Părintele Arsenie Papacioc, despre femeia cu soţ tiran: „Ea nu e jucăria lui, nu este păpuşa căreia să-i strâmbe gâtul pentru că ştie că e flexibil“
0Părintele Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai importanţi duhovnici ai Ortodoxiei, a lăsat învăţături esenţiale pentru femei şi rolul acestora în familie, despre iubirea şi respectul pe care trebuie să le primească din partea soţilor.
Duhovnicul le-a sfătuit pe femei să nu-şi asculte soţul, dacă acesta le îndeamnă să lepede pruncii nenăscuţi, dându-le dezlegare să se despartă. Într-unul dintre ultimele interviuri acordate pentru crestinortodox.ro, părintele a spus ce sfaturi le dădea femeilor când venea la spovedanie, în special cum le convingea să nu mai facă avorturi. “Cu niciun chip să nu facă avort, indiferent ce s-ar întâmpla. «Pe viaţă şi pe moarte», le spun eu. Cu nici un chip n-au voie să ucidă. Despărţire, orice altceva, dar nu avort, nu ucidere”, obişnuia să spună părintele.
Un păcat "mic"
Nici cu folosirea metodelor anticoncepţionale nu era de acord părintele, chiar dacă se spune că este un păcat mai “mic”. Arsenie Papacioc vedea acest lucru drept o fraudă şi un atentat împotriva planurilor lui Dumnezeu.
“Dragă, anticoncepţionalele şi alte mijloace asemănătoare sunt fraudă conjugală şi atentat împotriva planurilor lui Dumnezeu. Nu e crimă; e numai atentat. Este un păcat mai mic. Dar noi nu îngăduim nici cel mai mic păcat! Pentru că, din momentul în care m-aşez pe această poziţie de acceptare a unor păcate mai mici, încep să mă gândesc: dar care-i mic şi care-i mare? Sau «şarpe mic şi sarpe mare»; dacă un şarpe mic te muşcă cu atâta otravă încât să mori, nu mai e nevoie să te muşte altul mai mare! Deci, e o mare greşeală. Nu accept, însă nu-i pot opri de la împărtăşanie pentru aceste fraude conjugale ca pe cei care au făcut avort. Îi împărtăşesc mai repede”, spunea părintele Arsenie Papacioc
Îndeamnate să se despartă
Pe femeile care erau “condamnate să aibă un soţ păgân”, părintele Papacioc le învăţa să se despartă, gândindu-se că nu pot fi obligate să reziste la nesfârşit unei astfel de tiranii:
“Pot merge până acolo încât să se despartă! Pentru că şi aceste lifte de bărbaţi necredincioşi - sunt destul de multe cazuri - trebuie înţelepţiţi si ei prin refuzul femeii... Ea nu e jucăria lui, nu este păpuşa căreia să-i strâmbe gâtul pentru că ştie ca e flexibil. Nu! Femeia, cum obişnuiesc să le spun pe la cununii, «cu el totdeauna, ca el totdeauna». Adică, e liberă ca si el. Cum să facă crima aceasta?! Şi atunci zic: nu e obligată, săraca, să suporte tirania acestor lucruri; e liberă şi se poate despărţi. Femeia care este forţată de bărbat să facă avort se poate şi despărţi. Sunt patru motive pentru care se pot despărţi, printre care şi acesta: dacă te omoară duhovniceşte celălalt“.
Cine a fost părintele Arsenie Papacioc?
Despre duhovnicul Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol, judeţul Constanţa s-au scris volume întregi. Părintele Arsenie Papacioc este cunoscut pe de o parte pentru faptul că a fost condamnat pentru credinţa sa şi a ajuns în închisorile comuniste, dar după aceea şi-a trăit viaţa până la aproape 100 ani în slujba celor din jur.
Arsenie Papacioc s-a născut în comuna ialomiţeană Perieţi, pe 13 august 1914. Anghel, aşa cum a fost botezat, a fost al 7-lea copil agentului sanitar Vasile Papacioc şi al soţiei sale Stanca. Numele familiei vine de la o poreclă dată bunicului său aromân, preotul Albu venit din Macedonia grecească. „Popa cu cioc“ s-a transformat în renume datorită celui care avea să fie supranumit, chiar de către clerici, „Patriarhul Dobrogei”.
Muncitor, primar şi apropiat al lui Dumnezeu
De-a lungul vieţii, el a fost muncitor la fabrica de armament Malaxa din Braşov, primar al comunei Zărneşti şi apoi apropiat al bisericii. În 1949 a primit numele de Arsenie, pe când era la Mănăstirea Antim din Bucureşti, iar nouă ani mai târziu era arestat şi condamnat la 20 ani de închisoare.
Arsenie Papacioc a pătimit alături de părintele Iusin Pârvu, Nichifor Crainic sau Mircea Vulcănescu. El şi-a petrecut ultima parte a vieţii la Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol. A rămas acolo din 1976 până pe 19 iulie 2011, atunci când şi-a dat sfârşitul.
Vă recomandăm şi: