Proiect. Singurul teren de baseball din ţară se va construi la Călăraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aş arată un teren de baseball din străinătate
Aş arată un teren de baseball din străinătate

Călăraşiul ar putea fi singurul oraş din ţară cu teren de baseball. După ce ani la rând autorităţile locale au bătut pasul pe loc în amenajarea unei baze sportive ultramoderne, proiectul revine în actualitate.


Baza sportivă urmează să fie amenajată în apropierea Grădinii Zoologice din Călăraşi. “Important este să avem răbdare. Avem aprobare pentru înfiinţarea acestui teren de baseball, dar nu cred că vom reuşi sa-l finalizăm într-un an”, a declarat Daniel Ştefan Drăgulin, primarul oraşului. Amenajarea unui teren de baseball costă aproximativ 2 milioane de lei, bani care vor fi alocaţi din bugetul primăriei. “Avem o echipă de baseball în municipiu care putea să joace în Cupa Campionatului European. De aceea, înfiinţarea unui astfel de teren îi va ajuta mult pe sportivi la antrenamente”, a mai spus edilul.

Teren de 12.000 de metri pătraţi

În urmă cu 3 ani, fosta conducere a Primăriei avea în plan acelaşi lucru. Fostul viceprimar Picu Şişman dădea asigurări că proiectul va fi finalizat.„Costă foarte mult şi încercăm să obţinem o finanţare europeană.  Nu putem să susţinem singuri investiţia. Este importantă pentru oraş această bază de baseball. Vom demara lucrările în acest an prin alocarea a 200.000 de lei şi, sperăm, cu ajutor, să încheiem peste 2 ani“, declara Şişman în primăvara anului 2011.

Consilierii locali aprobaseră până la acea dată documentaţia tehnico-economică, faza studiu de fezabilitatea. „Terenul de 12.000 de metri pătraţi din apropierea Grădinii Zoologice a fost déjà repartizat pentru această lucrare. Nu ne mai rămâne decât să începem treaba“, spunea Şişman. Proiectul a rămas însă pe hârtie, deoarece nimeni nu a început lucrările de construire. Se discuta la acea vreme de o bază sportivă ce va cuprinde un teren de joc, tribune cu o capacitate de 600 de locuri, două terenuri de mini-fotbal cu instalaţie de nocturnă, teren multifuncţional, vestiare şi parcări. Valoarea totală a investiţiei era de 1.451.230 de euro cu TVA.

Nu s-a materializat nimic

„Dacă va fi dus la bun sfârşit, este o mare realizare. Am mai fost astfel de tentative. Pentru noi ar însemna o dezvoltare la nivel de judeţ şi de ţară“, spune Ion Bălan,  profesor la clubul Sportiv Şcolar Călăraşi şi antrenor de baseball.
Bălan se mândreşte cu elevii săi care au depăşit demult graniţele oraşului, prin performanţele obţinute. Acesta spune că este dificil ca un sportiv să se poată dezvolta, în condiţiile în care îi lipseşte esenţialul, adică un teren bine pus la punct.
„Este un chin pentru noi să ne antrenăm pe un teren de fotbal. Avem nevoie de o suprafaţa dublă. Cu toate aceste neajunsuri, am reuşit să ne impunem“, a precizat Bălan.

Avantaje

Bălan spune că un teren la baseball la noi în oraş ne-ar aduce cel puţin două avantaje. Organizarea mai multor competiţii naţionale, europene şi chiar internaţionale, dar şi atragerea unor fonduri importante pentru aceste concursuri. „ Ca imagine vom avea enorm de câştigat. Cel puţin 6-7 echipe ar veni la Călăraşi unde se vor caza. Gândiţi-vă că înseamnă ceva. Plus că, toate echipele din ţară ar organiza cantonamente tot la noi“, a mai precizat Bălan.
Pentru că în oraşul de pe malul Borcei, deşi există sportivi foarte buni în acest domeniu, lipseşte terenul, echipele Olandei şi Italiei au refuzat să vină să joace aici, în urmă cu câţiva ani.

Dotări la limită

Deşi dotările sunt la limită, în oraşul de pe malul Borcei avem tineri recunoscuţi pentru succesele obţinute. Marian Simion a fost desemnat, în anul 2004, cel mai bun din ţară, iar în perioada 2004-2008 a câştigat titlul de cel mai tehnic jucător de baseball. Cu echipa de baseball a României a mers la 4 campionate europene, toate desfăşurate în Italia.
„Satisfacţiile vin atunci când urcăm pe podium, când câştigăm locuri fruntaşe. Din sport nu putem trăi. Sumele pe care le încasăm sunt foarte mici”, spun jucătorii. Anual, la Călăraşi, pentru acest sport, Direcţia Judeţeană pentru Sport alocă doar 20.000 de lei, adică 10% din cât ar fi necesar. Doar în mingii se investesc 1.000-1.500 de lei.
 

Vă recomandăm şi:

VIDEO Reclamele care reaprind patriotismul românilor. O campanie Rom le cere americanilor să recunoască faptul că baseballul se trage din oină

VIDEO Despre Capoeira, cel mai exotic sport al momentului

Gafă despre Simona Halep: ziariştii australieni au confundat România cu Bulgaria

GALERIE FOTO Baseball profesionist printre blocurile de la Ciocana

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite