Prognoza meteo. Când vine primăvara cu adevărat. Unde se întoarce iarna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luna martie aduce vreme capricioasă FOTO I.S.
Luna martie aduce vreme capricioasă FOTO I.S.

Începul calendaristic al primăverii aduce ploi, lapoviţe şi ninsori, dar şi temperaturi în scădere. Conform meteorologilor, abia de miercuri vremea se îndreaptă.

De la 1 şi până pe 9 martie, în tradiţia populară sunt zilelele babelor. Există obiceiul de a numi fiecare dintre ele cu numele unei bătrâne. Oamenii află astfel cât de bine le va merge tot anul, în funcţie de vremea din acea zi. Zilele babelor se încheie pe 9 martie, când se crede că vin moşii şi căldura.

Luni, 1 martie, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM), în regiunile estice şi sud-estice, iar la începutul intervalului şi în centrul ţării, cerul va fi mai mult noros şi pe arii relativ extinse vor fi precipitaţii slabe, sub formă de ploaie, lapoviţă şi trecător ninsoare, iar vântul va sufla moderat, temporar cu intensificãri în general de 45…55 km/h.

În zona montanã vor predomina ninsorile, mai frecvente în Carpaţii Orientali, vântul va sufla cu rafale de 60…80 km/h, iar pe crestele Carpaţilor Meridionali peste 90 km/h, cu precãdere în prima parte a zilei, viscolind sau spulberând temporar zăpada. În restul teritoriului, cerul va fi variabil spre parţial noros, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri izolate în sud-vest.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 4 şi 12 grade, valori în jurul celor normale pentru începutul lunii martie; minimele termice vor fi cuprinse între -5 şi 2 grade. Mai ales noaptea, pe alocuri se va forma ceaţă.

În Bucureşti va ploua slab, iar primele ore ale zilei vor fi posibile precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat. Valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru începutul lunii martie, cu o maximă de 8…9 grade şi o minimă de 0…1 grad. În cursul nopţii vor fi condiţii de ceaţă.

Marţi, 2 martie, valorile termice diurne vor fi în creştere uşoară faţă de ziua precedentă în majoritatea zonelor, cu precădere în nord-estul ţării, la deal şi la munte. Cerul va fi variabil, cu înnorări la începutul zilei în regiunile sud-estice, unde pe arii restrânse va ploua slab.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în zona montană înaltă, în special pe crestele Carpaţilor Meridionali şi de Curbură. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 6 şi 14 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -6 şi 5 grade. Dimineaţa şi noaptea, local se va semnala ceaţă.

În Capitală, cerul va fi parţial noros, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã va fi de 8…10 grade, iar cea minimã de 0…3 grade. Dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă. De miercuri, vremea se îndreaptă, iar probabilitatea pentru precipitaţii va creşte la sfârşitul săptămânii, mai ales în regiunile din jumătatea de nord a ţării.

Mierci, conform meteorologilor, vremea se va încălzi în cea mai mare parte a ţării, astfel că valorile termice se vor situa peste cele normale la începutul lunii martie în majoritatea zonelor. Cerul va fi variabil, dar dimineaţa şi noaptea se va semnala local ceaţă în zonele joase de relief, posibil izolat mai persistentă. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 7 şi 16 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -4 şi 5 grade, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei.

În Bucureşti, vremea va deveni caldă şi predominant frumoasă. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă, în creştere faţã de ziua precedentă, va fi de 13…15 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 0 grade. Noaptea vor fi condiţii de ceaţă.

Vă mai recomandăm şi:

 

Clădirea de poveste construită de un boier putred de bogat. Moartea şocantă a moşierului şi averea impresionată

 

După două secole, Munţii Făgăraş sunt repopulaţi cu zimbri. „S-au acomodat foarte bine în această zonă”

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite