VIDEO Reclamele care reaprind patriotismul românilor. O campanie Rom le cere americanilor să recunoască faptul că baseballul se trage din oină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oina, un sport cu care românii se laudă în faţa americanilor
Oina, un sport cu care românii se laudă în faţa americanilor

Zgândărirea patriotismului şi a sentimentului că străinii nu ne apreciază la adevărata valoare au devenit instrumente de marketing din ce în ce mai eficiente. Faringosept „dă voce românilor din 1963”, Dero „spală româneşte”, Danone ne ademeneşte cu lactate unite, mai nou, sub brandingul „Tradiţii din România”.

Nu putem uita ciocolata Rom, care în urmă cu câţiva ani a dat lovitura cu o campanie în care, vreme de câteva săptămâni, a schimbat ambalajul, din cel cu tricolor într-unul imprimat cu steagul american. Mii de români s-au declarat indignaţi şi au cerut revenirea ambalajului Rom la vechiul model, cel cu drapelul României. Au urmat apoi campanii care şi-au propus să schimbe sugestiile Google la căutările despre români („Românii sunt deştepţi”) şi eliminarea confuziei dintre Bucureşti şi Budapesta („Bucharest not Budapest”), toate cu mare priză la public. „Campania cu steagul american a avut un succes foarte mare şi toate campaniile care au speculat în moduri diferite mândria naţională au avut succes. Au contribuit la un grad de simpatie faţă de brandul Rom din ce în ce mai ridicat, mai ales în rândul tinerilor”, spune Gabriela Munteanu, director de marketing la „Kandia”, compania care deţine produsele Rom.

Acum, Rom a lansat o nouă campanie, creată tot de McCann Erickson şi care urmăreşte să atingă tot sentimentele patriotice ale românilor. Pentru a promova biscuiţii cu cremă „Rom sandviş” a fost creată o reclamă în care sunt prezentate mai multe invenţii româneşti valorificate de străini (stiloul, rucsacul zburător, avionul cu reacţie). Sub sloganul „Răzbunarea e dulce” mesajul de marketing este acela că românii fură acum o invenţie a britanicilor (biscuiţii) pe care o românizează în stilul Rom.

„Dispariţia traumelor provocate de comunism”

Analistul media Iulian Comănescu crede că reclamele care folosesc ca mijloc de persuasiune patriotismul au început să prindă deoarece românii încep să regăsească aceste sentimente, asociate pentru o vreme cu epoca socialistă. „Suntem într-un context în care românii încep să-şi asume patriotismul, după 20 de ani de la căderea comunismului. Vedem foarte multe steaguri de 1 decembrie, la proteste, cred că este un fenomen care se întoarce pentru că pe vremea lui Ceauşescu patriotismul era un soi de obligaţie, ţi se băga pe gât. Detestam simbolurile naţionale pentru că erau întotdeauna la pachet cu cele comuniste. Acest context este un semn de verificare şi de dispariţie ale traumelor provocate de comunism. Abordarea asta e destul de practicată şi eu aş fi preferat să am surprize de la brandul Rom, dar până la urmă poate fi util să mizezi pe aceeaşi idee atâta timp cât e câştigătoare”, spune Comănescu.

Gabriela Munteanu, director de marketing la „Kandia”, confirmă că patriotismul ca armă de marketing este o carte câştigătoare: „Reacţiile sunt pozitive, toată lumea este încântată şi chiar la nivel de vânzări sunt semnale pozitive”.

Americanii, somaţi să recunoască oina

În acelaşi spirit al invenţiilor româneşti preluate de străini, campania Rom a lansat şi o petiţie prin care le cere americanilor să recunoască faptul că baseballul se trage din oină, joc sportiv tradiţional românesc care datează încă din secolul al XIV-lea. Petiţia a strâns aproape 4.000 de semnături, iar pe 10 octombrie va fi trimisă în America, la Major League Baseball, cu următoarele solicitări: să fie intonat imnul României cel puţin la un meci oficial de baseball, să se recunoască originea românească a acestui sport, iar majoretele de la meciurile de baseball să fie îmbrăcate în costum popular românesc. Împreună cu petiţia şi semnăturile, la Major League Baseball vor ajunge un CD cu imnul României în transcriere fonetică şi un model de costum popular adaptat pentru majorete.

ciocolata rom

Sebastian Olar, creativul McCann Erickson care a lucrat la această campanie, recunoaşte că cerinţele sunt mai degrabă simbolice: „Noi am vrea să existe o reacţie din partea lor, bineînţeles că cerinţele sunt absurde, mizăm pe simţul umorului pe care sperăm că-l au şi ei. Vrem să-i facem să râdă, dar să afle şi de noi. Nu o să-şi îmbrace niciodată majoretele în costum naţional românesc, dar ar fi tare să ne răspundă, să spună ceva”.

Ca parte a strategiei de marketing a fost realizat şi un clip filmat pe străzile din New York. Mai mulţi americani au fost întrebaţi dacă au auzit de sportul numit oină, din care provine baseballul. Majoritatea au luat-o ca pe o glumă, reuşind să pronunţe cu mari dificultăţi numele sportului tradiţional românesc. „Oina? Sună ca un zgomot pe care îl faci în pat”, a spus un american.

Cert este că această nouă campanie iniţiată de brandul Rom a reuşit să atragă atenţia prin această abordare şi, dincolo de ignoranţa americanilor, românii par să fie destul de sensibili la mesajul unor astfel de reclame. „În general există această tendinţă în marketing de speculare a sentimentului naţional şi e sănătos că românii reacţionează la aşa ceva. O ţară fără sentimente naţionale poate să şi dispară. În anii ‘80, de exemplu, în Suedia era o reclamă la nişte băuturi răcoritoare autohtone, care spunea cam aşa: «Nu e mai bună decât celelalte, nu e mai dulce, nu e mai gustoasă, dar e suedeză!». Au spart piaţa cu asta. Deci, este ceva firesc. Este un semn de normalitate că românii reacţionează bine. Ce, francezii mor după brânza italienilor? Şi brânza italienilor e bună, dar francezii o mănâncă pe a lor. E un lucru bun, orice societate trebuie să-şi promoveze produsele care au aura de tradiţional sau care au fost personalizate aşa”, afirmă sociologul Alfred Bulai.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite