăteşte cu vaccinuri contra holerei

Cum s-a spulberat faima armatei ruse. „Au făcut o greşeală pe care nu o mai făcuse nimeni de 3.000 de ani”

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite