Cele mai sănătoase fructe uscate: stafidele, un veritabil antioxidant, ne scapă de oboseală, tratează anemia şi întăresc oasele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai bune fructe uscate
Cele mai bune fructe uscate

Stafidele, cele mai sănătoase dintre fructele uscate, sunt un adevărat leac pentru anemii, fiind bogate în cupru şi fier, sunt eficiente în fortificarea sistemului imunitar şi dau senzaţia de saţietate datorită cantităţii mari de fibre pe care le conţin.

Medicii spun că pot fi consummate zilnic între 70 şi 100 de grame de fructe uscate. Pentru că sunt o sursă bună de zaharuri sănătoare, sunt indicate în perioadele de convalescenţă, după eforturi fizice sau intelectuale.

“Stafidele reprezintă şi o sursă bună de antioxidanţi, care intervin în procesul de dizolvare şi eliminare a colesterolului. În plus, sunt foarte bogate în potasiu. Ele se includ în alimentaţia persoanelor care au probleme de ritm cardiac sau tensiune arterială. Mai contribuie în mare măsură la reglarea şi normalizarea activităţii cardiacee”, explică dr Denisa Zaharia, medic medicină internă.  

Stafidele sunt eficiente în ridicarea sistemului imunitar, îndeosebi atunci când e vorba de infecţii care afectează pielea şi sângele. Fitonutrienţii fenolici prezenţi în stafide posedă proprietăţi antibacteriene. În componenţa stafidelor se găsesc cantităţi importante de cupru şi fier care le fac utile în combaterea şi tratarea anemiilor.

Oferă rapid senzaţia de saţietate

Stafidele conţin numeroase vitamine şi minerale, precum acid ascorbic, niacina piridoxină, fier, potasiu şi fosfor. Totodată, aceste fructe uscate conţin şi foarte mulţi antioxidanţi (flavonoide şi fenoli) care reduc impactul radicalilor liberi asupra organismului. Au şi probiotice, acestea ajutând la menţinerea unui mediu sănătos în colon.

calarasi stafide

Acestea oferă rapid şi pentru mai multă vreme şi senzaţia de saţietate. De asemenea, se recomanda şi personelor care vor să câştige în greutate. Stafidele reduc aciditatea stomacală şi reglează digestia. Ele favorizează şi formarea celulelor roşii şi sunt benefice pentru sănătatea ochilor.

"Totodată, stafidele reduc riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, sunt excelente pentru a combate oboseala şi a preveni depresia şi ajută la tratarea stărilor de anxietate. Mai mult, ele previn apariţia neoplasmelor şi a tumorilor maligne", explică medicul.

100 de grame de stafide conţin 299 kcal., carbohidrati: 79.200 grame, proteine: 3.100 grame. Stafidele pot fi adăugate în prăjituri, salate, sau consumate pur şi simplu, ca gustare între mese. Stafidele se obţin din struguri fără sâmburi, prin uscarea naturală a boabelor de struguri la soare sau în cuptoare speciale.

calarasi stafide

Cinci motive să consumi fructe uscate

Previn hipertensiunea arterială. Datorită cantităţii mari de potasiu, stafidele previn retenţia în organism a lichidelor, fluidizează sângele şi automat reduc tensiunea arterială.

Luptă cu colesterolul şi tratează constipaţia.Fibrele pe care le conţin contribuie la reducerea colesterolului rău, îmbunătăţesc funcţia intestinelor şi tratează constipaţia. Este recomandabil să se pună o mână de stafide înmuiate într-un pahar cu apă şi să fie lăsate peste noapte la macerat. Consumate dimineaţa pe stomacul gol, pot grăbi digestia şi elimină resturile alimentare din intestin. De asemenea, magneziul conţinut în stafide reduce aciditatea din stomac.

calarasi stafide

Antioxidantul perfect. În comparaţie cu alte fructe uscate, stafidele îşi păstrează cel mai bine calităţile antioxidante, avînd un rol important în prevenirea apariţiei tumorilor maligne ajutând celulele să-şi păstreze funcţia normală. De asemenea, tratează stările febrile.

Indicate în anemii. Aceste fructe uscate reprezintă o importantă sursă de fier, fiind recomandate în cazul anemiilor uşoare. Femeile însărcinate, al căror organism nu au destul fier, riscă să nască un copil care poate fi predispus la anemie. Pentru a preveni lipsa de fier din organism, viitoarele mame ar trebui să consume sistematic acest fruct benefic.

calarasi stafide

Ameliorează osteoporoza. Stafidele conţin şi boron, un mineral foarte necesar pentru sănătatea oaselor, ajutând la ameliorarea osteoporozei la femei. De asemenea, are un efect bun în reglarea hormonilor şi în metabolismul vitaminei D.


Vă recomandăm şi:

Beneficiile şi riscurile smochinelor, fructul regilor, care previne cancerul - recomandările medicilor

Oţetul de mere, ingredientul-medicament din bucătărie. Tratează durerea de cap şi scade colesterolul. Ce alte minuni face - explicaţia specialiştilor

Aloe Vera, elixirul tinereţii, cu 240 de substanţe active. Hrana vie care luptă cu cancerul şi purifică organismul

Planta care ne scuteşte de cardiolog. Cum se poate transforma păducelul din aliat fidel în duşman feroce al inimii bolnave

Planta-minune care tratează depresia şi scade colesterolul. Ce alte miracole pentru sănătate mai produce „regina florilor“ - sfaturile medicilor

Ceaiul de tei, un excelent medicament, poate deveni toxic. De ce este interzis bebeluşilor, gravidelor şi şoferilor şi cum se prepară corect - explicaţiile medicilor

Moartea inimii poate fi prevenită. Ceaiuri-minune în lupta cu colesterolul „rău”: anghinarea, un aliat redutabil

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite