Păducelul, leacul minune care vindecă inima. Când devine periculoasă planta cardiacilor, cea care previne infarctul
0
Una dintre plantele tămăduitoare care se culeg în luna iunie, păducelul, un bun diuretic, este recunoscut mai ales pentru beneficiile sale asupra sistemului cardiac. Medicii ne sfătuiesc să fim precauţi: o cură cu ceai de păducel trebuie făcută sub supraveghere de specialitate, deoarece o doză depăşită poate crea grave probleme de sănătate.
De la păducel se folosesc frunzele, florile şi fructele pentru a prepara infuzie. Medicii ne învaţă cum să preparăm corect lichidul miraculos: se ia o lingură de fructe de păducel sau flori peste care se adaugă o cană de apă clocotită şi se lasă la infuzat aproximativ 10 minute. Puteţi bea acest ceai de trei ori pe zi. Păstraţi ceaiul rămas în recipiente bine închise şi adăugaţi suc de lămâie pentru a conserva substanţele active. Nu beţi ceai de păducel dacă urmaţi un tratament cu medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, fără a consulta medicul, deoarece acest ceai poate creşte activitatea acestor medicamente.
“Tinctura de păducel nu este recomandată în cazul ulcerului gastric, dar este un remediu bun pentru tratarea afecţiunilor cardiace având un efect uşor coronaro-dilatator şi totodată stabilizează şi hipertensiunea. Ceaiul de păducel ajută şi tratează tulburările de menopauză şi stările proaste ale organismului precum: agitaţia, starea de oboseală, nervozitate şi anxietate. Ceaiul de păducel mai poate fi utilizat şi pentru scăderea semnificativă a colesterolului”, explică pe blog-ul său dr. Cătălin Luca, medic medicină generală, cu competenţă apifitoterapie.
Miros neplăcut şi gust amar
Ceaiul de păducel este folosit în mod uzual pentru a trata afecţiunile cardiovasculare, chiar dacă activii prezenţi în plantă îi conferă un miros neplăcut şi un gust amar. “Mecanismul de acţiune se bazează pe conţinutul în antioxidanţi al păducelului, care cauzează relaxarea muşchilor netezi ai inimii şi dilatarea vaselor de sânge, scăzând astfel presiunea şi permiţând creşterea fluxului sanguin. Următoarele afecţiuni care beneficiază de deschiderea vaselor sanguine sunt: angina, ateroscleroza, insuficienţa cardiacă congestivă şi hipertensiunea. În plus, ceaiul de păducel creşte puterea şi frecvenţa contracţiilor cardiace”, spune dr. Daniela Stan, medic de familie.
Combate radicalii liberi
Fructele de păducel conţin antioxidanţi care au proprietatea de a acţiona împotriva radicalilor liberi ce pot distruge membranele celulare şi pot cauza moartea celulară. Expunerea la radiaţii, fumatul, poluarea aerului, medicamentele pot creşte cantitatea de radicali liberi din organism. Antioxidanţii din fructele de păducel pot preveni distrugerile celulare cauzate de radicalii liberi, protejând organismul de apariţia cancerului sau a afecţiunilor cardiace.
Care sunt cele mai importante contraindicaţii
Reacţiile adverse ale acestui ceai nu sunt frecvente, însă sunt câteva contraindicaţii importante de care specialiştii spun că trebuie ţinut cont:
Afecţiunile cardiace: cu toate că fructele de păducel sunt eficiente în ameliorarea siptomelor afecţiunilor cardiace, Centrul Medical al Universităţii din Maryland avertizează pacienţii să nu bea ceai de păducel fără acordul medicului. Afecţiunile cardiace trebuie supravegheate de un medic.
Dacă beţi ceai de păducel şi aveţi mai multe simptome decât de obicei în timp ce mergeţi sau faceţi efort, este bine să consultaţi medicul. O doză prea mare de păducel poate scădea tensiunea arterială şi poate cauza hipotensiune şi pot apărea simptome ca ameţeală şi leşin. O doză prea mare de păducel poate cauza şi bătăi neregulate ale inimii.
Femeile însărcinate şi copii: femeile însărcinate nu ar trebui să folosească fructe de păducel deoarece nu sunt încă disponibile cercetări despre siguranţa folosirii acestei plante la femeile însărcinate. Păducelul poate scădea tonusul musculaturii uterine, afectând astfel sarcina. Nici la copii nu este indicat ceaiul de păducel.
Vă recomandăm şi: