Prognoza meteo pe 3 luni: Cum va fi vremea la iarnă, când apar primele ninsori şi cât de cald va fi de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) a dat publicităţii prognoza pentru iarna care bate la uşă. Specialiştii spun că vom avea parte de o iarnă blândă, cu temperaturi în sud-estul ţării care vor mai ridicate decât mediile multianuale, însă şi cu episoade de ger cumplit. Primele semne de iarnă autentică vin la sfârşitul lunii noiembrie când vor apărea primele ninsori la munte şi în nordul ţării.

Prognoza meteo pe 3 luni: noiembrie, primele zăpezi

Noiembrie se anunţă o lună de toamnă târzie, iar în jumatate de sud a ţării se vor înregistra temperaturi peste mediile multianuale. Nu lipsesc însă precipitaţiile, urmâmd ca în nordul ţării şi în est să plouă chiar mai mult decât de obicei. E posibil ca la final de noiembrie să apară şi primele manifestări de iarnă - în nord şi la munte - lapoviţe şi ninsori, a anunţat ANM. Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de mediile climatologice, exceptand sud-estul, unde acestea se pot situa peste norme. Cantităţile lunare de precipitaţii se vor situa în general peste mediile climatologice în cea mai mare parte a zonelor, iar local în sudul şi vestul ţării acestea pot fi apropiate de cele normale.

Prognoza meteo pe 3 luni: decembrie, temperaturi peste medii

Prima luna de iarnă păstrează tendinţa celor de toamnă şi vine tot cu temperaturi medii peste valorile celor normale şi tot în jumatătea de sud a ţării. Şi în decembrie vom avea parte de precipitaţii care însă vor depăşi limita normală doar în centrul ţării. Totuşi, specialiştii spun că s-ar putea să avem parte de intervale extreme, perioade cu temperaturi foarte ridicate, urmate de zile deosebit de reci. Valorile termice vor fi în general apropiate de mediile multianuale, iar în sud-estul şi local în sudul şi vestul ţării vor fi posibile temperaturi medii lunare mai ridicate decât normalul lunii.

calarasi temperaturi

Cantităţile lunare de precipitaţii se vor situa în limitele climatologice în majoritatea zonelor, local în centrul ţării fiind posibile valori peste medii, iar în sud sub norme. În prima lună de iarnă, doar în jumătatea de sud a ţării, conform estimărilor ANM, vor fi temperaturi medii peste valorile celor normale : zero-3 grade în Dobrogea, zero-2 grade în Banat, minus 1- 1 grad în Muntenia şi minus 5-zero grade în Moldova.

Prognoza meteo pe 3 luni: ianuarie, episoade de viscol

În ianuarie, temperatura aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice în majoritatea regiunilor, exceptând sud-estul şi local sudul şi vestul ţării unde valorile de temperatură pot fi peste norme. Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi în general apropiate de mediile multianuale în estul, sud-estul şi sudul ţării, iar în restul zonelor vor avea o tendinţă de excedent. Perioada va fi marcată de valuri de aer polar şi ninsori abundente la munte. Mai mult, vor fi precipitaţii mai însemnate decât este normal, mai ales în regiunile vestice, sudice, sud-vestice ale ţării. Tot atunci vom avea parte şi de episoade de viscol.

Estimările au fost date de meteorologii Centrului European de la Reading Anglia şi are o acurateţe de 60 %. Este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.


Vă recomandăm şi:

Alertă meteo. Ciclonul care traversează România aduce vreme de coşmar: vijelii, ploi şi grindină

Valul de frig loveşte România. În ce regiuni se răceşte şi vin ploi, unde continuă vara târzie

Prognoza meteo. Toamnă cu val de caniculă fără precedent. Când şi unde se răcoreşte şi se anunţă ploi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite