GALERIE FOTO Baseball profesionist printre blocurile de la Ciocana

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jucătorii moldoveni de baseball ar putea rămâne oricând fără teren. Foto: Dumitru Goncear
Jucătorii moldoveni de baseball ar putea rămâne oricând fără teren. Foto: Dumitru Goncear

Federaţia de Baseball şi Softball din Moldova înseamnă o mână de entuziaşti care luptă ca această disciplină exotică pentru noi să nu dispară. Îi puteţi vedea pe jucători în spatele unor blocuri de pe strada Ginta Latină din sectorul Ciocana.

Ministerul Tineretului şi Sportului n-are habar dacă există oameni în Moldova care practică acest sport. „Noi nu mai păstrăm contactul cu Federaţia. Au colaborat un timp cu noi, însă acum nu mai ştim dacă funcţionează“, a spus scurt Vitalie Savciuc, consultant superior al Direcţiei Sport de Performanţă, de la ministerul de resort.

Pentru a-i cunoaşte, am vizitat „furnicarul“ lor de la Ciocana, singurul teren de baseball Chişinău. Patru băieţi aşteptau cu nerăbdare să prindă o minge uzată, iar, la mijloc, antrenorul era în rol de pitcher sau aruncător. La câţiva paşi, jucătorul cu bâta, zis şi batter, o lovea cu poftă şi o precizie de invidiat. Probabil şi vedetele de la New York Yankees ar fi apreciat prestaţia acestui băiat.

„Un joc al regulilor complicate“

Îl cheamă Arcadie Fedorovici şi joacă baseball de 13 ani. „La început a fost dificil, pentru că trebuia să cunosc regulile, să mă adaptez la ele, însă am reuşit pentru că îmi place la nebunie“, spune sportivul.

„Baseballul este un joc cu reguli complicate, însă este şi foarte interesant“, spune Alexandru Filimonov, directorul clubului Abator din Chişinău. „Acest sport se va dezvolta în Moldova dacă vor exista echipe de copii şi cluburi care vor creşte tinere talente“, adaugă acesta.

Pentru Victor Negrescu (15 ani) baseball-ul este o oportunitate de a vizita diferite ţări. „Practic baseballul deja patru ani şi pot să spun că e o plăcere. Jucăm cu diverse echipe, ceea ce ne ajută să ne dezvoltăm propriul stil“, afirmă puştiul.

În orice moment terenul poate deveni şantier

Terenul pe care se antrenează a aparţinut Uzinei Alimentarmaş, iar în 1996 Consiliul municipal al Capitalei l-a dat, printr-o decizie, Federaţiei de Baseball şi Softball. Peste un timp, decizia a fost abrogată. Azi acest teren este proprietate privată şi în orice moment poate deveni şantier. „Problema terenului este dureroasă. A fost de multe ori sub sechestru. Am încercat să găsim proprietarul, însă la Pretura sectorului Ciocana nu ni s-au oferit datele de contact. De câte ori ne-am adresat la Primăria Capitalei, ni s-a promis rezolvarea acestei probleme, însă promisiunile rămân, iar lucrurile nu se mişcă din loc“, ne spune Adrian Fleştor, vicepreşedintele Federaţiei.

6 cluburi de baseball activează în Republica Moldova: trei în Chişinău - Abator, Scorpion, Piraţii - şi trei din Tiraspol - Kvint, Tiras şi Şcoala Sportivă Olimpică

„Anul trecut am investit în acest teren 2.000 de euro pentru a instala gardul. Dacă era sub subordinea noastră, am cheltui şi mai mulţi bani pentru a-l moderniza, a-l lărgi şi a instala tribune. Este, însă, un risc prea mare. Jucăm aici, însă în orice moment ne poate fi luat”, adaugă Fleştor.

Puţini susţinători

Reprezentanţii Preturii sectorului Ciocana s-au eschivat să ne ajute să dăm de proprietarul terenului. „Noi ştim doar că terenul este arendat de cineva. Nu avem, însă, informaţii despre persoana care îl deţine. Echipele de baseball nu au niciun drept asupra lui“, a declarat juristul Victor Perţu. Federaţia de Baseball şi Softball colaborează cu Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport a Consiliului municipal Chişinău, care a pus umărul la dezvoltarea acestui sport în Moldova.

„Contează nu doar să ceri ajutor de la autorităţi, ci să şi demonstrezi că merită să investeşti, aducând rezultate. Acum, însă, suntem în căutare de sponsori“, adaugă vicepreşedintele federaţiei.

Ambasada Statelor Unite ale Americii este printre puţinii susţinători ai baseballului de la noi. Doi ani la rând, misiunea diplomatică a donat cluburilor moldoveneşti echipamente şi a finanţat organizare de turnee în sumă totală de 52.000 de dolari. De asemenea, anul trecut a organizat un master-class pentru antrenorii şi jucătorii moldoveni susţinut de cinci antrenori americani de top.

Baseball-ul adus de studenţii străini

Baseball este un joc sportiv de echipă asemănător oinei româneşti. Originile lui pornesc din Anglia, în mijlocul secolului al XVIII-lea. Forma incipientă a jocului a fost dusă şi promovată în America de Nord de imigranţii englezi. Aici jocul s-a dezvoltat şi a fost modernizat.

Pe teritoriul Moldovei a apărut oficial în anul 1985. Prima echipă a fost APF Tiraspol, care a reuşit să ia prima şi singura Cupă URSS la baseball. „Mijlocul anilor ’80 ai secolului trecut s-au produs schimbări în societate şi oamenii au început să plece mai des peste hotare. Aceasta a făcut posibilă aducerea primelor echipamente şi apariţia ulterioară a primilor jucători“, afirmă Adrian Fleştor.

La început era practicat de cercuri restrânse şi era privit drept un hobby. „Interesul a fost menţinut datorită fluxului de studenţi din ţări precum Cuba şi Nicaragua, care învăţau în URSS. Ei cunoşteau regulile şi jucau bine. Aveau loc întâlniri dintre studenţii moldoveni şi cei străini. În acest mod o parte a culturii lor a devenit şi o parte a culturii noastre“, adaugă vicepreşedintele federaţiei.

Prima echipă de baseball din Chişinău a purtat denumirea Jonker, ea fiind fondată în anul 1990. A fost prima grupare din Capitală care a participat în calificările Ligii Superioare din URSS (1991). În anul 1991, după proclamarea independenţei Republicii Moldova, a fost fondată Federaţia Naţională de Baseball şi Softball.

Federaţia organizează anual două competiţii pentru copii, prima cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului (1 iunie) şi a doua de Hramul Chişinăului (14 octombrie).

„În a doua jumătate a anilor ’90, din lipsă de bani, campionatul naţional nu se desfăşura regulat. Din anul 2000 situaţia a devenit mai stabilă, iar din 2004 în Republica Moldova activează deja şase cluburi“, ne mai spune Fleştor.

Cât costă echipamentul

„Echipamentul de baseball este costisitor, preţul lui poate ajunge până la 600 de euro. O minge costă 5 euro, o bâta profesionistă e circa 200 de euro, o mănuşa – până la 300 de euro. La acestea se adaugă haina, ghetele, căştile şi altele”, adaugă oficialul Federaţiei.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite